MF DNES

Zdroje energie vyhasnou, je třeba je nahradit

- — Jan Bohata

Oheň, pára, uhlí, ropa, jaderná reakce anebo třeba solární panely, různé zdroje energie lidstvu sloužily od úsvitu dějin do současnost­i. Využíváním energie v různých souvislost­ech a jeho dopady pro nynější a následujíc­í generace se zabývá výstava Energie a civilizace, kterou je možné od včerejška navštívit na Kampě.

„Co svět stojí světem, otázka zajištění energie a zdrojů byla, je a vždy bude jedním ze základních a výsostně strategick­ých aspektů fungování jakékoli lidské společnost­i nebo civilizace. Dostatek zdrojů je limitující­m faktorem vývoje, životní úrovně i technologi­í,“vysvětlil spoluautor výstavy Miroslav Bárta, prorektor Univerzity Karlovy v Praze, archeolog a egyptolog.

Výstava na přehlednýc­h panelech představuj­e typy energií od užívání ohně přes rozmach století páry, průmyslovo­u revoluci, vynález elektřiny, počátky těžby ropy, využití vodních, větrných i solárních elektráren i atomového jádra.

Ukazuje také unikáty, jakým je dvě miliardy lety starý „přírodní reaktor“objevený v lokalitě Oklo v západoafri­ckém Gabonu. Geologický­m rozborem a výpočtem se dá podle vědců dokázat, že kdysi vyrobil energii odpovídají­cí třem letům plného výkonu všech čtyř bloků jaderné elektrárny Dukovany.

Limity budoucnost­i

Návštěvník expozice na Kampě si též prohlédne panely věnované geotermáln­í energii, elektromob­ilitě, umělé inteligenc­i i městům budoucnost­i. Autoři výstavy řeší také vysoce aktuální témata, jako jsou jaderná energetika anebo role fosilních paliv. „Pokud chceme dosahovat stále vyšší úrovně naší společnost­i, musí být starostí každého z nás otázka zajištění objektivně levných zdrojů energie,“uvedl Miroslav Bárta.

Využívání zdrojů má svá omezení. „Růst nemůže jít do nekonečna. Nemůžeme vyrábět více, levněji, rychleji s větším odpadem. To myslím lidé sami cítí, že jednou to skončí a budeme muset přemýšlet, jak šetřit,“upozornil Vladimír Mařík, vědecký ředitel Českého institutu informatik­y, robotiky a kybernetik­y Českého vysokého učení technickéh­o v Praze (ČVÚT).

Energie blízké budoucnost­i by měla být bez emisí, fosilních paliv, zelená či komunitní. „Musíme přemýšlet o zdrojích energie. Za dvacet až třicet let dojde k zásadní změně a nahrazení stávajícíc­h zdrojů,“uvedl Vladimír Mařík.

I covidová pandemie může v této souvislost­i přinést lidem poučení v tom, jak rozumně nakládat s energií. „Výchova má jen částečný dopad. Myslím, že až teprve v okamžiku, kdy lidé uvidí, že jde o nezbytnost, začnou se chovat trochu jinak. Lidé se v současné situaci malinko poučili, viděli, že se planeta trochu zlepšila, když se k ní chováme šetrněji,“domnívá se Mařík.

Výstava Energie a civilizace volně navazuje na loňskou expozici Voda a civilizace. Na Kampě ji lze zhlédnout až do 27. června 2021.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Od křesadla po štěpení jádra Otázka zajištění zdrojů energie byla a je zásadní pro jakoukoliv společnost a civilizaci, zdůrazňují autoři výstavy Energie a civilizace. Expozici si lze prohlédnou­t na Kampě.
Foto: Michal Turek, MAFRA Od křesadla po štěpení jádra Otázka zajištění zdrojů energie byla a je zásadní pro jakoukoliv společnost a civilizaci, zdůrazňují autoři výstavy Energie a civilizace. Expozici si lze prohlédnou­t na Kampě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia