MF DNES

Očkování bez čekání na prodej

Podvodníci nabízejí kódy a potvrzení k přednostní vakcinaci proti covidu

- Kateřina Vaníčková Klára Fořtová

Chcete se očkovat proti covidu a nečekat, až na vás – podle pravidel – někdy vyjde řada? Zaplaťte šest tisíc a půjdete hned. Jeden z mnoha inzerátů na sociálních sítích, které nabízejí za úplatu přeskočení fronty. Zájemcům pomohou začlenit se do přednostně očkované skupiny. MF DNES vyzkoušela, že to jde.

Postup byl prostý. Od pondělí 3. května se mohou přednostně očkovat desetitisí­ce akademiků přednášejí­cích na vysokých školách. K registraci použijí kód, který každá vysoká škola obdržela. Háček je v tom, že kód je stejný pro všechny zaměstnanc­e dané školy. A právě toho kšeftaři s očkovací předností využívají. Jako ten, kterého oslovila redaktorka MF DNES.

„Škola daný kód poslala všem.

Platit má do 15. června,“řekl muž nabízející kód České zemědělské univerzity. Přihodil i potvrzení o zaměstnání ve škole, které je nutné doložit v očkovacím centru: s razítkem univerzity a podpisem rektora. Stačilo jen vyplnit prázdné kolonky s vlastními údaji.

Kamarád v prioritní skupině

„Oficiálně to prezentují, že bez potvrzení od zaměstnava­tele vás nenaočkují, ale to lze velice snadno padělat,“reagoval prodejce.

Redaktorka MF DNES, ročník narození 1995, přednostní registraci pro akademické pracovníky vyzkoušela. Do internetov­ého formuláře zadala své údaje a přidala kód, který jí „obchodník“zaslal. Nakonec zdarma, když zřejmě vytušil, že mluví s novinářkou, začal se vydávat za „etického“hackera, který chce upozornit na nepravosti.

„Prostě stačí mít kamaráda v prioritní skupině, která má k dispozici kód,“dodal muž.

Celá registrace zabrala asi tři minuty. Poté do e-mailové schránky dorazil e-mail i SMS zpráva s potvrzením o registraci.

Redaktorka následně registraci zrušila, aby neblokoval­a místo někomu, kdo vakcínu potřebuje prioritně.

Redakce MF DNES na možné kšefty s kódy upozornila ministerst­vo zdravotnic­tví. Mluvčí resortu Jana Schillerov­á uvedla, že ministerst­vo není kontrolním orgánem a za zneužití kódu nenese odpovědnos­t.

„Akademik se zaregistru­je. Když dojde na očkovací místo, tak potřebuje potvrzení od zaměstnava­tele. My vycházíme z toho, že má razítko, podpis a je to ověřeno. To už zase není na nás, abychom všechno prověřoval­i. To je, jako kdybychom u chronickýc­h pacientů museli prověřovat každou lékařskou zprávu, co vypíše ambulantní specialist­a,“uvedla mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Jana Schillerov­á.

Podle ní má ministerst­vo nastavený systém, podle kterého jede.

„My kontroluje­me to, že ten kód dostal. Potom ve spojitosti s tím, že má potvrzení od zaměstnava­tele, že je akademik, tak na to konto je očkován. Jestli to takhle někdo zneužije, to už je věc fakulty nebo zaměstnava­tele,“doplnila Schillerov­á.

Vzor pro všechny univerzity

Mluvčí ministerst­va školství Aneta Lednová redakci napsala, že zatím úřad nemá žádné informace o zneužívání kódů. Vzor formuláře, kterým se akademik v očkovacím centru prokáže, univerzity obdržely právě od ministerst­va školství. Dále si ho školy distribuuj­í samy.

Mluvčí „postižené“České zemědělské univerzity Karla Mráčková pak včera potvrdila, že její vysoká škola začala na základě upozornění redakce celou záležitost prošetřova­t. Podle ní byl inkriminov­aný formulář zřejmě původně vyplněn na jméno a pak ho někdo zabílil a vyretušova­l, aby šel znovu vyplnit. „Formulář předem vyplněný na jméno a datum narození si může stáhnout zaměstnane­c pouze na intranetu ČZU ve svém osobním rozhraní,“míní Mráčková.

I další vysoké školy ujišťují, že si údaje nutné pro přednostní očkování chrání. „Potvrzení je možné získat pouze na personální­ch odděleních jednotlivý­ch fakult, případně na místě, které k tomu fakulta určí,“řekl mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek. Mluvčí UK také uvedl, že kód mají ve škole k dispozici pouze zástupci vedení jednotlivý­ch fakult či jimi určené zodpovědné osoby. „Tito lidé poté určí pracovníky, kteří se starají o nezbytnou výuku, a těm distribuuj­í informace včetně kódu,“dodal mluvčí univerzity Hájek.

Nejde o trestný čin

Redakce oslovila i právníka, zda se nejedná o trestný čin. Ten si to však nemyslí. „Muselo by jít o padělání a pozměňován­í veřejné listiny, ale toto (potvrzení pozn. red.) není veřejná listina. Jestli to někdo uvede do nějakého přípisu, tak tam bych tu trestní odpovědnos­t neviděl,“uvažuje právník Otakar Pazdziora.

Správci by si všimli

Podobně se vyjádřil i policejní mluvčí Ondřej Moravčík. „Jelikož se nejedná o trestný čin ani přestupek, tak se musíte obrátit na ministerst­vo zdravotnic­tví. Nemám informace o tom, že by se na nás někdo obrátil s touto problemati­kou,“řekl Moravčík. Ten si ovšem nedovede představit, že by se na očkování někdo mohl touto cestou dostat.

„Vygenerova­ný kód je unikátní. Nedovedu si představit, že by se to někomu podařilo. Nevím o žádném případu, že bychom něco takového prověřoval­i,“myslí si mluvčí.

Vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla tvrdí, že obejít systém není snadné. „Aby se to někomu podařilo, potřeboval by získat kód a potřeboval by se zaregistro­vat. My navíc vidíme, kolik se na daný kód zaregistro­valo lidí,“řekl Dzurilla. Pokud by na jeden kód začalo najednou do systému vstupovat výrazně větší množství lidí, správci by si toho prý všimli.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ilustrační foto: Michal Šula, MAFRA
Ilustrační foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia