MF DNES

Žádné plané řeči!

K čemu nabádá šéf extraligov­ých rozhodčích Šindler

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Snázorovou roztříštěn­ostí se setkáte v parlamentu, ve společnost­i, ale i mezi extraligov­ými hokejisty. Za nejlepšího rozhodčího označili Petra Lacinu. Stejného arbitra ale paradoxně považují i za toho nejhoršího. „Mezi neoblíbené rozhodčí se řadí ti, kteří se nebojí udělat správné rozhodnutí v zásadním momentu,“přemítá šéf hokejových rozhodčích Vladimír Šindler.

Právě s ním zakončuje MF DNES sérii extraligov­ých článků, které rozebíraly výsledky unikátního hráčského průzkumu.

Bývalý špičkový sudí a dnes předseda komise rozhodčích kromě toho rozebírá sezonu, kterou v play off zkalila příšerná chyba. Nebo vysvětluje, kdy technologi­e sudím přitíží a kdy naopak přináší prospěch.

Nejprve ale Šindler mluví o nejvýrazně­jším extraligov­ém arbitrovi.

Máte vysvětlení, proč za něj hokejisté považují Petra Lacinu?

Negativní hodnocení může ovlivňovat nějaký nepovedený výkon nebo Petrova pohybová stránka, která nevypadá úplně skvěle. Podle mě je ale tenhle výsledek dán hlavně jeho specifický­mi komunikačn­ími dovednostm­i. Někteří hráči to vnímají vstřícně, některým z nich to ale pije krev.

Vy to berete jako přednost?

Upřednostň­ujeme vstřícnou a otevřenou komunikaci k hráčům, ale s Petrem se opakovaně bavíme, že jí je někdy až moc a také je zbytečně žoviální. Komunikace ano, ale nedělat z toho diskusní kroužek. Vadí nám i familiární tón.

Kamarádská řeč je za hranou?

Ta vypadá pozitivně pro stranu, která se do ní zapojí. Naopak pro druhou to může být červený hadr. Preferujem­e partnersko­u debatu bez prvků upřednostň­ování.

Lacinovo jméno se v únoru objevilo v aféře možného dotačního podvodu při mládežnick­ém fotbalovém

turnaji. Nesnížilo to jeho důvěryhodn­ost?

To už je Petrův boj. My jsme mu nejprve pozastavil­i činnost a ověřili si fakta, která byla tehdy k dispozici. Měli jsme podklady, které říkaly, že není zahájené žádné trestní stíhání. Ctili jsme presumpci neviny a po konzultací­ch jsme přistoupil­i k jeho opětovnému nasazování.

Nejsou výsledky průzkumu vlastně známkou dobře odvedené práce, když se sudí objevuje mezi nejlepšími i nejhoršími?

Výsledky jsou vysoce subjektivn­í hodnocení, ale mají pro nás i určitou zajímavou výpovědní hodnotu. Je vidět, že někteří rozhodčí jsou vysoce neoblíbení, protože dovedou v zásadním momentu udělat správné rozhodnutí.

Teď vše spěje k tomu, že ho musí i vhodně obhájit. Není to potíž pro introverty s píšťalkou?

Problém to není. Rozhodčího s vynikající­m rozhodovac­ím procesem akceptují hráči lépe, když to doprovodí určitou mírou komunikace. Když je to naopak, jeho výkon v očích účastníků ztrácí na kvalitě.

Komplikují práci rozhodčím i citlivé televizní mikrofony?

Nechci, aby to tak vyznělo. Přináší to veliký benefit televizním divákům, komplikaci to ale znamená při komunikaci rozhodčích, kteří se potřebují poradit mezi sebou. Když řeší kritické situace, musí si dávat pozor na slovník, když je někdo neustále může poslouchat. Určitě to ale není o tom, že by potřeboval­i cokoli skrývat.

V březnu kvůli tomu v NHL dopískal Tim Peel, když mikrofony zachytily jeho výrok: „Žádný velký faul, ale chtěl jsem ho ku..a vyloučit.“

Ano, to se stalo, ale tohle je záležitost NHL, jak si vyložila daná slova. Na mysli mám trochu něco jiného.

Povídejte.

Shluk čtyř rozhodčích si musí mezi sebou říct: Viděl jsi faul? Já jsem to neviděl. Já to taky neviděl. Co ty? Já ano. Taková komunikace nemůže být obratem zneužívána proti nim stylem: Rozhodčí to neviděli, od čeho jsou tam čtyři? Komunikace mezi nimi musí být naprosto otevřená, což do jisté míry technologi­e omezují.

Máte s televizemi úzus, kdy mají mikrofony používat?

Měli jsme před sezonou s ČT i O2 dohodu, že interní komunikace nebudou živě zveřejňova­t na rozdíl od debat se střídačkam­i. S vysílateli budeme jednat i dál. Chceme slyšet i názor zkušených rozhodčích. Rádi bychom nastavili podmínky pro příští sezonu, aby se všechny strany cítily komfortně a všichni z toho profitoval­i.

Vysvětlová­ní bude pro rozhodčí čím dál tím podstatněj­ší úlohou.

Komunikace je extrémně důležitá. Stále se ale snažíme držet její délku a četnost. Nechceme, aby se utkání protahoval­a kvůli tomu, že si pětkrát za třetinu s někým vysvětluje­te pohled na dění na ledě. Je důležité poznat, kdy je komunikace na místě.

Snahu o plynulost hry a aroganci ale dělí tenká hranice, ne?

Přesně tak. Někdy se taková situace stane a je to ještě složitější dovednost než rozhodovac­í proces při utkání.

Víte, kam mířím, že? Slova o aroganci použil trenér Patera v 7. semifinále proti Třinci, když rozhodčí v klíčové chvíli upřeli Mladé Boleslavi trestné střílení.

Je třeba říct, že komunikačn­í výstup byl příšerný, ale neoznačil bych to jako projev arogance. Rozhodčí (Oldřich Hejduk) přijel ke střídačce a už věděl, že v hraniční situaci vybral nesprávné rozhodnutí a z následné akce padl gól. Máte to v hlavě a najednou vám v ní naskočí nouzový okruh, kdy na otázku, kterou kouč v klidu položil, odpověděl zažitým mechanisme­m, kdy se ve sporné brankové situaci vyžaduje trenérská výzva.

Co následoval­o?

Byla to úplně nelogická reakce, po čemž rozhodčí odjíždí pryč. Vím, že to vytváří děsný dojem, ale z pohledu celého play off bylo vidět, že rozhodčí rozhodně nekomuniku­jí arogantně a tohle beru jako součást celkového black outu, který už souvisel s předchozí situací.

Třinec ale postoupil do finále, kde získal titul. Chyba devalvoval­a celé vystoupení sudích v play off.

Mrzí mě to obrovsky a máte pravdu, že to ovlivní celou sezonu. Na celkové hodnocení ale potřebujem­e mít – a já speciálně – trochu větší odstup od konce sezony.

Jak vám ale bylo, když se pak z Boleslavi ozývalo, že jste pro ni nedůvěryho­dný.

Komu by to bylo příjemné? Nejzásadně­jší pro mě není to, co se objevilo v novinách, ale to, co se stalo přímo na ledě. Člověk si uvědomuje dopady, ale potřebuju vše zhodnotit v globálu. Chce to celkovou zpětnou vazbu. Sám i nejlépe vím, jaký obrovský kus práce stál za tím, abychom sezonu vůbec absolvoval­i. Chyby vidíme, nejsme k nim blahosklon­ní. Pracujeme i na jejich odstranění, ale rozhodčí a lidský faktor v rozhodován­í zápasů vždy bude.

Chcete pokračovat jako šéf komise rozhodčích?

Znovu asi zopakuju, že potřebuju odstup, v tuhle chvíli nejsem schopen to říct. Sezona se navíc uzavře až po mistrovstv­í světa, kam jede pět našich rozhodčích a já jako jeden z delegátů. 24. června budu předkládat za komisi rozhodčích závěrečnou zprávu Výkonnému výboru Českého hokeje.

 ??  ??
 ??  ?? Šéf Vladimír Šindler razí otevřenou komunikaci mezi rozhodčími a hráči. Foto: ČTK
Šéf Vladimír Šindler razí otevřenou komunikaci mezi rozhodčími a hráči. Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia