MF DNES

Zastavěná příroda

-

stavební řízení, se připravova­l několik let. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) před poslanci včera označila tento zákon za nejdůležit­ější v tomto volebním období. Má podle ní změnit jednu z velkých ostud Česka, které je nyní na 157. místě (ze 190 států) v rychlosti povolování stavebního řízení.

Do Česka podle Dostálové přiteče z Evropské unie v nejbližšíc­h letech zhruba 970 miliard korun. Astronomic­kou sumu bez změny zákona, který stavební zřízení zrychlí, Česko údajně nezvládne prostavět.

Ministryně Dostálová po složitém vyjednáván­í podpořila návrh hospodářsk­ého výboru, který počítá s osamostatn­ěním státní stavební správy. Tady je zaděláno na další spor. V praxi by tak měl vzniknout jeden stavební superúřad. Vyhrazené stavby (dálnice či přehrady) by v prvním stupni povoloval Specializo­vaný stavební úřad a odvolacím orgánem nad ním by byl Nejvyšší stavební úřad jakožto ústřední orgán státní správy. Odvolacím orgánem u stavebních úřadů v obcích, by byl jako nyní krajský úřad.

Návrh ale vyvolává spory. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše přesunutí agendy z obcí na nově navrhovaný Nejvyšší stavební úřad žádné problémy nevyřeší. Skupina opozičních poslanců připravila alternativ­ní návrh, který zachovává stavební úřady v působnosti obcí.

Opozice chce zachovat dosavadní strukturu. Za návrhem stojí poslanci ODS, Pirátů, STAN, TOP 09 a KDU-ČSL. Projekt Nejvyššího stavebního úřadu má podle Bartoše nejistý výsledek. „Podle odborníků dokonce přinese destrukci stavebního řízení,“uvedl Bartoš. Sněmovna se nedostala k hlasování o zákonu. Vrátí se k němu nejspíš zítra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia