MF DNES

Hamáček se bude kvůli Rusku soudit

- — Josef Kopecký

Ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček přešel do protiútoku.

Podá trestní oznámení na novináře Janka Kroupu a Kristýnu Cirokovou, kteří o něm v úterý napsali, že se chystal handlovat s Rusy kvůli vakcíně Sputnik V.

Zároveň chce od vydavatele Seznamu Iva Lukačoviče vysoudit odškodnění 10 milionů korun.

Hamáčka rozlítila zpráva, že chtěl v Moskvě nabídnout Rusům ututlání výsledku vyšetřován­í výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014 výměnou za dodávku milionu kusů ruské vakcíny Sputnik V do České republiky. Explozi měli způsobit důstojníci ruské vojenské tajné služby GRU Anatolij Čepiga a Aleksandr Miškin.

O údajných Hamáčkovýc­h plánech napsal portál Seznam zprávy v úterý v textu postaveném na tvrzení nejmenovan­ých zdrojů. Těmi zdroji měli být účastníci jednání s Hamáčkem na ministerst­vu vnitra 15. dubna.

Hamáček včera řekl, že nikdo z účastníků schůzky konstrukci o chystaném handlu v Moskvě nepotvrdil. „Já jsem čekal, kdy se objeví ten přímý svědek, který potvrdí ten můj ďábelský plán zradit Českou republiku. To se nestalo, ba naopak,“ prohlásil šéf ČSSD. „Udělám vše pro to, abych svoji čest a jméno sociální demokracie očistil,“řekl ministr vnitra Hamáček. Poděkoval premiérovi Andreji Babišovi, který se vyjádřil, že Hamáčkovi důvěřuje. „Jeho důvěry si vážím,“řekl Hamáček.

Trestní oznámení za pomluvu

Hamáček chce, aby policie prověřila, zda ze strany novinářů nebyly spáchány trestné činy pomluvy, šíření poplašné zprávy a poškození cizích práv. V civilní žalobě se bude domáhat odškodnění od Seznamu. „Deset milionů. Pokud se žalobou uspěji, nenechám si je, ale poukážu je do nadace policistů a hasičů, která se stará o pozůstalé po těch, kteří při výkonu služby zahynuli,“řekl ministr vnitra.

Novináři se ataku od vysoce postavenéh­o politika brání. „My jsme připraveni prokázat, že informace, které jsme napsali, jsou pravdivé. My jenom důsledně chráníme své zdroje,“reagoval Kroupa pro ČT. „Vyjádření většiny účastníků Jan Hamáček interpretu­je jinak, než ona ve skutečnost­i jsou. My nepracujem­e jen s jedním zdrojem, víme co ti lidé řekli, že se tam odehrálo,“dodal Kroupa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia