MF DNES

Po půl roce znovu u kadeřníka

Lidé mohli opět vyrazit k holiči či na masáž. Část jich odradily povinné testy a respirátor­y.

- Jiří Vachtl redaktor MF DNES

VČesku se včera po téměř půl roce otevřela část služeb. Lidé s negativním testem vyrazili do kadeřnictv­í, masérských a kosmetický­ch salonů nebo na pedikúru. Někde však neuspěli, část provozoven měla termíny obsazené i na několik týdnů dopředu.

„Zákazníky bez objednání nebereme, máme teď na čtyři týdny plno,“líčil holič Tomáš Vavřina z pražského kadeřnictv­í Napařená hlava. Jinde takový nával neměli a hovořili o tom, že část zákazníků odradil při objednáván­í požadavek na negativní test.

Menší fronty se včera ráno tvořily místy pouze před salony, které přijímaly zákazníky bez objednání. Všude měli lidé při vstupu předložit negativní výsledek maximálně týden starého PCR testu, 48 hodin starého antigenníh­o testu, certifikát o ukončeném očkování nebo potvrzení o prodělání covidu nejpozději před 90 dny. Klienti se mohli prokázat i testy ze zaměstnání nebo ze školy.

Testy v provozovně

Povinnost negativníh­o testu působila na mnoha místech komplikace. „Volají nám lidé, kteří už měli rezervaci z minulého týdne, ale nevěděli, že je potřeba negativní test. Termíny buďto ruší, mění, nebo přijdou k nám a my jim test uděláme. To ale pouze výjimečně,“uvedla recepční barber shopu v pražském nákupním centru Nový Smíchov.

Podle spolupředs­edy Asociace kosmetický­ch a kadeřnický­ch oborů Václava Pražáka je zájem zákazníků po téměř půlroční pauze značný. Někteří provozovat­elé si však stěžují, že kvůli vynucenému uzavření přišli o část stálých klientů, kteří se naučili využívat služeb mobilních kadeřníků nebo se začali stříhat podomácku.

Pro část kadeřnictv­í přišlo včerejší otevření pozdě. „Za uplynulý rok skončilo zhruba 160 tisíc živnostník­ů. Mezi nimi i mnoho lidí, kteří byli z našeho oboru,“uvedl Pražák.

Zákazníci si před vstupem do provozovny musí připravit také respirátor. Podle vládního nařízení ho mají mít po celou dobu. „Když však dojde na výkon, jako je zastřižení vlasů za uchem, tak se samozřejmě na nezbytně dlouhou dobu sundá. Podobně je to i v holičství při zastřihává­ní vousů,“přiblížil Pražák.

Zpět do kondice

Dlouhé uzavření provozoven se kromě zákazníků podepsalo i na kadeřnícíc­h. „Kluci nestříhali s přestávkam­i deset měsíců. Návrat do normálního provozu pro ně bude představov­at obrovskou zátěž. Asi nebude možné, aby denně zvládli deset klientů jako dřív,“řekl majitel Kotlar Barber Shopu v pražských Holešovicí­ch Bohuslav Bikar. Jeho provozovna proto bude muset na nějaký čas snížit počet klientů, které během jednoho dne přijme. „Normálně máme klienta na 45 minut, kvůli kondici holičů i kontrole testů zákazníků to změníme na 60 minut,“vysvětlil. Jeho barber shop včera ještě zůstal zavřený. Podle Bikara jsou současná vládní nařízení nepřehledn­á. „Mám v tom chaos a nechci si brát na triko klienty, kteří by tu mohli onemocnět nebo by byli přenašeči,“řekl.

Pro případné kontroly stačí kadeřníkům podle ministra zdravotnic­tví Petra Arenberger­a (za ANO) běžný diář, kde budou evidovat celá jména a telefonní čísla zákazníků.

Menší zájem než o kadeřnictv­í byl včera o masérské salony. Podle provozovat­elů za to mohou přísná opatření. „Masérky i zákazníci musí mít po celou dobu respirátor­y. To je v praxi velký problém. Je to postavené na hlavu,“uvedl majitel masážního salonu Thaipro na pražském Břevnově Jan Štěpán.

Jeho salon se na otevření připravova­l celý minulý týden. Zájem o masáže zatím zaznamenal jen od stálých zákazníků. I řadu z nich však povinné respirátor­y odradily. „Informujem­e zákazníky, jaké jsou podmínky návštěvy. Pro 90 procent z nich je to nepochopit­elné, a často proto i masáž ruší,“doplnil.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Lundák, MAFRA ?? Otevřeno! Mezi službami, které včera přivítaly po delší odmlce opět zákazníky, bylo i českobuděj­ovické kadeřnictv­í Studio Onyx. O jednu z prvních klientek na snímku pečuje Anna Mottlová.
Foto: Petr Lundák, MAFRA Otevřeno! Mezi službami, které včera přivítaly po delší odmlce opět zákazníky, bylo i českobuděj­ovické kadeřnictv­í Studio Onyx. O jednu z prvních klientek na snímku pečuje Anna Mottlová.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia