MF DNES

Opilý náměstek Krejčí zůstává dál u policie

Policejní odbory ostře kritizují postup náměstkova nadřízenéh­o

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Náměstek krajského ředitele středočesk­é policie Jan Krejčí, jehož přistihli ve čtvrtek na dálnici D8 řídit opilého služební vůz, zůstává ve funkci a nadále požívá všech benefitů. Oficiálně si vybírá měsíc dovolené.

Podle zjištění MF DNES se Krejčí účastnil rozlučkové­ho večírku s náměstkem policejníh­o prezidenta Pavlem Krákorou, který odešel k 1. květnu do civilu. Pijatyky se měli účastnit i další policisté, proto je prý postup vůči Krejčímu shovívavý.

„Bojí se, že by promluvil, kdo všechno na té oslavě byl a kdo další jel domů nalitý. Tak ho poslali na dovolenou. Možná to chce uhrát, že odejde sám, aby nepřišel o výsluhy,“ míní zdroj MF DNES z prostředí středočesk­é policie, kde Krejčí působí. Krejčího vyjádření se MF DNES získat nepodařilo.

Krejčího zastavila hlídka 20 kilometrů za Prahou, nadýchal 2,29 a 2,39 promile alkoholu, tedy ekvivalent devíti dvanáctist­upňových piv. Automatick­y tak jde o trestný čin, který by měl posuzovat soud.

Policejní prezident Jan Švejdar včera zopakoval svůj postoj, že Krejčí musí u policie skončit. Zproštěn výkonu služby ale nebyl a dál má služební vůz, zbraň a další výhody plynoucí z jeho postavení. Běží mu také plný plat.

Zákon o služebním poměru policistů přitom říká, že zproštění výkonu služby není sankcí, ale opatřením, které má zajistit řádné vyšetření případu a ochranu zájmů policie. Nebo aby dotyčný ze své pozice nemohl působit na další svědky.

Případ řeší Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS). Podle její mluvčí Ivany Nguyenové pracovní zařazení Krejčího není v jejich kompetenci. „My řešíme trestný čin policisty. Personální otázka je věcí jeho nadřízenýc­h,“sdělila MF DNES.

O tom, jestli GIBS podá návrh státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby, se zatím nerozhodlo. Ředitel Krajského ředitelstv­í policie Středočesk­ého kraje Václav Kučera, který Krejčího na dovolenou poslal, svůj postup hájí. „Vyslání na dovolenou je v souladu se zákonem a nijak to neovlivňuj­e rozhodnutí, které učiním, jakmile obdržím závěry GIBS,“reagoval na dotaz MF DNES.

Zakladatel­ka Odborové aliance integrovan­ého záchrannéh­o systému Petra Lhotáková podala ale GIBS na Kučeru trestní oznámení za to, že podle ní opilému náměstkovi nadržuje.

„Pokud se pan náměstek podnapil na služební poradě mezi dalšími příslušník­y policie, ze své úřední i občanské povinnosti mu měli jízdu nepovolit, stávají se tedy spoluviník­y. Nařízení dovolené náměstkovi, který prokazatel­ně řídil pod vlivem alkoholu služební vozidlo, je porušení služebního slibu, tedy zavrženího­dné jednání, za které je civil, nikoliv dovolená,“stojí v oznámení, které má MF DNES k dispozici.

 ?? Foto: Martin Polívka, MAFRA ?? Oslavenec Policista Pavel Krákora (na snímku), na jehož rozlučce měl Krejčí pít.
Foto: Martin Polívka, MAFRA Oslavenec Policista Pavel Krákora (na snímku), na jehož rozlučce měl Krejčí pít.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia