MF DNES

O universum: 2 dávka s kódem

Odstartova­lo očkování v centru, které má být tím největším v Česku. Jaká má specifika?

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Někde čekají pacienti na očkování týdny, k některým praktikům v regionech vakcína ještě vůbec nedorazila. Národní očkovací centrum, které včera otevřelo v pražské hale O2 universum, je ale úplně jiný svět. Výkladní skříň očkování v Česku.

Na vakcínu se tu nečeká, očkovací látky i volných termínů je (zatím) dost, vše řídí unikátní aplikace a QR kódy. V hale očkovalo včera šest týmů složených z administra­tivního pracovníka, který kontroluje údaje, lékaře, jenž kontroluje zdravotní stav očkovaného, a sester, které aplikují vakcínu. Jeden tým zvládne naočkovat až 40 lidí za hodinu. Na očkování je připraveno 24 míst – stolečků se židličkou, většina byla ale zatím nevyužita.

„Registrace začala 26. dubna, od té doby jsme rozdali čtrnáct tisíc termínů,“popisuje Jitka Zinke, mluvčí Ústřední vojenské nemocnice, která je odborným garantem centra. Když se vytvoří „fronta“zájemců při rezervaci termínu, systém uvolní další termíny. Podle Zinke třeba včera ráno v 6.30 čekalo ve „frontě před závorou“270 lidí, kteří během dopoledne dostali termín.

Včera v centru očkovali zhruba 1 200 osob, dnes to budou dva tisíce, od soboty plánují tři tisíce a postupně, od června, to bude prý až sedm osm tisíc lidí denně. Původně vláda mluvila až o deseti tisících.

V centru se očkuje vakcínou Pfizer/BioNTech. Dávky se míchají a připravují v malé laboratoři přímo v útrobách haly. Samozřejmo­stí je i speciální mrazák, plný charakteri­stických „pizzakrabi­c“, kde se vakcína skladuje.

Nedostatek vakcín v regionech

V okamžiku, kdy se do 02 universa v Centrálním registračn­ím systému osoba zapíše, dostane speciální aplikaci, která ji prostředni­ctví QR kódu provede očkováním.

Zájemce o očkování si předem vyplní doma základní informace o sobě a o zdravotním stavu a pak už ho v očkovacím centru čeká jen několik kontrol a krátký odpočinek v čekárně po aplikaci dávky.

V Česku se stále očkuje málo, změnit by to mohly přislíbené dávky vakcín, zejména Pfizer/BioNTech. Zatím se v republice vyočkovaly za čtyři měsíce tři miliony dávek, stejné množství by mohlo dorazit během května. Pokud by se tedy očkovalo stejnou rychlostí jako doteď, vakcína by se hromadila v mrazácích. Podle ministra zdravotnic­tví se očkování ale má zrychlit. „Jsme reálně schopni nabídnout pro očkování kapacitu 108 tisíc dávek denně,“uvedl včera ministr zdravotnic­tví Petr Arenberger (za ANO). Zatím to bylo maximálně 77 tisíc dávek.

Kvůli problémům s logistikou i chybějící vakcíně AstraZenec­a se málo očkuje u praktiků, kde některé skupiny čekají na vakcínu dlouho. „Vnímáme čekající, řešíme to nejen s praktiky, ale i s pojišťovna­mi,“uvedl Arenberger.

Ministerst­vo se podle něj snaží motivovat i ty, kteří se zatím nenechali očkovat. S postupujíc­ím časem podle ministra bude stoupat zájmem o očkování i mezi těmi, kteří to zatím odmítali. „Zejména s tím, jak se blíží léto a covid pas nahradí testování,“tvrdí.

Velkokapac­itní centra fungují i v regionech, kde ale mnohde strádají kvůli nedostatku vakcíny. Třeba očkovací centrum v Plzni na Skvrňanech místo sedmi tisíc dávek týdně nyní aplikuje jen třetinu.

Nové centrum včera otevřelo v Ústí nad Labem. Očkovat by mohlo až dva tisíce lidí denně. Naopak v Královéhra­deckém kraji o zřízení většího očkovacího místa vůbec neuvažují. Zapojili především stávající zdravotnic­ká zařízení doplněná praktickým­i lékaři.

S přispěním regionální­ch redakcí

 ??  ??
 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? První dávky V hale O2 universum se včera rozjelo
očkování.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA První dávky V hale O2 universum se včera rozjelo očkování.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia