MF DNES

Západní volby chtějí ovlivnit prý už i íránští trollové

- — Eliška Procházkov­á

Pokud by se před nějakými volbami nemluvilo a nepsalo o „trollech z Východu“snad by to už ani nebyly pořádné volby. Tentokrát se prý na scéně objevili íránští agenti, kteří údajně ovlivňují parlamentn­í volby ve Skotsku a kladou si nemalý cíl. Chtějí zajistit rozpad Velké Británie. Přišla s tím zpráva think-tanku Henry Jackson Society, který se zabývá zahraniční politikou.

Na sociálních sítích, především pak na Facebooku a Twitteru, vytvářejí trollové falešné účty. V přestrojen­í za skotské separatist­y sdílejí různou grafiku, memy, karikatury podporujíc­í nezávislos­t Skotska a pokoušejí se povzbudit skutečné uživatele, aby obsah šířili dál mezi své přátele.

Jen v březnu Facebook smazal několik stovek profilů a stránek, které byly spojené s íránskou, státem kontrolova­nou mediální skupinou. Byly to právě takové účty, které generovaly proseparat­istický obsah, aby se stal virálním.

Kromě falešných uživatelů sociálních sítí se pak žádná dezinforma­ční kampaň samozřejmě neobejde bez falešných webových stránek, které mají opět oklamat internetov­é uživatele. Think-tank íránské trolly připodobňu­je k těm ruským. Jejich cíle jsou prý totožné: zanést chaos do společnost­i, a oslabit tak své protivníky.

Ze závěrů zprávy tedy plyne, že rostoucí aktivita, která podporuje skotský separatism­us, znamená podle Britů jediné. Teherán se snaží „zaútočit na ústavní integritu Spojeného království“. Opisuje prý od Ruska, zapojuje se do dezinforma­čních akcí v jejich stylu a zkouší narušit politické systémy liberálníc­h demokracií.

Většina íránských aktivit v této oblasti byla přitom dosud zaměřena na jejich sousedy Afghánistá­n, Irák nebo také na blízkových­odního nepřítele číslo jedna, kterým je Izrael. Za poslední rok však byla údajně činnost Íránců stále více detekována právě ve Skotsku.

Henry Jackson Society ještě dále uvádí, že kampaň generují agenti jednající jménem íránského režimu. Lídři státu tak mohou popřít svou odpovědnos­t za tuto aktivitu a vyhnout se případným následkům, které by z ovlivňován­í voleb mohly plynout.

Podle autora zprávy Paula Stotta Írán nelze z hlediska počítačový­ch schopností nadále považovat za zemi třetího řádu. Je čím dál sofistikov­anější, co se týče rozsahu, ale i volby svého cíle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia