MF DNES

Na titulový zápas si rád počkám, říká Český samuraj

Zápasník MMA Jiří Procházka by se měl utkat se šampionem polotěžké váhy Blachowicz­em. Roli vyzývatele mu přisoudil nedělní knokaut

- Robert Rampa reportér MF DNES

Na Česko se díky němu obrátily oči z celého světa. A snad to nepokazila ani televize ESPN, která rodiště zápasníka MMA Jiřího Procházky přesunula do Gruzie (zřejmě příliš matoucí rozdíl mezi slovy Georgia a Czechia).

Procházka předvedl maximum možného. V hlavním zápase nedělního turnaje UFC zdevastova­l loktem z otočky žebříčkové­ho favorita Dominicka Reyese.

A spustil humbuk.

Jestli konkurence 28letého Čecha nebrala vážně loni v létě, kdy knokautova­l Švýcara Oezdemira, teď už pochopila: v polotěžké váze (93 kg) roste nová hvězda.

Dost nebezpečná, divoká, šílená a neortodoxn­í. S výstředním vzezřením, účesem i chováním.

Největší poklonu Procházkov­i složilo gesto aktuálního šampiona Poláka Blachowicz­e, jenž už teď souhlasil s bitvou o titul.

„Princ proti samurajovi,“napsal. A tak se zdá, že Procházkov­a budoucnost má jasný cíl. Jenže...

Blachowicz­e v září čeká obhajoba proti Brazilci Gloveru Teixeirovi, takže co s českým reprezenta­ntem? Má čekat třeba až do prosince nebo na začátek roku 2022, aby mohl bojovat hned se šampionem? Nebo ještě předtím přijme zápas s někým dalším?

Za Procházkou (číslo 5) v žebříčku stojí Američan Smith (6) či Rusové Ankalajev (7) a Krylov (9). Před ním si šanci nárokují Brazilec Santos (4) a především nazlobený Rakušan Rakić (2). „To všichni zapomněli moje jméno?“ozval se.

Ve zbytku roku by se jistě našel prostor pro další Procházkův zápas, jenže by tím dost riskoval. V případě prohry by na titulový zápas s šampionem mohl zapomenout, alespoň v blízké budoucnost­i.

„Osobně teď chci počkat, jak dopadne zápas Blachowicz­e s Teixeirou, a po něm se rozhodnout. Je to titulový zápas, na to se musíte připravit, vůbec mi nevadí si půl roku počkat,“řekl včera Procházka po návratu z Las Vegas.

„Pokud má příležitos­t titulového zápasu, asi by ji neměl zahazovat. Vždycky může přijít nečekaný zádrhel, nešťastná prohra, zranění,“myslí si přední český MMA trenér André Reinders.

„S jeho způsobem boje se dokáže vyrovnat málokdo, ale už teď si všichni určitě dělají analýzy a hledají slabiny,“přidává Petr Kníže, trenér Machmuda Muradova.

Zajímavé bude také sledovat Procházkův přesah mimo klec.

Už teď v zámoří zapomněli na jeho přezdívku Denisa, protože jí nerozumějí, a začali mu říkat The Czech Samurai. Český samuraj. To je aspekt, kterého by marketingo­vé oddělení UFC mohlo plně využít, velkou mocí v tomhle směru disponuje i jeho zastupujíc­í agentura Paradigm Sports, do jejíhož portfolia spadá i slavný bouřlivák Conor McGregor.

Za poslední rok Procházka zapracoval na angličtině, dokáže mluvit o svém přístupu k životu inspirovan­ém japonským kodexem Bušidó.

A na to může UFC slyšet. Prodávat Procházkův obličej, natáčet s ním dokumenty, chlubit se jím. Vyprodat stadion. V Evropě v případném souboji s Blachowicz­em určitě.

 ??  ?? Nová hvězda Z Jiřího Procházky roste nová hvězda UFC.
Nová hvězda Z Jiřího Procházky roste nová hvězda UFC.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia