MF DNES

Školám docházejí testy. Kdy přijdou nové, je nejisté

V Ostrově už povolal ředitel mobilní testovací tým. Jinde mají zásoby do pondělí

- Alžběta Šimková, Dominika Hromková reportérky MF DNES

Na Základní škole Ostrov v Masarykově ulici se včera děti netestoval­y samy, odběry jim přijel udělat mobilní testovací tým. Ředitel jej zařídil z obavy, že by jim jinak pro všechny žáky nestačily testovací sady zajišťovan­é státem. Přes město Ostrov pak vyjednal dalších 700 testů, které škola dostala z krajských rezerv. „Minulý týden jsme si spočítali, že v pondělí nám antigenní testy dojdou a ve čtvrtek už žádné mít nebudeme,“popsal ředitel školy Helmut Harzer. „Těch 700 testů by nám vystačilo na týden, díky testovacím­u týmu si je ušetříme na delší dobu. Pravda ale je, že kdybychom si to sami nezařídili, od státu už nyní testy nemáme,“dodal.

Většině škol vystačí zásoby do konce příštího týdne, některé ale budou mít problém už od nadcházejí­cího pondělí. To je případ základních škol v Liberci, kde jim z celkového počtu šesti tisíc potřebných testů chybí skoro polovina. „Tak trochu doufáme, že stát na poslední chvíli nějaké testy ze státních hmotných rezerv dodá přes Národní pedagogick­ý institut, ale nevíme. A co budeme dělat, když nedodá, také nevíme,“přiznal náměstek primátora pro školství Ivan Langr.

Kvůli zrušenému výběrovému řízení na další dodávku testů poskytlo zatím ministerst­vo školství ze svých rezerv 375 tisíc antigenníc­h testů, které byly rozvezeny na krajská pracoviště Národního pedagogick­ého institutu.

„Testy od správy hmotných rezerv mají sloužit jako posílení rezerv na krajských pobočkách, které nám pomáhají s pokrytím případných výpadků pro jednotlivé školy,“sdělila MF DNES mluvčí ministerst­va Aneta Lednová.

Podle resortu školství stát dodal do škol od začátku března zhruba 7,4 milionu testů. Žáci sice zatím spotřebova­li k minulému týdnu přibližně 3,5 milionu testů a první stupně se nově od tohoto týdne testují jen jednou týdně, ale do škol se vracejí i žáci druhých stupňů, kteří se budou testovat dvakrát, a i proto se někteří ředitelé obávají, že jim testy prostě nevystačí.

Kvůli zrušenému tendru na další dodávku 5,5 milionu antigenníc­h testů vyhlásila Správa státních hmotných rezerv další soutěž na dodavatele 28. dubna s termínem doručení nabídek do 9. května, tedy do neděle.

Předchozí výběrové řízení bylo zrušeno, protože ani jeden ze čtyř zájemců nesplnil zadávací podmínky. Jestliže se tentokrát firmu podaří vybrat, první dodávku testů by měla dodat hned týden nato.

„Pokud v neděli rozhodne komise o výběru, jsou v návrhu smlouvy dva termíny dodání – 17. května a 24. května. Ty stanovilo ministerst­vo školství. Samozřejmě může nastat situace, že zájemci nesplní podmínky. To může nastat u každé veřejné zakázky,“uvedla za Správu státních hmotných rezerv Aneta Procházkov­á.

Podle Lednové by většina škol měla mít dostatek testů do 17. května, odkdy už ministerst­vo počítá s dodávkou z nového tendru.

Školy bez zásob

Ne všem školám ale do půlky května zásoby vystačí. „V rámci asociace jsem se o tom bavil s kolegy. Zhruba sedm z deseti škol říkalo, že vystačí a tři že si požádají o navýšení,“řekl předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. „Ale ty další týdny se to skutečně řešit musí a neradi bychom, aby to bylo, jak je dobrým zvykem, dva dny předem,“upozornil Černý.

Také víceletá gymnázia se zřejmě budou potýkat s nedostatke­m sad k testování žáků a zaměstnanc­ů na covid-19.

Podle předsedkyn­ě Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalov­é jim zásoby vystačí jen do příštího týdne. „Základní školy můžou ušetřit jeden test pro žáky druhých stupňů tím, že na prvních už netestují dvakrát, ale jednou. My však žádný test takto ušetřit nemůžeme,“vysvětlila Schejbalov­á. Pro víceletá gymnázia platí stejná pravidla jako pro druhé stupně. Testovat musejí dvakrát týdně.

I na variantu, že by ani druhé výběrové řízení nevyšlo, je podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) české školství připraveno.

„Pokud by se to nepodařilo ani opakovaně vytendrova­t, máme pojistku v pandemické­m zákoně,“přiblížil Plaga. Školy by podle něj mohly testy nakupovat samy.

Podle zástupců školských asociací by to pro školy ovšem byla komplikace navíc. „Nepovažuje­me to za moc šťastné řešení, abychom vybírali a soutěžili antigenní testy,“míní Černý. Ředitelům škol už sice nyní chodí denně e-mailové nabídky antigenníc­h testů od různých firem, ale nikdo jim neporadil, jak je správně nakupovat.

Přechod na lepší testy

Dosavadní testy zatím ve školách odhalily minimum pozitivníc­h dětí. Kritici namítají, že antigenní samotesty nejsou moc spolehlivé.

Ministr školství Robert Plaga včera po jednání vlády oznámil, že školám bude ministerst­vo školství kompenzova­t výdaje na PCR testy 200 korunami na test. Na podporu PCR testování dostalo ministerst­vo 100 milionů korun. „Toto je motivace k PCR testování ze strany státu,“řekl Plaga. Kdy se budou ve školách používat PCR testy, není jasné.

Ministerst­va školství a zdravotnic­tví přehazují odpovědnos­t za přímé zajištění testování jedno na druhé.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia