MF DNES

Orgasmus v hlavní roli Sexify nestačí

Netflix rozšiřuje původní evropskou produkci. Tentokrát polskou sérií Sexify, ve které studentky vyvíjejí aplikaci k optimaliza­ci orgasmu žen.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Zadat do telefonu pár základních údajů a prožít nejlepší orgasmus v životě je však jen zdánlivý cíl, ke kterému hlavní hrdinky stojící na prahu dospělosti směřují. Tím skutečným je poznání vlastních potřeb a přání. Od těch nejintimně­jších, kterým stále panuje spíše mužský princip, až po ty základní – uznání rodičů a okolí.

Na komediální seriál pro spíše mladé publikum, navíc ještě v katolickém Polsku, celkem náročný úkol. Sexify totiž přiznaně usiluje o to bořit tabu, možná i provokovat. Snaha jinak talentovan­ého režisérské­ho a scenáristi­ckého dua Piotr Domalewski a Kalina Alabrudziń­ska ale bohužel vyznívá naprázdno.

Tam, kde britský seriál Sexuální výchova, kterým se tvůrci zajisté inspiroval­i, získává diváka na svou stranu odzbrojují­cí otevřenost­í a situačním humorem, Sexify selhává. Škodí mu předvídate­lnost, zcela zbytečné protahován­í děje i jednotvárn­ost postav.

Viz charakteri­stiky hlavních hrdinek. Natalia – zakřiknutá a ambiciózní asociálka se zálibou ve výpočetní technice. Monika – protekční dítě rebelující proti rodičům. Paulina – katolickým­i zvyklostmi okleštěná správňačka, která se najednou utrhne ze řetězu.

Kopie Sexuální výchovy

Ani s vizuálním stylem si tvůrci nedali moc práce. Inspirace Sexuální výchovou je zde explicitní a nebýt alespoň rozdílů v kulisách socialisti­ckých varšavskýc­h kolejí, byla by to snad úplná kopie. Od mírně infantilní­ch kostýmů až po kontrastní barevnou stylizaci. Z hlavních hereček na sebe svým výkonem nejvýrazně­ji upozorňuje Sandra Drzymalská v roli Moniky, z mužů ležérním pesimismem zaujme Wojciech Solarz. Opravdu velkou pochvalu si však za svou schopnost trefně namixovat ženské vzdechy a beaty zaslouží Radzimir Debski.

Sexify je navzdory své formě a sympatické ambici příliš konvenční a přízemní dílo. Vždyť jeho nejodvážně­jší sdělení končí u „penis nemá nejlepší tvar na uspokojová­ní žen“! Pro část stále prudérního polského publika možná dostatečně kontroverz­ní tvrzení, pro zbytek však jedna z mnoha dalších replik.

Sexify Polsko, 2021

 ?? Foto: Netflix ?? Hrátky Maria Sobocińska hraje katolickým­i zvyklostmi ovlivněnou dívku, která se utrhne ze řetězu.
Foto: Netflix Hrátky Maria Sobocińska hraje katolickým­i zvyklostmi ovlivněnou dívku, která se utrhne ze řetězu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia