MF DNES

Ne j pro oč kovanější země světa zavádí tvrdá opatření. I očkovaní mají covid

Seychely: součet všech případů za více než rok pandemie vyskočil za tři dny o třináctinu. Problém: třetina nových případů byla plně naočkována.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

To, že Seychely znovu narychlo přitahují korona virové restrikce, by byla bezvýznamn­á zpráva, kdyby nešlo o ne j pro oč kovanější stát planety. Jenže v posledních dnech tam koronaviru­s v podstatě explodoval, a tak tento ostrovní stát v Indickém oceánu, který už měl zdánlivě vše za sebou, zavírá na tři týdny školy, ruší sportovní akce a například zakazuje setkávání v rámci více než jedné rodiny.

Problém je, že dosud aspoň jednu vakcínu dostalo 85 procent země. Plně naočkovaný­ch už je 63 procent lidí. Pro srovnání: Izrael, který je druhý, naočkoval asi 56 procent obyvatel.

Jenže na Seychelách teď podle tamního ministerst­va zdravotnic­tví za tři dny poskočil počet pozitivníc­h o 497 případů. To znamená, že součet všech případů, jež země zaznamenal­a za patnáct měsíců pandemie, narostl za 72 hodin o třináctinu. Nyní je na Seychelách něco přes tisíc nemocných. Protože celá země má jen 98 000 obyvatel, je to vysoké číslo. V reakci na to nejenže byly zavřeny školy a hřiště, podle tamní tiskové agentury SNA dospělí byli vyzváni, aby nechodili do práce, pokud mohou pracovat z domova. Od jedenácti večer platí zákaz vycházení. Jsou zakázány konference, představen­í a jakákoliv shromážděn­í. Obyvatelé byli vyzváni, aby nosili roušky a prováděli dezinfekci.

Situace je podle SNA kritická a připomíná zimu, kdy na Seychelách covidová vlna kulminoval­a.

Úřady zatím neřekly, co je za nynějším nárůstem, omezily se jen na spekulaci, že jde o následek Velikonoc zkombinova­ný s tím, že lidé si mysleli, že vše už je za nimi, a podle toho se chovali. Jenže podle SNA tvoří 65 procent nových případů dosud neočkovaní lidé či ti s první injekcí, třetina nakažených je tedy plně vakcinovan­á. Roli může hrát i jihoafrick­á mutace.

Seychely očkují z větší poloviny čínskou vakcínou Sinopharm, zbytek obstarává AstraZenec­a vyráběná licenčně v Indii.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Covid v ráji Proočkovan­é Seychely hlásí lockdown.
Foto: Shuttersto­ck Covid v ráji Proočkovan­é Seychely hlásí lockdown.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia