MF DNES

Benešová chce žalovat žalobce Zemana

- — Lada Režňáková

Ministryně spravedlno­sti Marie Benešová je přesvědčen­a, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman překročil své pravomoci v kauze Vrbětice.

Chce na něj podat kárnou žalobu. Kromě toho ministryně vyčítá Zemanovi i další kauzu, a to jeho zapojení do případu restitucí majetku šlechtické­ho rodu Czerninů.

Sám Zeman i další žalobci pochybení odmítají. „Zcela určitě porušil zákon. Překračuje kompetence dané zákonem,“řekla ministryně Benešová pro Právo.

Nejvyšší státní zástupce podle ministryně jednal v rozporu se zákonem o státním zastupitel­ství, konkrétně „ustanovení­m o dozoru a dohledu“. Benešové vadí vystoupení nejvyššího státního zástupce 19. dubna na tiskové konferenci po jednání vlády, kdy hovořil o trestním řízení týkajícím se výbuchů dvou muničních skladů ve Vrběticích i o podezření, že za nimi stáli agenti ruské vojenské tajné služby GRU.

Přitom ho před novináře sama vláda vyslala. „Podle zákona neměl (Zeman) v té věci vůbec vystupovat. On není ani dozorovým, ani dohledovým státním zástupcem. Pasoval se do role jakéhosi generálníh­o prokurátor­a,“uvedla ale Benešová.

U vrbětické kauzy vykonává dozor nad zachováním zákonnosti v přípravném řízení státní zástupce zlínské pobočky Krajského státního zastupitel­ství v Brně.

Dohledovým státním zastupitel­stvím je tedy olomoucké vrchní státní zastupitel­ství. Nejvyšší státní zastupitel­ství vedené Zemanem je až o stupeň výš. Podle Benešové neměl případ zatím vůbec řešit. Podle ní se „angažuje úplně předčasně a mimo zákonné mantinely“. „Je to prostě neuvěřitel­né,“poznamenal­a ministryně Benešová.

Pavel Zeman pochybení odmítá. „Postup při podávání informací odpovídal běžnému postupu jako u jiných kauz. Klíčové bylo posouzení veřejného zájmu na informován­í veřejnosti. Dozorový státní zástupce dospěl k závěru, že tento veřejný zájem je dán. Jako představit­el veřejné žaloby jsem zpřístupni­l veřejnosti informace v rozsahu určeném ke zveřejnění státním zastupitel­stvím v Brně,“uvedl Zeman v prohlášení.

Premiér Andrej Babiš řekl serveru Lidovky.cz, že s postupem Benešové nesouhlasí. „Jsem přesvědčen, že k podání kárné žaloby není možné přistoupit.“

 ?? Foto: MAFRA ?? Ministryně spravedlno­sti Marie Benešová.
Foto: MAFRA Ministryně spravedlno­sti Marie Benešová.
 ?? Foto: MAFRA ?? Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.
Foto: MAFRA Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia