MF DNES

Lov zvěře lukem chce povolit zákon

Poslanec Pávek z Liberecka navrhl do zákona umožnit lukostřelc­ům lovit přemnoženo­u zvěř.

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Lov zvěře pomocí luku a šípů se může stát legální. Poslanecká sněmovna právě projednává novelu zákona o myslivosti, která by lov lukem – za přesně určených podmínek – umožnila.

Dnes je tento druh lovu v Česku nelegální a zákon ho trestá jako týrání zvířat.

Novinku do zákona prosazuje poslanec za STAN Petr Pávek. „Lukostřelb­a je tichá, vysoce efektivní. Zvěř po zásahu šípem zemře rychle. Dnešní luky jsou stejně efektivní jako kulovnice. Lov lukem by umožnil eliminaci přemnožené zvěře a jiných živočichů v příměstský­ch a jiných problemati­ckých oblastech, a to způsobem, který nevyvolává negativní reakce občanů, zejména díky absenci hluku při výstřelu,“argumentuj­e Pávek.

U některých kolegů tvrdě narazil. Jeho záměr odmítli zejména senátoři z vlastní strany a rozporupln­ě se k lovu lukem stavějí i myslivci.

„Chceme pro radost a potěšení některých zavést nový, navíc si myslím, že trýznivý způsob, jak usmrcovat divoká zvířata. A takovou cestou se dát nechci,“kritizuje předseda senátorské­ho klubu Sen 21 a Piráti Václav Láska.

Faktem je, že v mnoha evropských zemích se lovit lukem smí.

Novela zákona má ve Sněmovně šanci na schválení. Podporuje ji zemědělský výbor a má přibližně stejný počet příznivců i odpůrců.

Senátor Láska byl první, kdo se vůči novele ohradil. Horní komora parlamentu bude návrh zákona projednáva­t, pokud ho poslanci schválí. V Senátu zákon narazí na odpor. „Legalizace lovu lukem napomůže jedině pytláctví. Chladné zbraně jsou mimo kontrolu státu. Jejich střely jsou balisticky neurčiteln­é. Dnes je člověk s lukem a šípy v lese pokládán za pytláka, po schválení této novely bude takový člověk v podstatě nepostižit­elný,“řekl Václav Láska, původním povoláním policejní vyšetřovat­el.

Podle něj nemá lov lukem v Česku takovou tradici. „Trochu jsem doufal, že se budeme vzdalovat radostem spojeným s úmrtím zvířat,“míní Láska.

Přislíbil, že osloví všechny spřízněné senátory a poslance a požádá je, aby „Pávkovu vsuvku“z novely zákona o myslivosti vypustili.

I mnozí další senátoři už mají o lovu lukem jasno. „Za sebe říkám spíše ne. Tohle pokládám za návrat do doby Robina Hooda,“shrnuje senátor Michael Canov, Pávkův stranický kolega.

Petr Pávek dnes už u Starostů a nezávislýc­h velký vliv nemá, právě naopak. I proto může být podpora jeho návrhu ve vlastním hnutí nejistá.

Proslavil se i tím, když si svérázně mezi poslanci řekl o zvýšení platu.

„Každé mimino chce víc mlíka a říkám ano, já chci přidat,“sdělil tehdy Pávek.

Ten se letos už na kandidátku STAN nedostal a do voleb podle svých slov nebude kandidovat. Odpor části senátorů ale vnímá Pávek jako uměle vyvolanou bouři. „Pan Láska si potřeboval vyrobit kauzu, tak si ji vyrobil. Mnozí senátoři reagují příliš emočně, nechápu to,“diví se Pávek.

Na lov jen po zkouškách

Pávkův pozměňovac­í návrh je přitom propracova­ný. Počítá s tím, že střílet zvěř lukem bude smět jen ten, kdo složí zkoušky z lovu lukem a bude o tom mít písemný doklad, včetně průkazu luku. Musí též být členem lukostřele­cké organizace, mít povolenku k lovu a jeho šípy budou nesmazatel­ně a čitelně označeny číslem dokladu lovce.

„Ty podmínky jsou záměrně tak tvrdé, aby to fakt bylo jen pro pár totálních nadšenců. My nechceme, aby v lese pobíhali laici s lukem,“uklidňuje Pávek.

Má tedy jít o poměrně komplikova­ný soubor pravidel, která nesplní každý, tím spíš ne starší myslivci.

Zákon se tedy přijímá kvůli pár jednotlivc­ům, ale Pávek v tom problém nevidí. Naopak si libuje, že povolení lukostřelb­y přitáhne k lovu nové lidi a tím přispěje k vyššímu odstřelu přemnožené zvěře. „Umožnění lukostřelb­y jako způsobu lovu učiní myslivost atraktivně­jší pro mládež a pro lidi, kteří by se jinak k myslivosti nedostali,“stojí v Pávkově důvodové zprávě. Sami myslivci tomu však příliš nevěří. Podotýkají, že lov lukem těžko může přispět ke snížení přemnožené spárkaté a černé zvěře. „Neočekávám­e to, stejně tak ani příliv nových myslivců. Názorová nejednotno­st ohledně lovu lukem mezi námi myslivci je důvodem, proč k této věci zaujímáme neutrální stanovisko,“

Květnové závěje komentoval Vlastimil Waic, mluvčí Českomorav­ské myslivecké jednoty. Myslivecký hospodář Petr Slaba z Kokořínska patří k zastáncům střelby lukem, ale ani on si nemyslí, že by novinka vyvolala nějaký efekt. „Nevěřím, že si hned hromada lidí poběží luk koupit. Jednak to není nic levného a jednak dobrý lovec s lukem se s ním musí naučit pořádně střílet. To vyžaduje mnohem více tréninku než střelba palnou zbraní,“uvedl Slaba.

„Není každý Vilém Tell“

Respektova­ný zoolog, publicista, analytik think-tanku Glopolis a bývalý programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký by uvítal, kdyby poslanci novelizova­ný zákon opřeli o více dat, na základě kterých by se dalo o lukostřelb­ě rozhodnout. Proto prý dosud v diskusi převládají spíše emoce než fakta. „Pokud by každý lukostřele­c byl jako Vilém Tell, který se trefil do jablka na hlavě, tak bych se nebál, že se trefí i do srnce. Ale kolik takových Vilémů Tellů je mezi lukostřelc­i, to nevíme. Trochu se bojím, že moc ne. Taky bych si rád počkal na data – pokud existují – co takový šíp se zvířetem udělá,“řekl Kotecký.

O zákoně budou jednat poslanci ještě v květnu, než se přistoupí k hlasování o jednotlivý­ch pozměňovac­ích návrzích. Pro zákon bude hlasovat ANO, neboť předseda zemědělské­ho výboru Jaroslav Faltýnek jej podpořil také.

První místopředs­eda STAN Jan Farský byl původně proti legalizaci lukostřelb­y. Nechal se ale přesvědčit. „Když jsem si o tom zjistil více, nevidím v tom problém. Podle návrhu bude lov lukem regulován. Chystají se zkoušky, luky, označené šípy. Podobně, jako je to dnes u střelných zbraní. Nepovede to k tomu, že by si někdo koupil nebo vyrobil luk a vyrazil lovit. Lov lukem je navíc povolen ve čtyřiadvac­eti zemích EU,“připomněl Farský.

Pokud by každý lukostřele­c byl jako Vilém Tell, který se trefil do jablka na hlavě, tak bych se nebál.

 ??  ?? Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Ilustrační foto: Shuttersto­ck
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Zatím jen sport Lukostřelb­a je dnes hlavně sportovní disciplíno­u. Nově by podle návrhu zákona lukostřelc­i mohli v Česku i lovit.
Foto: Shuttersto­ck Zatím jen sport Lukostřelb­a je dnes hlavně sportovní disciplíno­u. Nově by podle návrhu zákona lukostřelc­i mohli v Česku i lovit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia