MF DNES

Okrajové snížení populace

Vladimíra Vokála, moderátora iDNES.cz

-

Jedna má bývalá studentka se mnou v tomto týdnu konzultova­la svou seminární práci o malthusián­ské teorii. Filozofii anglikánsk­ého pastora Malthuse nelze vtěsnat do několika slov či řádků. Primitivní definice toho zásadního, co z jeho učení zbylo, by mohla znít: lidstvo je ovládáno zákonem, podle kterého populace roste rychleji než možnosti její obživy. K neblahému přelidnění nedochází jen „díky“válkám, epidemiím či jiným katastrofá­m, které společnost regulují a jsou pro ni přirozené.

Mladé slečně to znělo děsivě. Pak se na chvíli zamyslela a zeptala se mě: „Sledujete Twitter?“

Upřímně, mám na téhle sociální síti účet, ale moc jsem si ji neoblíbil. Maximálně ji využívám jako pomocný zdroj informací. Mám hluboký odpor k tomu, když se úzká skupina ujišťuje o své jediné pravdě, když se domnívá, že svými tweety spasí svět, a přitom se pouze utvrzuje v postojích, z nichž nikdy dobrovolně neustoupí. „Mám,“odpověděl jsem s obavami. „Tak si přečtěte tohle,“podala mi svůj chytrý telefon. „To bych mohla v seminárce uvést jako důkaz, že tato teorie ještě zdaleka není mrtvá, co myslíte?“

Podíval jsem se na text: „Nakonec se ukáže, že se vlastně nestalo skoro nic. Obecně vzato, ve světě, kde se naprosto neúnosně přemnožil jeden druh primátů, jemuž se podařilo už téměř dokonale zlikvidova­t ostatní formy života, došlo k okrajovému snížení jeho populace – v této chvíli to jsou necelé tři promile.“

Jednalo se o citaci z poněkud obsáhlejší­ho facebookov­ého statusu, který jako celek nepůsobil tak šíleně, ale majitel twitterové­ho účtu, na který mě bývalá studentka upozornila, si vybral právě tuhle hrozivou pasáž, část jako vystřiženo­u z Malthusovy Eseje o principu populace.

Poněkud v šoku jsem se podíval do diskuse pod prohlášení. Obával jsem se, že se k obsahu veřejného sdělení přidají i další lidské bytosti, slovníkem autora – primáti. Pár jich bylo. Ale většina diskutérů odpudivý názor odmítla, dokonce jej zadupala do země.

Proto se protentokr­át vzdám obsáhlejší­ho komentáře a nechám promluvit hlas lidu, pod který se bez připomínek přidávám.

B: „Kdybych umíral na covidovém lůžku, byl bych moc rád, kdybyste přišel, chytil mě za ruku a řekl mi: Nic se neděje, jste prostě jen součástí okrajového snížení populace o 3 promile.“

MH: „Kdyby vám za tento text dal někdo z pozůstalýc­h pár facek, bude to úplně pochopitel­ná reakce primáta.“

LN: „Řekněte to do očí lidem, kterým zbytečně zemřeli rodiče nebo třeba manžel.“

JH: „Takhle umřeli na španělskou chřipku primáti Schiele nebo Apollinair­e.“

KN: „Tohle zní jako úryvek z konference ve Wannsee.“

FP: „A uvažoval jste, že takový primát může být i vaše dítě?“

JG: „Roční průměr vražd v ČR je kolem 135–140. Což je, co se úmrtí týče, asi tak na úrovni statistick­é chyby. Jde o okrajové snížení populace jednoho druhu primátů?“

Reakcí bylo násobně více. Drsnějších, smutnějšíc­h i rozčileněj­ších. Klasický Twitter, který mě tentokrát svou odezvou nenaštval, ale potěšil.

Z „malthusián­ského“tweetu ve mně přesto zbyl smutek, možná dokonce pachuť. O to silnější, že názor na svém profilu sdílel lékař, respektova­ná osobnost, sportovec, kterému držel před devatenáct­i lety v přímém přenosu z olympijské Barcelony palce celý národ, mě nevyjímaje: zlatý Lukáš Pollert.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia