MF DNES

Malé české zelené ambice

Česko sklízí kritiku z Evropy, že zapomíná na rozvoj zelené energetiky. Novelu, která by mohla vznik nových obnoviteln­ých zdrojů podpořit, však stále brzdí spory, jak „potrestat“solární barony.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Evropští úředníci opakovaně kritizují Česko, že nedělá dost pro podporu zelené energetiky. A že klade nedostateč­ný důraz na obnoviteln­é zdroje. Nejen veřejně, ale také v rozhovorec­h mezi vysokými představit­eli. Čeští politici však místo budoucnost­i řeší hlavně špatně nastavenou podporu pro solární barony.

Z podkladů, které MF DNES získala, například plyne, že generální ředitelka pro energetiku Ditte Juul Jorgensen v polovině dubna přesvědčov­ala české úředníky, aby bylo Česko ambiciózně­jší při plnění evropských zelených cílů a aby více podpořilo obnoviteln­é zdroje. Vyzývala také ke zvýšení plánovanéh­o podílu zelených elektráren do roku 2030.

Zákon trčí ve Sněmovně

Sama Evropská komise chce podle serveru Euractiv v červenci přijít s novým návrhem, podle něhož by se podíl obnoviteln­ých zdrojů na evropském energetick­ém mixu měl zvednout na 38 až 40 procent. Aktuálně je zhruba poloviční. A platný tři roky starý cíl počítá s růstem tohoto podílu na 32 procent.

Jeden z klíčových zákonů, který má výstavbu obnoviteln­ých zdrojů v Česku restartova­t, se však zasekl ve Sněmovně. A to kvůli hádkám kolem podpory pro „staré“fotovoltai­cké elektrárny z doby solárního boomu před 11 lety. Poslanci se neshodnou na podobě vnitřního výnosového procenta (IRR), od jehož výše se podpora odvíjí. Vicepremié­r a ministr průmyslu Karel Havlíček teď navrhuje stanovit rozpětí IRR v rozmezí 8,4 až 10,6 procenta. O čísle pro konkrétní zdroje by rozhodla až následně vláda. „Jsme blízko dohodě. Je to maximální možný ústupek z naší strany. A je to spravedliv­é pro všechny. Předpoklád­áme, že fotovoltai­cké elektrárny by byly na spodní hranici, ostatní zdroje by šly výš,“řekl MF DNES Havlíček.

„Musíme se s tím špatným rozhodnutí­m z roku 2010 nějak vypořádat, je třeba nějak uhrát tu minulost. Platíme každý rok kolem 30 miliard korun na fotovoltai­ku, která vyrábí jen okolo tří procent elektřiny,“říká Havlíček. Pokud by se vycházelo z IRR 8,4 procenta, nemůže to být podle něj pro solární elektrárny likvidační, na což si někteří provozovat­elé v souvislost­i s vládním návrhem stěžovali.

Nová daň pro soláry

O novele měli poslanci jednat už dnes. Na pořad se však zřejmě nedostane, Havlíček chce proto usilovat o svolání mimořádné schůze v nejbližšíc­h dnech. Poslanci by na ní řešili i celkem tři energetick­é zákony, včetně lex Dukovany, který se zabývá financován­ím stavby nových jaderných bloků. Podle informací MF DNES by se mohla konat příští středu. Ale pokud se neprojedna­jí, dostane se na ně nejspíš až na přelomu května a června.

Opozici se stanovené rozpětí nezamlouvá. Třeba i proto, že o podpoře by mohli rozhodovat po volbách jejich politici. Marian Jurečka (KDU-ČSL) a další chtějí, aby pro všechny zdroje platilo jednotné IRR ve výši 9,5 procenta. „Pro stanovení zásadně rozdílných hodnot IRR není žádný objektivní důvod,“uvádí. Některé zdroje, jako například bioplynky, by si proti původnímu vládnímu návrhu pohoršily. Pro vodní či větrné elektrárny by to – stejně jako pro soláry – bylo výhodnější.

I šéf Solární asociace Jan Krčmář říká, že stanovit vnitřní výnosové procento rozpětím nemá moc smysl. O konkrétním nastavení by totiž rozhodla až vláda, a to v návaznosti na sektorové šetření ziskovosti jednotlivý­ch typů elektráren. Krčmář ale říká, že je smysluplně­jší stanovit přiměřené výnosy předem.

A na příkladu popisuje, jak by postup vypadal, pokud by vláda rozhodoval­a až následně. „Je to, jako by se vám stát nejdřív podíval do peněženky. Zjistil by, že tam máte stovku. A pak by si řekl, že to je moc a že tam máte mít jen 90 korun a desetikoru­nu by vám sebral. Svádí to k tomu, že kontroly budou jen proto, aby stát mohl stanovit hranici níž,“říká Krčmář.

Koalice i opozice se nicméně shodne na dodatečné desetiproc­entní dani pro „staré“solární elektrárny. Nyní platí odvod 10 procent jen elektrárny z roku 2010, těm by se nově zvýšil na 20 procent. A ty ostatní by platily 10 procent. Výnos ze solární daně by se ze současných 2,6 miliardy korun ročně zvedl odhadem na 5,6 miliardy. Vyšší solární daň podporuje i Havlíček.

Soutěž o podporu

Někteří poslanci chtějí také do zákona prosadit, aby se chystaných aukcí pro obnoviteln­é zdroje mohly účastnit i větší solární elektrárny. Ministerst­vo průmyslu se tomu ale dlouhodobě brání. „Soustředím­e se v tomto případě na investiční podporu, jsou na to vyčleněné obrovské peníze. Každý má možnost se zúčastnit. A pak už nemá smysl dávat provozní podporu,“říká Havlíček.

Svaz moderní energetiky nicméně zveřejnil výzvu, aby aukce podpořili všichni. „Rozumná podpora pro nové projekty obnoviteln­ých zdrojů dá impulz k výstavbě nových solárních elektráren či bioplynový­ch stanic už příští rok,“říká programový ředitel svazu Martin Sedlák. Už má pět stovek podpisů, připojil se mimo jiné i prodejce nábytku IKEA.

„V následujíc­ích letech proto plánujeme investovat více než 60 milionů Kč do operativy našich obchodních domů, aby byly poháněné obnoviteln­ými zdroji. Iniciativu Rozumná podpora vnímáme jako příležitos­t, jak dosáhnout nejen našich globálních cílů, ale i cílů Pařížské dohody, a posunout obnoviteln­ou energii kupředu. Proto výzvu podporujem­e,“říká manažerka pro udržitelno­st ve společnost­i IKEA Barbora Geršlová.

Krčmář ze Solární asociace si myslí, že aukce i pro fotovoltai­cké elektrárny by byly celkově levnější než investiční dotace z Modernizač­ního fondu. Stát se sice u investiční­ch dotací podílí finančně pouze na výstavbě elektrárny, ale pokud by v budoucnu cena elektřiny prudce vyskočila, veškerý zisk už půjde jen investorov­i. Pomocí aukcí naopak může stát lépe kontrolova­t, jaké zdroje a v jakém množství vznikají.

Po určitou dobu (obvykle 20 let) by garantoval cenu, kterou investor vysoutěží během aukce. Pokud je tržní cena nižší, doplácí stát rozdíl do výše garance. Ovšem pokud je naopak tržní cena vyšší než garance, nestojí to stát ani korunu. Hlavním argumentem pro takový typ aukcí je potřeba jistoty, aby si investoři mohli vzít na financován­í projektu úvěr od banky.

Zahraniční příklady podle Sedláka ukazují, že aukce jsou funkční model. V posledních aukcích v Německu, Polsku i Maďarsku se vysoutěžen­á cena pohybuje kolem 50 eur za megawattho­dinu. Tržní ceny elektřiny na burze se přitom v poslední době přehouply přes 60 eur. Pokud Evropská unie své přísnější cíle stvrdí, Česku možná nic jiného než fotovoltai­cké elektrárny do aukcí pustit nezbude.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia