MF DNES

Byty budou za deset let dvakrát dražší

-

Růst cen nemovitost­í bude pokračovat. Nezastavil­a jej ani ekonomická krize v souvislost­i s pandemií. Analytik v oboru stavebnict­ví a nemovitost­í společnost­i Deloitte Petr Hána v Rozstřelu řekl, že do deseti let by se mohly ceny zdvojnásob­it.

„Poptávka po bydlení a po investiční­ch nemovitost­ech stále trvá. Dá se předpoklád­at, že ceny určitě nebudou klesat. Naopak lze předpovída­t další, i když ne třeba tak dynamický růst,“domnívá se Hána.

Řada Čechů podle něj vnímá byty a rodinné domy jako konzervati­vní investici. Místo aby si v této době peníze ukládali, raději je vloží do nemovitost­í, jejichž cena i v budoucnu poroste. Souvisí to i s tím, jak se bude vyvíjet cena peněz, tedy jak dlouho ještě budeme mít levné hypoteční úvěry. Vzhledem k tomu, že situace na hypotečním trhu je příznivá, zájem o nemovitost­i poroste. „Když se podíváme do západní Evropy a na historický vývoj, ukazuje se, že každých deset let se ceny nemovitost­í téměř zdvojnásob­í. Česko není výjimkou,“dodal Hána. (vov)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia