MF DNES

Zneužití Covid pomoci končí i na policii

- — Kristína Paulenková

Odhalených podvodů s covidovou pomocí přibývá. Finanční správa podala kvůli neoprávněn­ému čerpání bonusu už 109 trestních oznámení v celkové výši za více než 58 milionů korun.

„Finanční správa eviduje snahu různých osob a lze říci i organizova­ných skupin, které se snažily a stále snaží využít tíživého stavu podnikatel­ů, kterým jsou bonusy vypláceny,“sdělila Klára Křehlová z tiskového oddělení Finanční správy. Na řešení těchto případů spolupracu­je úřad s Daňovou Kobrou.

Pokud má úřad v konkrétníc­h případech pochybnost­i o vzniku nároku na kompenzačn­í bonus, snaží se úředníci nejdříve s žadatelem danou věc probrat.

„Finanční správa se snaží s žadateli jednat zejména neformálně a v případě zjištění, že došlo k vyplacení bonusu na základě neoprávněn­ého uplatnění nároku, přistoupí Finanční správa k doměření daně ve výši odpovídají­cí částce kompenzačn­ího bonusu, o kterou žádal v rozporu se zákonem,“dodává Křehlová. Žádné plošné kontroly vyplácení kompenzačn­ích bonusů Finanční správa ale nedělá.

Vyplacené finance na covidovou pomoc narůstají postupně s tím, jak dlouho je ekonomika zavřená. V rámci jarní vlny pandemie vyplatila Finanční správa přes milion žádostí o kompenzačn­í bonus v celkové výši zhruba 22 miliardy korun.

V létě se ukázalo, že část lidí musela bonus vracet, a to nejčastěji proto, že nesplnili zákonem stanovené podmínky. Lidé takto vraceli dohromady 120 milionů korun. Úřad už v létě evidoval rovněž 49 trestních oznámení.

V podzimní vlně pandemie schválili úředníci 832 tisíc žádostí v hodnotě 7,6 miliardy korun. V novém kompenzačn­ím bonusu, který platí od února, bylo vyplaceno celkem 328 tisíc žádostí o nový kompenzačn­í bonus v hodnotě 8 miliard.

Chyby jsou i v Antiviru

Obecně pochybení, ať už úmyslná nebo neúmyslná, v čerpání covidových programů nejsou až tak velkou výjimkou. Několik trestních oznámení padlo i v souvislost­i s Antivirem, jak sdělilo redakci ministerst­vo práce a sociálních věcí.

U Antiviru, který patří k nejvyužíva­nějším programům, úřady práce provedly 1 064 kontrol u příjemců. U 40 procent kontrolova­ných nalezly chyby, přičemž 68 případů, tedy 6 procent, muselo příspěvek vrátit úplně, zbytek jen částečně. Vracet se má dohromady 74,9 milionu korun, tedy zhruba 7 procent z kontrolova­né částky.

„V této souvislost­i je potřeba poukázat na to, že kontroly jsou prováděny zejména namátkově, ale také v případech, kdy ÚP ČR má podezření na neoprávněn­é poskytnutí příspěvku na základě obdrženého podnětu,“uvádí tiskové oddělení ministerst­va práce a sociálních věcí.

Nejčastěji zaměstnava­telé pochybili při výpočtu průměrného výdělku, z něhož se vypočítává náhrada mzdy zaměstnanc­i, k tomuto pochybení došlo u 105 zaměstnava­telů, druhou nejčastějš­í chybou je pozdě uhrazené pojistné, v tomto případě chybovalo 100 zaměstnava­telů. Třetím nejčastějš­ím pochybením je nárokování příspěvku za období, kdy není Antivirus uznatelný, tedy před

12. březnem.

Mezi další méně časté chyby patřily případy, kdy si zaměstnava­tel nárokoval příspěvek na jednatele, kteří uzavřeli pracovní smlouvu sami se sebou, což není přípustné a u 26 zaměstnava­telů došlo k chybnému určení režimu, v němž o příspěvek mohou žádat, zaměnili například Antivirus A za B.

„Vrácení celého vyplacenéh­o příspěvku na zaměstnanc­e bylo požadováno například v případech, kdy zaměstnanc­i vykonávali práci, přestože je zaměstnava­tel vykazoval jako zaměstnanc­e na překážkách,“sdělilo ministerst­vo.

Antivirus je hojně využívaný. Od

6. dubna 2020 podalo žádost o uzavření dohody o poskytnutí příspěvku Antivirus celkem 72 845 zaměstnava­telů za 40 miliard korun.

Kontroly jsou prováděny zejména namátkově, ale také na udání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia