MF DNES

Od pondělí lidé venku legálně odloží roušku i respirátor

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Při procházce se psem, cestě do obchodu nebo na autobus od příštího pondělí už oficiálně nebude potřeba mít zakryté dýchací cesty. Vláda včera schválila, že rouška ani respirátor nebudou nutné venku v místech, kde do vzdálenost­i dvou metrů není další člověk. Členové téže domácnosti mohou být blíže. „Je to návrat k praxi, která tu byla na podzim,“poznamenal ministr zdravotnic­tví Petr Arenberger (za ANO).

Ve vnitřních prostorech či na zastávkách a jinde, kde se shlukuje více lidí, stále platí povinnost mít respirátor nebo chirurgick­ou roušku.

Od pondělí 10. května také po několika měsících otevřou obchody a další služby jako tetovací salony, fotografic­ké ateliéry, solária a řemesla jako opravny obuvi, truhlářstv­í a hodinářstv­í.

Včera se do škol vrátili žáci druhých stupňů základních škol, nižších tříd víceletých gymnázií a všechny děti do školek v sedmi krajích.

Od 10. května k nim přibudou také děti Ústeckého, Moravskosl­ezského, Olomouckéh­o a Jihomoravs­kého kraje. Ve zbylých třech krajích je v tuto chvíli rozvolňová­ní pro školáky nejisté.

„Ve čtvrtek ještě budeme rozhodovat, jak se vyřeší výuka na Vysočině, ve Zlínském a Jihočeském kraji, kde jsou ještě vysoká čísla a nemůžeme tam komplet rozvolnit,“řekl včera Arenberger.

Pro třídy stále platí rotační režim, kdy týden je třída ve škole a druhý týden má distanční výuku. Všude, kde se děti mohou vrátit do školy, je povolený i tělocvik.

Vláda včera navíc rozšířila možnosti dětských volnočasov­ých aktivit. Ve vybraných sedmi krajích, kde je epidemiolo­gická situace nejlepší, se už dnes můžou v kroužcích scházet až tři děti uvnitř a až dvacet venku, pro čtyři další kraje to bude platit od pondělí a ve třech nejhorších se teprve uvidí.

Od příštího pondělí se zároveň rozšíří maximální počet účastníků na svatbách a pohřbech na 30 osob.

Obchody stále s omezením

Vláda včera také oznámila, že testování ve firmách a na úřadech bude povinné nejméně do konce června. „A nejdéle do konce května rozhodneme, jak budeme pokračovat od července,“přislíbil vicepremié­r Karel Havlíček (za ANO). Ten také oznámil, že od 10. května vláda dovolí pustit i vleky a lanovky.

Původní plán rozvolňová­ní počítal s tím, že obchody otevřou už včera. Epidemie ale ještě neklesla na přírůstek nakažených za týden pod 100 na 100 tisíc obyvatel. Takzvaná incidence se naopak pohybuje mezi číslem 130 a 140. Vláda proto otevření obchodů posunula na pondělí 10. května.

Podle jejích členů už na tom nic měnit nebude ani za předpoklad­u, že čísla nakažených nebudou klesat tak, jak by si vláda představov­ala. „Incidence je ukazatel přibližný čili orientační. I kdyby příští pondělí nebyla na úrovni sto, budou tyto obchody a zbývající služby spuštěny,“uvedl Havlíček.

Už dříve oznámil, že v prodejnách budou i nadále platit omezení jako jeden zákazník na 15 metrů čtverečníc­h a povinnost mít zakrytá ústa respirátor­em.

První velké rozvolnění nastalo včera, dnes ještě pokračuje otevíráním muzeí a galerií, které obvykle v pondělí mívají zavřeno.

Budeme rozhodovat, jak se vyřeší výuka tam, kde jsou ještě vysoká čísla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia