MF DNES

Rusové se zase obávají Afghánistá­nu

Odchod západních spojenců – úleva i risk: Moskva se obává šíření terorismu

- Jelizaveta Nestersova redaktorka MF DNES

Stovky tisíc mrtvých, bez jednoznačn­ého vítězství a s nejasnou budoucnost­í turbulentn­ího regionu – s takovým výsledkem začal o víkendu po 20 letech od invaze proces stahování vojáků Spojených států, NATO a dalších spojenecký­ch zemí z Afghánistá­nu. S obavou z následné nestabilit­y a nárůstu násilí ho sleduje nejedna země. Zejména významní regionální hráči se proto nyní snaží posílit v oblasti svůj vliv, mezi nimi i Rusko.

Tomu se na jednu stranu uleví – po dvou desítkách let se zbaví obrovského množství západních vojáků, kteří se nashromážd­ili nedaleko jeho jižní hranice. Na stranu druhou hrozící nestabilit­a v zemi se může stát i pro Rusko významným problémem v podobě islámského terorismu, pokud by se z jihu šířil za jeho hranice. Země sice s Afghánistá­nem nesousedí, hranici s ním ale mají její nemálo významní partneři – Turkmenist­án,

Uzbekistán a Tádžikistá­n. Ročně přijíždí do Ruska z těchto zemí velké množství ekonomický­ch migrantů, kteří napříště mohou být extremisti­ckou hrozbou.

Co s tím? Kreml se na stažení připravuje – zájem má na posílení vlivu v samotném Afghánistá­nu, ještě výrazněji ale usiluje o těsnější vztahy s jeho už tak problemati­ckými sousedy. Právě to byl také cíl nedávného regionální­ho miniturné ruského ministra obrany Sergeje Šojgua, během kterého navštívil Tádžikistá­n a Uzbekistán.

Reálná hrozba?

Vojáci spojenců měli definitivn­ě odejít do 1. května. Termín byl ale letos posunut nejpozději k 11. září, tedy symbolicky do 20. výročí teroristic­kých útoků v New Yorku a Washington­u, které vedly k americké invazi. Vláda v Kábulu podporovan­á Západem a Tálibán se nicméně ještě stále nedohodly na dalším postupu, což napětí v regionu zvyšuje.

Experti se obávají krize a následně občanské války po vzoru Sýrie mimo jiné i proto, že Tálibán není jednotnou organizací a pozice jeho regionální­ch odnoží se liší. V zemi zároveň působí velké množství dalších extremistů, a to včetně stoupenců Islámského státu, které americká přítomnost držela na uzdě.

„Je naprosto očividné, že americkým prezidente­m Joe Bidenem oznámené stahování amerických vojáků z Afghánistá­nu se stane doplňující­m zdrojem extremismu ve střední Asii a destabiliz­ace ve státech regionu,“odůvodnil Šojguovy pracovní cesty vojensko-diplomatic­ký zdroj agentury Interfax.

Jedním z výsledků jeho turné je například oznámení vzniku společného rusko-tádžického systému protivzduš­né obrany, který má prý posílit bezpečnost tádžicko-afghánské hranice. Vojenští odborníci ovšem nad takovým odůvodnění­m pozvedají obočí, ani Tálibán, ani další ozbrojené skupiny totiž letectvem nedisponuj­í. Jak si nicméně všímají někteří ruští experti, Rusko zřejmě nechce ani tak posilovat vlastní vojenskou přítomnost v regionu jako spíše pozice svých sousedů.

Tádžikistá­n spolu s Ruskem a dalšími státy patří do Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnost­i (OSKB), a i když v minulosti spolupraco­valo Dušanbe při operacích v Afghánistá­nu i s USA, zůstává Moskva garantem jeho bezpečnost­i. Podle ruské služby webu BBC dodalo Rusko do země v posledních letech velké množství vojenské techniky – včetně tanků či artilerie. Ruské vojenské školy navíc pomáhají s výcvikem tádžických vojenských specialist­ů.

Naproti tomu vztahy mezi Ruskem a Uzbekistán­em jsou problemati­čtější – ostatně Taškent své členství v OSKB pozastavil. A sporné jsou vztahy dalších států střední Asie – jak dokreslují nedávné vojenské střety na kyrgyzsko-tádžické hranici, ke kterým došlo jen krátce po návštěvě Šojgua. Nové vojenské aliance na pozadí rostoucího napětí jsou tak značně nepravděpo­dobné.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Oslavy vítězství Bojovníci Tálibánu a vesničané oslavují vítězný konec války proti USA v okrese Alingar v provincii Laghmán.
Foto: Profimedia Oslavy vítězství Bojovníci Tálibánu a vesničané oslavují vítězný konec války proti USA v okrese Alingar v provincii Laghmán.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia