MF DNES

Firma u Bečvy znečistila vodu už v minulosti

-

Firma Energoaqua sídlící v areálu bývalé Tesly Rožnov v minulosti od České inspekce životního prostředí dostala dvě pokuty kvůli nezákonném­u nakládání s odpadními vodami a dvě pokuty kvůli znečištění ovzduší. Právě na tuto firmu podle zjištění MF DNES ukazuje posudek soudního znalce Jiřího Klicpery jako na viníka otravy Bečvy loni v září. Doposud se přesně nevědělo, za co firma sankce dostala.

„Mezi lety 2010 až 2020 byla společnost­i čtyřikrát pravomocně uložena pokuta v celkové hodnotě 375 tisíc korun. Dvě pokuty se týkaly znečišťová­ní ovzduší, dvě vody,“sdělil mluvčí inspekce Jiří Ovečka.

Konkrétně musela společnost v roce 2001 zaplatit 200 tisíc za překračová­ní emisního limitu u vypouštění odpadních vod a v prosinci 2017 60 tisíc za vypouštění odpadní vody dešťovou kanalizací.

„Mohlo se stát, že jsme o minimální míru překročili limity,“připustil v úterý v rozhovoru pro MF DNES ředitel Energoaquy Oldřich Havelka. Podle něj je ale nařčení firmy z otravy řeky Bečvy 20. září účelové, mimo jiné proto, že se inspekce podle Havelky málo zajímala o chemičku Dezu ze skupiny Agrofert.

„Nenecháme se zatahovat do polemiky. Nejprve byla celá událost v gesci místního vodoprávní­ho úřadu. Inspekce prováděla šetření až v průběhu dalších dnů,“sdělil v reakci mluvčí inspekce Ovečka. (dh, vj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia