MF DNES

Trilogii bojů uzavře stoletá partyzánka

-

Trilogie Olivera Maliny Morgenster­na o bojovnícíc­h proti fašismu se uzavírá. Po dokumentec­h Bojovníci od Sokolova – deníček spojařky a Bojovníci ze Západní a Východní fronty – deníček RAF odvysílá ČT2 v nedělní podvečer premiéru díla Bojovníci v odboji a ilegalitě – vzpomínky partyzánky.

V někdejším koncentrač­ním táboře Sachsenhau­sen, kde byli vězněni vysokoškol­ští studenti po demonstrac­ích za zastřelené­ho Jana Opletala, tvůrci hovořili s pamětníkem Ladislavem Bémem. V Rakousku navštívili Mauthausen, v Praze mučírnu gestapa zvanou Pečkárna nebo věznici pro děti odbojářů popravenýc­h za heydrichiá­dy, kterou prošla i tehdy tříletá Alena Staňková. Pamětníky, jejich potomky či historiky zpovídali filmaři rovněž v internační­ch táborech Svatobořic­e a Lutín.

Nikdy nepotresta­ní

„Mimo jiné se nám podařilo natáčet se stoletou Boženou Kopcovou, jednou z posledních žijících partyzánek na Vysočině,“upozorňuje Malina. Z jiných méně známých příběhů odboje režisér zmiňuje Operaci Spelter, krycí název pro výsadek z Anglie, kdy za pomoc parašutist­ům zaplatili svými životy lidé v Boňově, Jaroměřicí­ch nad Rokytnou a okolí, či popravy řídícího učitele Josefa Štefana, školního inspektora Oldřicha Štěrby a na samém konci války pěti chlapců z Boršic u Blatnice. „V neposlední řadě poukazujem­e na zrádce a konfidenty gestapa, z nichž mnozí nebyli nikdy dopadeni a potrestáni,“dodává Malina. (spa)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia