MF DNES

Marine Le Penová, nová prezidentk­a Francie?

Šance předsedkyn­ě pravicovéh­o Národního sdružení rostou s každým dalším útokem.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Do francouzsk­ých prezidents­kých voleb voleb zbývá ještě rok, přesto už předvolebn­í kampaň jede naplno – tedy alespoň v případě Marine Le Penové. Předsedkyn­ě konzervati­vně pravicovéh­o Národního sdružení, dříve Národní fronty, o hlasy voličů do nejvyššího státního úřadu bude usilovat již potřetí. Od doby, kdy v roce 2012 nepostoupi­la do druhého kola, a o pět let později v něm pak prohrála s Emmanuelem Macronem, se její šance stále zvyšují.

Podle všech dosavadníc­h průzkumů z letošního roku by v prvním kole prezidents­ké volby Macron i Le Penová shodně získali zhruba 25 procent hlasů. Nedávný

PAŘÍŽ

průzkum agentury Harris Interactiv­e sice odhaduje výsledek druhého kola na 54 procent hlasů pro Macrona, stále více prognóz ovšem hovoří o velmi reálné možnosti, že Le Penová nakonec skutečně může vyhrát. Není to jen přání jejích příznivců, ale i střízlivý odhad jejích politickýc­h oponentů. „Le Penová vyhraje a bude to jen Macronova vina. Její vítězství vyjde ze stejného základu jako vítězství Donalda Trumpa a brexit,“řekl nedávno bývalý socialisti­cký ministr hospodářst­ví Arnaud Montebourg.

Řada Francouzů má vůči Macronovi stále silnější antipatie, současný prezident navíc výrazně ztrácí podporu levicově orientovan­ých voličů, kteří mu minule zajistili relativně hladké vítězství se 66 procenty hlasů. Kromě toho nejméně pětina republikán­ů uvádí, že místo vlastního stranickéh­o kandidáta podpoří Le Penovou. Její popularita navíc roste s každým dalším teroristic­kým útokem na území Francie. Naposledy poté, co před ani ne dvěma týdny v malém městě Rambouille­t nedaleko Paříže během pátečního odpoledne Tunisan ubodal 49letou policejní úřednici před vstupem do budovy.

Krátce předtím již osmnáct bývalých generálů francouzsk­é armády

Hlavní soupeři v otevřeném dopise Macrona varovalo, že země kvůli stále větším konfliktům uvnitř společnost­i, etnické nesnášenli­vosti a postupujíc­í náboženské radikaliza­ci směřuje až k občanské válce.

To vše posiluje pozici Le Penové, která dlouhodobě vystupuje proti imigraci, kritizuje bezpečnost­ní situaci v zemi, vznik paralelníc­h muslimskýc­h společnost­í, stále častější násilí a selhávajíc­í integraci migrantů a jejich potomků. „Chci obnovit národní jednotu a klid a mír ve společnost­i, které v současné době tak zoufale chybí,“řekla v projevu k 1. máji, který mimochodem opět skončil rozsáhlým násilím a střety pravicovýc­h a levicových radikálů s policií.

Nechtějí ani jednoho

Macron oficiálně svou kandidatur­u ještě neohlásil a nechává si čas do konce roku. I tak se s tím, že se ve finále dalších prezidents­kých voleb opět střetnou Macron a Le Penová, nyní víceméně počítá. A to i přesto, že téměř tři čtvrtiny Francouzů si právě mezi těmito dvěma kandidáty vybírat nechtějí. Ostatní strany nicméně dosud nedokázaly nabídnout jinou možnost. Nejlépe je na tom nyní republikán Xavier Bertrand, bývalý ministr za Chiraka a Sarkozyho, s podporou 12 procent, případně stálice z minulých voleb, předseda krajně levicové Nepoddajné Francie Jean-Luc Mélenchon s 11 procenty, nebo pak současná starostka Paříže a možná kandidátka socialistů Anne Hidalgová se šesti procenty.

Na politické pravici začíná být těsno: konzervati­vní republikán­i se v tomto prostoru snaží odlišit od Le Penové a ze svého původního levého středu se sem ideově posouvá také Macron. Jsou to právě klasická témata pravice, která rozhodnou o výsledku voleb: bezpečnost a terorismus, francouzsk­á identita, imigrace, integrace a asimilace. Styl a odpovědi Le Penové na tyto otázky k ní navíc přitahují i mladé voliče. Ve věkové skupině do 34 let má podporu zhruba čtvrtinovo­u.

Nejméně pětina republikán­ů namísto vlastního kandidáta podpoří Le Penovou.

 ?? Foto: Reuters ?? Jedna z mála společných fotografií vznikla při příležitos­ti televizníh­o klání před minulými prezidents­kými volbami v roce 2017.
Foto: Reuters Jedna z mála společných fotografií vznikla při příležitos­ti televizníh­o klání před minulými prezidents­kými volbami v roce 2017.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia