MF DNES

VELKÉ ROZVOLNĚNÍ

V pondělí se otevřou další obchody, služby, muzea a památky. Do škol a školek se vrátí víc dětí.

-

Vpondělí čeká Česko další velká vlna rozvolňová­ní. Částečně o ní rozhodla vláda včera, částečně už dříve.

Do škol se rotačně vrátí žáci 2. stupně základních škol ve všech krajích. „Počet nových případů klesá, nemusíme dělat dvourychlo­stní Česko,“vyjádřil se po včerejším jednání vlády ministr zdravotnic­tví Petr Arenberger.

Ve všech krajích se také vrátí všechny děti do mateřských škol a od pondělí se obnoví také klinická a praktická výuka všech ročníků vysokých škol.

V pondělí přijde také očekávané otevření obchodů a dalších služeb. Kromě kamenných obchodů se obnoví i prodej na trzích. Ve stejný den se nově otevřou muzea, galerie a památky i ve zbylých krajích Česka, kde dosud nebyly přístupné veřejnosti.

Vicepremié­r Karel Havlíček oznámil, že se do lázní také budou moci vrátit všichni samoplátci s nějakou zdravotní indikací. Prokážou se testem nebo očkováním. Podle Havlíčka je dobrá i prognóza. „Je šance, že by se 17. května mohly otevřít zahrádky v restaurací­ch,“připustil po jednání vlády Havlíček. Skončit by také mohla rotace ve školách. Rozhodujíc­í bude, jaký bude počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dnů. Měl by klesnout pod 75 na 100 tisíc obyvatel. Hranice sta nových případů na 100 tisíc lidí dosáhne Česko asi do 14. května. Vláda plánuje i rozvolnění cestování. Ještě před zavedením covidových pasů oznámil premiér Andrej Babiš dohodu se sousedními zeměmi, aby alespoň lidé očkovaní proti covidu-19 mohli volně cestovat. Podle Babiše země jedná s Rakouskem, Maďarskem, Německem, Polskem a Slovenskem. Potvrzení o očkování se budou uznávat i v papírové podobě. „Kromě těchto našich sousedů oslovíme turistické destinace,“řekl ministersk­ý předseda. Konkrétně zmínil Chorvatsko, Řecko a Bulharsko. (row, iDNES.cz)

 ??  ?? Petr Arenberger
Petr Arenberger

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia