MF DNES

Školám dojdou testy, město jim shání PCR

- — Martin Bajtler

Od včerejška mohou v Praze do škol chodit v rámci rotační výuky také žáci druhého stupně základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií. Týdně musí podstoupit dvakrát antigenní testování, přičemž dětem z ročníků, které už do školy mohly dříve, stačí jeden test týdně. Jenže mnoha pražským školám mohou už od 10. května sady na antigenní testování chybět.

PRAHA

Antigenní testy dosud pro školy zajišťoval stát. Správa státních hmotných rezerv však včera oznámila, že zrušila tendr na jejich další dodávku do škol. Nový tendr vyhlásila také včera.

Vedení hlavního města se proto snaží nakoupit dostatek testů v rámci zakázky malého rozsahu v hodnotě do dvou milionů korun, aby do konce května měly školy čím testovat. „Řešíme hlavně víceletá gymnázia a konzervato­ře, které v době objednávky prvních antigenníc­h testů nevěděly, kdy budou otevřené. Mluvili jsme s potenciáln­ími dodavateli PCR testů, chceme zkusit variantu PCR testů ze slin a nakoupit je včetně distribuce, svozu a vyhodnocen­í. Pokryli bychom tím do konce května potřeby nižších ročníků víceletých gymnázií plus taneční konzervato­ř,“říká radní pro oblast školství Vít Šimral (Piráti).

Praha by nakoupila asi devět tisíc testů s cenou za jeden mezi 100 a 200 korunami. „To by pokrylo potřeby celkem devětadvac­eti škol,“dodává radní s tím, že v pondělí 10. května by se testovalo zbylými antigenním­i i PCR testy a následujíc­í čtvrtek by již odpadlo testování antigenním­i testy. „Na klíč by bylo dodáno řešení, které by zahrnovalo softwarovo­u registraci, identifika­ci testů a následně distribuci testů do škol, dodání samotného materiálu do laboratoří a vyhodnocen­í,“popisuje Šimral. Vedení města bude rovněž apelovat na vládu, aby v souvislost­i s PCR testy alespoň na základních školách ukončila rotační výuku. Nelogické je podle Šimrala to, že jakmile je dítě testováno, má výsledek na sedm dní, avšak v následujíc­ím týdnu zůstane doma.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia