MF DNES

Zásahy do vládního stavebního zákona se nelíbí už ani ministru Brabcovi.

- Robert Oppelt Ondřej Krutilek

Nejdřív tu byl les, pak vesnice Zhůří, tedy spíš shluk chudých horských samot.

Samotu v padesátých letech převálcova­ly pásy tanků. Na kopci pak vyrostla kasárna a sovětský radar.

Když základna zmizela, louky s kamennými křížky, zříceninam­i několika chalup a ikonickými výhledy přes údolí Křemelné na horu Roklan padly do oka developerů­m.

Právě Zhůří u Rejštejna je jedno z míst, o jehož budoucnost­i rozhodne nový stavební zákon. O jeho konečné podobě se od včerejška debatuje ve Sněmovně.

Před koncem schvalovac­ího procesu chce poslanec Jan Bauer (ODS) z nedalekých Prachatic přidat do zákona, aby kompetence v ochraně přírody v národních parcích a chráněných krajinných oblastech přešly na stavební úřady. Bauer uvádí, že tato změna neznamená rezignaci na zájmy ochrany přírody a krajiny. Zároveň se podle něj předpoklád­á, že agendu budou vykonávat specializo­vaní úředníci na stavebních

PRAHA, REJŠTEJN

úřadech. V praxi by to však znamenalo, že ochranáři už by nemohli tak účinně jako dnes blokovat výstavbu v nejcennějš­ích partiích přírody. „Před dvaceti lety zde obec i přes zásadní nesouhlas Správy národního parku schválila zastavitel­né území pro více než třicet domů. Velké množství chráněných druhů a citlivých ekosystémů dosud brání jakékoli výstavbě,“vyjadřuje se o Zhůří Pavel Hubený, ředitel správy šumavského parku

Schválení pozměňovac­ích návrhů může podle Hubeného spustit stavbu satelitníh­o městečka přímo v srdci národního parku.

A například na šumavské Filipově Huti hrozí zástavba rozsáhlých luk kolem několika domů.

„O vyloučení platnosti omezení například pro tato území se některé pozměňujíc­í návrhy intenzivně snaží,“dodává Hubený. Ve Sněmovně je připraveno osm desítek pozměňovac­ích návrhů stavebního zákona. O tom, jak komplikova­ný spletenec se z chystaného zákona nakonec stává, svědčí i včerejší projev ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO).

„Vládní návrh stavebního i změnového zákona představov­al únosný kompromis a představuj­e únosný kompromis, který garantoval zachování stávající úrovně ochrany životního prostředí. Objevily se ale další poslanecké návrhy, se kterými souhlasit nemohu,“poznamenal Brabec, který má evidentně na mysli Bauerův nápad.

Spor o stavební superúřad

Zákon, který má usnadnit a zrychlit

 ?? Foto: NP Šumava ?? Zhůří Na místě šumavské osady Zhůří, kde je dnes louka, by se mohlo stavět, kdyby návrh prošel.
Foto: NP Šumava Zhůří Na místě šumavské osady Zhůří, kde je dnes louka, by se mohlo stavět, kdyby návrh prošel.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia