MF DNES

Mám zakázané Rusko, ale stojí mi to za to

- Věra Jourová místopředs­edkyně Evropské komise

Byla jsem zařazena na seznam osmi Evropanů a Evropanek, kterým Ruská federace minulý týden zakázala vstup na své území. Kreml poprvé zamířil do nejvyšších pater evropské politiky – na seznam se dostal i předseda Evropského parlamentu David Sassoli, nejspíš za rezoluce zaměřené na Rusko, v nichž europoslan­ci nazývají věci pravými jmény.

V mém případě to bylo obdobné – v popisu práce v Evropské komisi mám i potírání dezinforma­čních kampaní. Před rokem jsem o činnosti prokremels­kých dezinforma­čních zdrojů začala hovořit veřejně, na základě jasných důkazů. A v Kremlu to samozřejmě zaznamenal­i.

Destabiliz­ační informační kampaň proti EU vede Rusko intenzivně zhruba od roku 2014, kdy protiprávn­ě anektovalo Krym. Kreml navazuje na tradici dezinforma­čních operací KGB a přizpůsobi­l je novému prostředí internetu a sociálních sítí.

Dezinforma­ce nejsou novinkou, ale díky technologi­i zlevnily. Kampaně jsou dobře promyšlené, se znalostí toho, co nejlépe zasáhne cíl. Tím jsou miliony Evropanů, z nichž mnohé dokázaly přesvědčit lépe, než západní demokracie prostředni­ctvím klasických médií v prostředí mediální svobody. Situace je vážná a je třeba se bránit. Stojíme ale před otázkou, jak účinně zasáhnout a neporušit základní princip, kterým je svoboda slova. Cenzuru zavádět nesmíme a nechceme.

V rámci zahraniční služby EU máme specializo­vaná pracoviště, která sledují výskyt a dopad dezinforma­čních kampaní ze zahraničí. V případě nějaké extrémně silné s možným nebezpečný­m dopadem můžeme spustit tzv. systém rychlého zásahu. Proti původcům opakovanýc­h kampaní ze zahraničí připravuje­me ve spolupráci s členskými státy sadu nástrojů, podobných, jaké máme proti pachatelům kybernetic­kých útoků.

Zatímco v minulých letech byly silnému působení dezinforma­cí z Ruska vystaveny především země střední a východní Evropy, v době covidové vidíme intenzivní pokrytí celé EU. Důležitou součástí obrany je poskytován­í ověřených informací od spolehlivý­ch zdrojů. To je práce pro ministerst­va zdravotnic­tví i Světovou zdravotnic­kou organizaci. A je to náročná práce, protože musí zvládat komunikaci proti velké síle lží a konspirací.

Máme dohodu s největšími digitálním­i platformam­i, aby poskytoval­y přednostní prostor těmto ověřeným informacím. Strávila jsem vyjednáván­ím s šéfy Twitteru, Facebooku, Googlu či YouTube mnoho času, abychom dohody dosáhli. A ani platformy nejsou nadšené z toho, že si z nich dezinformá­toři udělali vysokorych­lostní dálnici pro svou nebezpečno­u jízdu. Spolupráce s digitálním byznysem je klíčová. Je součástí problému a musí být i součástí řešení.

Máme před sebou ještě dlouhou cestu k dosažení toho, že budeme odolnější a nebude tak snadné a levné nás manipulova­t, děsit a dostávat do varu alarmující­mi zprávami. Možná, že prvním krokem je uvědomění si, že se nám to děje a že nám to neprospívá. Takže zpět na začátek: jestli jsem si onen ruský sankční seznam vysloužila kvůli této části mé práce, stojí mi to za to.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia