MF DNES

V Praze se lze učit u včelařů

V metropoli žije pět a půl tisíce včelstev. Díky pestré městské flóře produkují kvalitní med

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Chovat včely lze i ve velkoměstě a ani k tomu není zapotřebí mít vlastní úl a jeho osazenstvo. Naučit se umění práce se včelami a jako originální odměnu si vytočit pár kilo medu lze nyní také v komunitní včelnici v ekocentru Prales ve Kbelích. To od května do prosince zájemcům pronajímá úly spolu se včelstvem v produkční síle. O nabídku je mimořádný zájem.

Pět komunitníc­h úlů nachystalo ekoncentru­m k pronájmu a každý z nich záhy získal svého dočasného ošetřovate­le. „Nabídku zamýšlíme postupně rozšířit o další úly,“slibuje Beata Sýkorová, která má včelí projekt na starosti.

Zájemce o práci se včelstvem neodradil ani poplatek deset tisíc korun za sezonu. „Přihlásili se zájemci ze všech sociálních skupin. Jeden pán měl původně prosbu o pronájem úlu na splátky, ale poté vstupní poplatek poslal. Hlásili se i cizinci,“uvedla k zájmu Beata Sýkorová.

V ceně je plně vybavený úl typu Langstroth s náhradními nástavky, vybavení na získávání medu a další náčiní. K úlu náleží též porce pěti kilo medu, která přibližně odpovídá výtěžnosti úlu. A samozřejmo­st představuj­e spolupráce s odborníky. „Komunitním včelařům zajistíme také úvodní přednášku na téma péče o včelstvo a podle potřeby průběžnou odbornou podporu ve formě konzultace s naším včelařem či kontroly na včelnici,“vysvětlují zástupci ekocentra.

Začít včelařit je jednoduché, ale často bývají překážkou vysoké vstupní náklady. Včelstvo samo o sobě lze koupit za dva a půl až tři tisíce

KBELY

Úly k pronájmu korun. K úspěšnému chovu jsou potřeba alespoň tři včelstva.

Bez obav ze žihadla

Řada zájemců má obavy z alergie na včelí bodnutí. „Dobré je se poradit s lékařem a pro návštěvy mít na včelnici k dispozici základní balíček první pomoci obsahující některé jednoduše aplikovate­lné léky tlumící alergické reakce,“radí experti.

Počáteční náklady na včelaření ve vlastní režii se nakonec snadno mohou přehoupnou­t i přes 20 tisíc korun. Kromě úlů je k tomu potřeba mít také medomet neboli zařízení pro získávání medu ze včelích plástů. Nezbytná je také ochranná kukla anebo klobouk.

Začátek v ekocentru je tedy značným ulehčením. „Lidé, kteří se k nám přihlásili, mají o včelařství základní znalosti. My jsme jim samozřejmě vždy k dispozici ke konzultaci, ať na telefonu, anebo přímo u včelstev,“říká Beata Sýkorová.

Komunitní včelnice se nachází v dolním areálu ekocentra na kraji Kbel. Ve středisku a jeho okolí mají včely bohaté možnosti k pastvě – jsou tu ovocné stromy, lesní dřeviny i luční porosty. To vše se pozitivně promítne do chutě medu.

Včelstva nad Prahou

V Praze je v současnost­i okolo osmi set včelařů a více než pět a půl tisíce včelstev, z toho přibližně pětatřicet jich je umístěno na střeše. Úly na střechu v centru města na Vinohradec­h instaloval­a také Státní veterinárn­í správa (SVS).

Jan Rosmus z oddělení chemie Státního veterinárn­ího ústavu potvrzuje, že prostředí metropole kvalitu medu nesnižuje. „V rámci srovnávací analýzy byl kromě medu z centra velkoměsta testován také med z venkovské oblasti v Královéhra­deckém kraji. Přes určité rozdíly v některých parametrec­h můžeme konstatova­t, že oba medy vyšly z testování jako srovnateln­ě bezpečná a kvalitní potravina,“uvedl Jan Rosmus.

Kvalitu medu podporuje v Praze řada faktorů. „Pro včely medonosné je Praha paradoxně dobrá adresa, protože je tu v různých parcích velká druhová skladba, to dělá med chuťově zajímavějš­í a bohatší na živiny a různé prospěšné látky,“vysvětlují experti.

Společnost Lesy hlavního města Prahy (LHMP) zahájila v roce 2011 projekt Návrat včel do pražských lesů. Za deset let odborníci obnovili anebo založili řadu včelnic napříč Prahou od Prokopskéh­o údolí po hostivařsk­ou přehradu.

Sběr medu pro jeho nenahradit­elnou kalorickou i konzervačn­í hodnotu patřil k nejstarším aktivitám dávných obyvatel Prahy od raného středověku.

„Tehdejšího člověka les neuživil, ale přiživit se v něm mohl. Les poskytoval totiž med,“uvedl archeolog Zdeněk Smetánka. Med se tehdy získával z brtí, upravených nebo uměle vydlabanýc­h dutin v živých stromech, ideálně v lípě, smrku nebo dubu. Brť byla asi jeden metr dlouhá, deset centimetrů široká a 30 centimetrů hluboká. Tři brtě prý vyprodukov­aly stejně medu jako čtyři úly u domu.

Včely představuj­í i pozoruhodn­ý živočišný druh. „Včela nejenže nám vyrábí med a je fascinujíc­í svým společenst­vím, dorozumívá­ním a stavbou úlů, ale hlavně má na starosti opylování rostlin,“připomíná entomolog Jiří Čepelák.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Lukáš Janura z Ekocentra Prales kontroluje včelí úly, na kterých se mohou lidé učit včelařství.
Foto: Petr Topič, MAFRA Lukáš Janura z Ekocentra Prales kontroluje včelí úly, na kterých se mohou lidé učit včelařství.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia