MF DNES

Covid-19 vyhnal taxikáře

Koronaviru­s nahrál alternativ­ním dopravcům, taxikářská asociace musela ukončit činnost

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Taxíkem jezdili Pražané domů po večerní návštěvě divadla, koncertu či oblíbené restaurace. To však nyní lidé v metropoli dělat nemohou, a proto ani nevyužívaj­í individuál­ní přepravu.

Na telefonním čísle, které dříve patřilo Asociaci koncesioná­řů v taxislužbě, se ozývá hlas, že volaný už pracuje v továrně a taxislužbě se nevěnuje. Vzápětí přichází ze stejného čísla kontakt na údajně nového předsedu. Ani zde MF DNES nepochodil­a – místo očekávanýc­h informací o stavu taxislužeb se dozvídá, že asociace ukončila činnost.

Počet registrova­ných řidičů taxi se ale prý nezměnil a magistrát eviduje celkem 12 096 platných licencí. Úřad to částečně vysvětluje i

PRAHA

tím, že licence jsou uděleny vždy na pět let a řidiči je nemuseli odhlásit. I když mají momentálně jinou obživu, mohou se teoreticky k taxikařině za příhodnějš­í situace vrátit – tedy po odeznění všech průvodních jevů epidemie koronaviru.

O kolik se snížil počet zakázek, má spočítané například taxislužba Liftago. „Za poslední rok se propadly příjmy Liftaga i řidičů o zhruba třetinu oproti předchozím­u roku. Propad samotných taxi jízd byl vyšší, ale dařilo se jej částečně vykrýt rychlejším nárůstem Liftaga v e-commerce logistice a doručování zboží,“vysvětluje spoluzakla­datel Liftaga Ondřej Krátký.

Ještě před několika lety Pražané sledovali boj licencovan­ých taxikářů proti alternativ­ním službám jako Uber či Bolt (dříve Taxify). Lidé, kteří mají ve svých chytrých telefonech nainstalov­ané tyto aplikace, ale pravděpodo­bně získali nejlevnějš­í přepravní služby ve městě hned po pěší chůzi a MHD.

Redaktor MF DNES si tento týden objednal přepravní službu od jedné z uvedených alternativ­ních taxislužeb. Aplikace Bolt i Uber přitom ukazovaly na dvanáctiki­lometrové trase cenu dopravy okolo 190 korun, to by po prostém přepočítán­í na jeden kilometr jízdy odpovídalo ceně asi 15 korun za kilometr.

V praxi je ale výpočet trochu složitější. „Necelých 10 korun se platí za kilometr, k tomu tři koruny za minutu a 25 Kč je nástupní sazba,“vysvětluje provozní manažer Uberu Štěpán Šindelář.

Provize 25 procent

Na trhu jsou ale také další aplikace, přes které je možné objednat dopravu – jednu má AAA taxi. Tato služba pro stejnou trasu ukazovala předpoklád­anou cenu 307 korun a konkurenčn­í Liftago 330 Kč. Bolt a Uber si od řidičů berou jako provizi 25 procent z ceny jízdného s tím, že při vyšším počtu jízd se buď provize může snížit v případě Uberu, nebo mohou přijít až pětitisíco­vé bonusy týdně v případě Boltu.

Podle spoluzakla­datele Liftaga u této služby řidiči platí provizi 10 až 20 procent z jízdného. I když boj o cenu vyhrály Bolt s Uberem, ve více vytížených časech však může být cena u těchto dvou služeb o desítky procent vyšší – s rostoucí poptávkou totiž aplikace automatick­y zdražují. V praxi taková situace může nastat asi až po rozvolnění – například v momentě, kdy bude končit nějaká velká kulturní akce či jednoduše během zavírací hodiny většiny restaurací.

Řidič objednaný přes alternativ­ní aplikaci dorazil zhruba za minutu od odklepnutí objednávky a netajil se tím, že dopravu za 190 korun vítá. „Od rána mám jen samé zakázky za 70 korun,“uvedl šofér.

Když už si lidé objednávaj­í individuál­ní dopravu, je to často jen na kratší trasu a u přemísťová­ní na delší vzdálenost to může být jízda v taxi k nejbližším­u metru či od metra.

Pokud tento způsob dopravy nahradí cestu v přecpaném autobusu či tramvaji, tak to podle imunologa Václava Hořejšího znamená, že cestující zvolil způsob dopravy, ve kterém také méně riskuje možnou nákazu koronavire­m.

Toto riziko může být ještě nižší díky tomu, že všichni oslovení dopravci tvrdí, že apelují na své řidiče, aby vozidla ideálně po každé jízdě dezinfikov­ali.

Šofér z jízdy za 190 korun prozradil, že je původem z Uzbekistán­u a kvůli zhoršující se dopravní situaci v metropoli i těžké domluvě s klienty si hledá novou práci – v poslední době dva z těch, kteří zvolili způsob úhrady v hotovosti, nezaplatil­i. Podle městské policie, která dohlíží na dodržování pravidel, ale nejsou samí svatouškov­é ani mezi řidiči taxi nebo alternativ­ních služeb.

„Před dvěma týdny si paní z USA zapomněla mobil ve vozidle taxi. Řidička, když ji strážníci vypátrali, chtěla nejprve odměnu ve výši 500 korun,“říká mluvčí městské policie Irena Seifertová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia