MF DNES

Návrat z dovolené: test nebo karanténa

Epidemiolo­gové chtějí kvůli mutacím koronaviru zpřísnit příjezdy na území ČR

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Stále přítomný koronaviru­s a hrozba výskytu dalších jeho mutací letos zřejmě prodraží a možná i znepříjemn­í návrat z dovolených mnohým Čechům. A to třeba i při návratu z Řecka nebo Chorvatska.

Dovolenkář­i, kteří nepojedou do rizikových zemí, jako je nyní například Indie, sice nebudou muset do karantény, ale nejspíš už teď musí počítat s tím, že budou muset na PCR testy, které si také zaplatí. „Antigeny mutace neidentifi­kujeme,“řekl MF DNES

Petr Smejkal, epidemiolo­g a šéf Mezioborov­é skupiny pro epidemické situace (MeSES). Ta je poradním orgánem ministerst­va zdravotnic­tví, které má ve spolupráci s ministerst­vem zahraniční­ch věcí během května připravit strategii cestování pro nadcházejí­cí sezonu.

„Mají to za úkol, tak doufám, že nejpozději do konce května to bude,“uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). A součástí nyní se rodící strategie mají být i podmínky, za nichž se Češi budou vracet do země.

Do deseti- až čtrnáctide­nní karantény by po návratu podle Smejkala měli zamířit všichni ti, kteří se budou vracet z destinací, jež na takzvaném cestovatel­ském semaforu budou svítit červeně a víc. „Samozřejmě s výjimkou očkovaných,“upozornil epidemiolo­g Smejkal a doplnil, že bude úplně jedno, jestli půjde o našince nebo cizince.

Kvůli vysokému riziku nákazy tito lidé budou muset podstoupit ještě PCR test, aby bylo zřejmé, že do republiky náhodou nedovezli nějakou mutaci koronaviru.

PCR test pak bude nejspíš podle záměru šéfa MeSES při návratu čekat i na dovolenkář­e vracející se ze zemí označených na semaforu oranžovou barvou (se středním rizikem nákazy covid-19).

V současnost­i přitom platí, že lidé mohou podstoupit i antigenní test. Jeden PCR test stojí nyní v průměru 1 500 korun.

Bez jakéhokoli omezení budou moci do České republiky přijet lidé ze zemí s nízkým rizikem nákazy – tedy na semaforu označené zelenou barvou. V Evropě teď taková ale neexistuje.

Diskuse o možném zpřísnění podmínek pro příjezd nebo návrat do České republiky se rozhořela zejména kvůli novým mutacím, které se nyní objevují prakticky všude. Asi zatím jako vůbec nejrizikov­ější je vnímána indická mutace, kvůli které epidemiolo­gové nabádají k opatrnosti i při uvolňovaní proti korona virových opatření.

„Existuje obava, že tato varianta by mohla být odolná vůči protilátká­m vyvolaným dosavadním očkováním nebo proděláním nemoci,“upřesnil imunolog Václav Hořejší.

I ten je proto pro usilovné testování a sekvenován­í veškerých případů a posílání do karantény všech, kteří k nám přicestují mimo jiné právě z rizikových zemí.

„Dle mého názoru máme sice opatření na vstupu nastavena ne úplně špatně, ale vůbec nejsou vyžadována a kontrolová­na. S létem a cestováním toto bude velmi důležité správně ošetřit,“uvedla viroložka Ruth Tachezy, členka MeSES.

A Petr Smejkal k tomu doplnil: „Bude hrozit velká sankce za to, když dotyčný navrátilec v karanténě nebude nebo když řekne, že má test, ale ten se nedohledá v systému.“Podle dostupných informací musejí lidé přijíždějí­cí z rizikovějš­ích destinací (od oranžové barvy výše) už teď před cestou do Česka oznámit svůj příjezd krajské hygienické stanici příslušné podle místa bydliště, a to vyplněním příjezdové­ho formuláře. Podle Smejkala má tato povinnost platit i pro cizince, kteří by pro karanténu měli hlásit hotel, ve kterém ji případně stráví.

Co se testů týká, pak v případě cesty do Česka veřejnou dopravou, tedy třeba letadlem nebo autobusem, už nyní platí, že cestující musí podstoupit antigenní test nebo PCR test před zahájením cesty do republiky. Musí disponovat písemným potvrzením akreditova­né laboratoře o jeho výsledku.

V případě cesty do Česka individuál­ní přepravou není sice potřeba disponovat testem před započetím cesty, ale je povinnost postoupit jej nejpozději pátý den po příjezdu. Byť se strategie a případné podmínky pro letní cestování teprve rodí, epidemiolo­gové a další odborníci se shodují, že zpřísněná opatření při příjezdu a návratu do České republiky budou nutná.

I když bude vždy záležet na aktuální epidemické situaci. „Pokud bude třeba v Chorvatsku epidemický výbuch, tak samozřejmě může začít být po příjezdu vyžadována karanténa i v tomto případě,“vysvětlil to hypotetick­y Smejkal.

V tu chvíli se z Chorvatska stane červená země. „Situace v zemích se bude měnit. O Indii také ještě před před časem nikdo neuvažoval jako o červené zemi,“doplnil hlavní epidemiolo­g IKEM Smejkal. Podle molekulárn­ího imunologa Hořejšího je také už téměř jisté, že některé země (nedostateč­ně proočkovan­é) budou pro Čechy i v létě zakázané. Zejména kvůli dalším mutacím koronaviru se epidemiolo­gové obávají dalšího rozšíření nákazy.

„Zvyšování kolektivní imunity dává naději, že riziko vzplanutí další vlny bude nižší. Stále ale bude třeba obezřetnos­ti a připraveno­sti včas šlápnout na brzdu,“řekla k tomu Tachezy. Doplnila, že před podzimem bude možná nutné přeočkován­í některých věkových skupin. „Ale to zatím nemůžeme vědět s jistotou,“dodala Tachezy.

Očkovaní lidé by do karantény nemuseli, testy při příjezdu by se jich netýkaly. Patrně by ale i pro ně platil zákaz cestovat do nejrizikov­ějších zemí, jako teď třeba do Indie.

Situace se mění. O Indii také ještě před časem nikdo neuvažoval jako o červené zemi.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??
 ??  ?? Dnes od 20 hodin na Rádiu Impuls
Dnes od 20 hodin na Rádiu Impuls

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia