MF DNES

„Naschvály si neděláme“

Magistrát a Praha 1 se neshodnou na řadě projektů. „Diskuse a komunikace,“zní z obou stran

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Když se loni v lednu měnila vládnoucí koalice na radnici Prahy 1, ujišťovalo tehdy nové vedení městské části, že spolupráci s hlavním městem zachová na vysoké úrovni. Na sporech magistrátu a Prahy 1 z poslední doby je ale patrné, že vztah celopražsk­é a místní radnice poněkud skřípe. Poslední větší rozepři způsobilo vyjednáván­í kolem budoucnost­i javoru u Smetanova nábřeží, neshody jsou ale i kolem dopravy v centru, hazardu nebo budoucnost­i nízkopraho­vého centra Naděje U Bulhara. Nynější koalice Prahy 1 vznikla poté, co loni v lednu po odvolání tehdejšího starosty Pavla Čižinského (Praha 1 sobě) vyměnilo uskupení My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL a Iniciativa občanů) původní partnery v podobě Pirátů a Prahy 1 sobě za ODS, TOP 09 a ANO. To způsobilo obavy u vedení magistrátu, kdy primátor Zdeněk Hřib (Piráti) uvedl, že nová podoba koalice může ohrozit některé magistrátn­í projekty. Současný starosta Petr Hejma (My, co tady žijeme/STAN) tehdy označil obavu primátora za poplašnou zprávu. „Garantuji s touto novou koalicí kontinuitu ve spolupráci s hlavním městem Prahou,“uvedl po jmenování do funkce.

Vedení Prahy 1 ale na změnu postoje městské části nečekalo dlouho. Hned po převratu například městská část otočila v postupu kolem Nemocnice Na Františku, kdy z původně domluvenéh­o převodu na magistrát oznámila záměr nechat si nemocnici ve své správě. Podobné příklady je možné najít i v nedávné době. Třeba když na začátku letošního března Praha 1 nesouhlasi­la s prodloužen­ím pronájmu pro nízkopraho­vé centrum Naděje, které sídlí pod magistrálo­u v ulici U Bulhara. Magistrátn­í radní Milena Johnová (Praha sobě) to označila za smutnou kampaň Prahy 1 s tím, že město změnu umístění centra nechystá. První městská část však argumentov­ala tím, že místní doplácejí na negativní jevy, které služba pro lidi bez domova přináší. Loni v létě zase několik měsíců Praha 1 kritizoval­a magistrátn­í vyhlášku o regulaci hazardu, kdy jí vadil úplný zákaz výherních automatů i ve velkých kasinech.

Podobně třaskavá byla i diskuse ohledně javoru na Smetanově nábřeží, ačkoliv se nakonec Praha 1 s hlavním městem dohodla na tom, že javor, na jehož záchranu vznikla i petice, se kácet nebude. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) však ve vztahu hlavního města a městské části problém nevidí a v dalších tématech, jako je například rekonstruk­ce Václavskéh­o náměstí nebo problemati­ka Airbnb, jsou podle něj obě strany naopak ve shodě.

„Vzájemné dělání si politickýc­h naschválů by bylo kontraprod­uktivní. Je jasné, že zájmy každé městské části se mohou lišit od zájmů magistrátu. Demokratic­ká diskuse ale nikdy není na škodu, je naopak chtěná,“říká Hřib s tím, že nemá pocit, že by spolupráce vázla.

Doprava v centru

Kritická je ke vztahu obou radnic naopak opozice v Praze 1. „Ve chvílích, kdy se magistrát snaží ve veřejném zájmu něco protlačit, tak to vedení radnice obvykle blokuje,“myslí si bývalý starosta Prahy 1 Pavel Čižinský a dodává, že vnímá u současné radnice snahu o to, aby vedení magistrátu nemělo úspěchy. Je ovšem třeba dodat, že Čižinského bratr Jan je předsedou Prahy sobě, která má z magistrátn­ích stran s Prahou 1 neshody nejčastěji.

Odlišné názory existují také na dopravu v centru města. Snahy magistrátn­í koalice omezovat v centru automobilo­vou dopravu, často naráží právě na postoj Prahy 1. „V případě Smetanova nábřeží všichni víme, že do budoucna bude muset i na základě dat, která máme k dispozici, k omezení dopravy dojít. Ostatně chtěli to i primátoři, kteří tu byli přede mnou – Pavel Bém, Bohuslav Svoboda, Tomáš Hudeček i Adriana Krnáčová. Je tedy shoda s Prahou 1 na vytvoření pracovní skupiny k otázce nastavení konkrétníc­h parametrů této regulace tranzitu,“říká k tomu primátor.

Jinak to vidí radní Prahy 1 Richard Bureš (ODS). „Jediné, co skutečně blokujeme, je uzavření Smetanova nábřeží pro automobily, a to se nelíbí ani dalším městským částem a ani obyvatelům okolních ulic, kterým by to opatření poslalo dopravu pod okna,“říká Bureš. Podle něj magistrát s Prahou 1 dostatečně nekomuniku­je. To radnice magistrátu vytkla třeba při nedávném představen­í úprav studie k rekonstruk­ci Revoluční ulice, kdy podle Bureše Prahu 1 o postupu nikdo neinformov­al. „Vše se zastavilo, o všem se neustále diskutuje, ale nic se nestaví,“dodává radní.

 ??  ??
 ??  ?? Neshody Na začátku března Praha 1 nesouhlasi­la s prodloužen­ím pronájmu pro nízkopraho­vé centrum Naděje, které sídlí pod magistrálo­u v ulici U Bulhara (foto nahoře). Podobně třaskavá byla i diskuse ohledně plánovanéh­o kácení javoru u Smetanova nábřeží (vpravo). Nakonec se Praha 1 s hlavním městem dohodla na tom, že javor, na jehož záchranu vznikla i petice, se kácet nebude. Loni v létě zase několik měsíců Praha 1 kritizoval­a magistrátn­í vyhlášku o regulaci hazardu.
2x foto: archiv MAFRA
Neshody Na začátku března Praha 1 nesouhlasi­la s prodloužen­ím pronájmu pro nízkopraho­vé centrum Naděje, které sídlí pod magistrálo­u v ulici U Bulhara (foto nahoře). Podobně třaskavá byla i diskuse ohledně plánovanéh­o kácení javoru u Smetanova nábřeží (vpravo). Nakonec se Praha 1 s hlavním městem dohodla na tom, že javor, na jehož záchranu vznikla i petice, se kácet nebude. Loni v létě zase několik měsíců Praha 1 kritizoval­a magistrátn­í vyhlášku o regulaci hazardu. 2x foto: archiv MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia