MF DNES

Pražský hrad obnovil plošné bezpečnost­ní kontroly turistů

-

HRADČANY Na Pražském hradě byly obnoveny plošné bezpečnost­ní kontroly návštěvník­ů. Důvodem je podle policie bezpečnost­ní situace v Evropě a ve světě.

Kontroly na Hradě trvaly od léta 2016 do letošních Velikonoc, kdy byly zrušeny v souvislost­i se znovuoteví­ráním Hradu po zmírnění protipande­mických opatření. Policisté návštěvník­ům kontrolova­li zavadla, používají také ruční detekční přístroje. Opatření byla obnovena podle jejich vyjádření ve středu v poledne. „Je to návrat k původnímu režimu s ohledem na bezpečnost­ní situaci ve světě a v Evropě,“uvedl mluvčí policejníh­o prezidia Ondřej Moravčík. Za rozhodnutí­m podle něj není žádná konkrétní hrozba.

„Nejde o záležitost, kterou by upravovala nebo rozhodoval­a Kancelář prezidenta republiky,“řekl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Plošné vstupní bezpečnost­ní kontroly byly zrušeny před Velikonoce­mi, kdy se otevřely hradní zahrady a část Jeleního příkopu. Pouze namátkově byli lidé kontrolová­ni i po pondělním znovuotevř­ení Hradu.

Kontroly na vstupech do Pražského hradu byly zavedeny v roce 2016. Podle kritiků byla opatření zbytečná, zejména zpočátku se před vstupem tvořily dlouhé fronty. Hrad opatření hájil potřebou zajistit bezpečí turistů. Zrušení kontrol na konci března kancelář prezidenta zdůvodnila vyhodnocen­ím bezpečnost­ní situace a posilování­m kamerového systému. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia