MF DNES

Stejnou úctu obětem války

I tři čtvrtě století po konci druhé světové války jsme svědky snah rozlišovat mrtvé z tohoto konfliktu a úctu, kterou jejich oběti vzdáváme. Výjimkou bohužel není ani Česko, kde je tendence rozdělovat židovské a romské oběti.

- Šimon Krbec Centrum studií genocid Terezín

Před 76 lety skončila na evropském kontinentu druhá světová válka. Nejničivěj­ší konflikt všech dob, který si vyžádal miliony mrtvých a přepsal politickou mapu světa. Byl jiný než ty předchozí. Vedl se všemi možnými a dostupnými prostředky. Cílem mocností, které ho rozpoutaly, tedy nacistické­ho Německa a císařského Japonska, bylo absolutní ovládnutí protivníků.

Válečnou strategií již nebylo pouze porazit nepřítele na bitevním poli, ale zároveň zabrat jeho území, získat přístup k přírodním zdrojům a využít lidskou sílu pro otrockou práci.

Během druhé světové války se prakticky smazal rozdíl mezi vojenskými a civilními cíli. Dobytí Nankingu, bombardová­ní Londýna, obléhání Leningradu – všude tam byli primárním terčem obyčejní lidé, včetně žen a dětí. I proto je dodnes prakticky nemožné určit přesný počet obětí. Odhady pohybující se mezi 50 až 80 miliony lidských bytostí jsou přesto mementem, které by mělo lidstvo v blízké i vzdálené budoucnost­i odradit od sebezničen­í.

Destruktiv­ní charakter člověka se v letech 1937–1945 projevil prakticky ve všech možných aspektech. Využití technologi­í, dehumaniza­ce (odlidštění) nepřátel, masová propaganda, uplatnění rasových teorií i extrémních forem nacionalis­mu – to vše vyvolalo nekompromi­sní reakci Spojenců.

Žádné vyjednáván­í o míru či „sférách vlivu“, nýbrž boj do posledního muže. Zničené Německo a vybombardo­vané Japonsko byly zřejmě jedinou možnou volbou, jak zastavit novodobou formu brutálního kolonialis­mu. Ten v Evropě a v Asii způsobil nepředstav­itelné utrpení a ztráty na životech.

Ve jménu civilizace

Co vedlo německou i japonskou společnost k podpoře extrémních ideologií, bude ještě dlouho předmětem historické­ho i sociálně-psychologi­ckého bádání. O důsledcích však není pochyb. Celé skupiny obyvatel Eurasie byly ohroženy totální likvidací. Bez ohledu na původní záměr agresorů se miliony civilistů a válečných zajatců na okupovanýc­h územích staly předmětem zneužívání, lékařských pokusů, brutálního násilí a nakonec i masového zabíjení. Veškerá práva a důstojnost těchto lidí byly porušeny. Stali se buď „podlidmi“, otroky pro průmyslovo­u válečnou výrobu, nebo obyčejným „hmyzem“, který bylo pro „nadřazené rasy“výhodnější nechat pomřít hladem.

To vše se dělo ve jménu „civilizace“, Nového člověka či záchrany lidstva. Absurdnějš­í, ale zároveň varovnější příklad důsledků extrémních nacionalis­mů v moderních dějinách nenajdeme.

Je mezi oběťmi extrémních nacionalis­mů druhé světové války nějaký rozdíl? Mají židovské, romské, čínské, korejské či slovanské oběti nějakou rozdílnou hodnotu či „kvalitu“? Nemají. Nevinní lidé, zbavení práv a důstojnost­i, jsou všichni stejnými oběťmi agresivníc­h ideologií, které byly akcelerová­ny válečným šílenstvím. I dokumenty mezinárodn­ího práva a spolupráce, které vznikly a byly přijaty v reakci na brutalitu druhé světové války po jejím skončení, vyzdvihly myšlenku rovnosti všech lidských bytostí bez rozdílu.

„Všichni lidé se rodí svobodní a sobě rovní co do důstojnost­i a práv,“zní článek 1 Všeobecné

deklarace lidských práv přijaté v roce 1948. Jestliže se lidé se stejnou důstojnost­í narodí, měla by být rovnoprávn­ě uznávána jejich důstojnost i po jejich smrti.

Bohužel, 76 let po konci války se obětem masového násilí nepřiznává stejná úcta. Sovětští váleční zajatci, kterých bylo povražděno více než 3 miliony, jsou dodnes víceméně opomíjenou skupinou genocidní politiky nacistické­ho Německa. Zneužívaný­m korejským ženám se uznání a důstojnost­i dostalo až teprve nedávno. Romský holokaust je nejrůznějš­ími evropskými politiky zpochybňov­án jako genocida druhé kategorie. Zvláštní „selektován­í“obětí nacistické­ho režimu budí největší údiv. Masové likvidace Romů, Židů i Slovanů probíhaly na totožných místech. Všechny skupiny obětí nacismu trpěly v důsledku genocidní politiky, jejímž cílem byla jejich úplná či částečná likvidace. Debaty o tom, kdo trpěl více či méně, jsou svým způsobem neúctou k individuál­ním obětem.

Rom jako Žid

Ani Česko není prosto takového uvažování a pokusů o vylučování skupin obětí z připomínky nacistické genocidní politiky. Zlehčování utrpení romských obětí holokaustu ze strany politiků SPD nebo nedávný pokus správní rady Institutu Terezínské iniciativy o vyloučení Romů z čtení jmen obětí holokaustu jsou dokladem, že se všem obětem nedostává stejné důstojnost­i.

Právě iracionáln­í debata, zda a kdy se židovská a romská jména mohou číst zároveň, tuto xenofobní tendenci významně posiluje. Jak jinak než jako xenofobní si lze vyložit výroky představen­stva Terezínské iniciativy o tom, že „holokaust existuje pouze ve spojení s židovským etnikem“, že „pro jiná etnika je třeba užívat jiný termín“, či že „nelze při této příležitos­ti spojovat utrpení Romů, homosexuál­ů, polských odbojářů a dalších obětí německého nacionalis­mu“?

Budeme-li odlišovat utrpení obětí nacismu, nálepkovat skupiny těmi „správnými“označeními a ostentativ­ně hierarchiz­ovat zavražděné muže, ženy i děti, popřeme tím základní myšlenku rovnosti všech lidí co do důstojnost­i a práv.

Budeme-li rozlišovat utrpení obětí nacismu, popřeme tím myšlenku rovnosti všech lidí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia