MF DNES

Metropole chce odpočívat. Ztlumí světla

- — Adam Hejduk

Tlumená záře veřejného osvětlení, tmavý nátěr stožárů nebo lampy na fotobuňku. To jsou způsoby, jak město plánuje snížit úroveň světelného znečištění. Nová koncepce, jejíž dokončení se předpoklád­á v březnu příštího roku, má upravovat nejen budoucí opravy a údržbu veřejného osvětlení, ale i jeho modernizac­i a obnovu. V rámci koncepce městská společnost Technologi­e hlavního města Prahy (THMP), která připravuje její značnou část, především roztřídí 4 600 pražských komunikací podle různých kritérií.

„Nyní musíme každé ulici, uličce nebo veřejnému prostoru v Praze přiřadit konkrétní zařazení, které vlastně definuje, jak se v daném místě bude svítit,“uvádí radní pro oblast správy majetku Jan Chabr (TOP 09). Prostředni­ctvím tohoto rozřazení do tzv. adaptivníc­h tříd bude možné určit, na kterých místech lze snížit intenzitu osvětlení například v pozdních nočních hodinách. Přizpůsobi­t se má nejen intenzita, ale i směr svícení. Obecně lze říci, že není vhodné, pokud by

PRAHA

se v rezidenční oblasti či na sídlištích využívala svítidla, která vyzařují světlo všemi směry. „V centru města, na náměstích nebo na obchodních třídách s architekto­nicky zajímavými budovami či objekty je zase z pohledu turismu vhodné osvětlit i prostor ve vyšších patrech,“vysvětluje Chabr.

Bezpečnost i zdraví

Podstatnou otázkou tedy je, jak snížit intenzitu osvětlení a kde, aby to Pražanům naopak neznepříje­mňovalo život. Záleží například na tom, zda jde o rezidenční oblast, nebo administra­tivní část města nebo jaká je v dané oblasti kriminalit­a.

Hlavním kritériem jsou pak okolnosti spojené s dopravou, a to počet přechodů pro chodce a parkovacíc­h míst nebo hustota dopravy v dané oblasti. Z toho důvodu THMP používá při tvorbě koncepce například i statistiky dopravních nehod.

„Vymezili jsme si křižovatky, kde často dochází k dopravním nehodám. Tam se budeme snažit dimenzovat svítidla tak, aby odpovídala reálné situaci na pražských komunikací­ch,“ říká předseda představen­stva THMP Tomáš Jílek. „Nehodovost ale nemusí nutně souviset s nevhodným osvětlením, to by však mělo k bezpečnost­i vždy přispívat,“doplňuje.

Míra světelného znečištění má prokazatel­ný vliv na lidské zdraví. Přílišná zář z ulice lidem zhoršuje kvalitu spánku, což může vést k únavě či nespavosti, ale i ke vzniku duševních chorob, jako jsou deprese. Praha na tom přitom není tak špatně jako jiné evropské metropole. I přesto ale na magistrátu panuje shoda o potřebě bojovat se světelným znečištění­m, způsobeným mimo jiné 138 tisíci stožárů veřejného osvětlení, které každou noc rozsvěcují Prahu. Řízené tlumení veřejného osvětlení také povede k úspoře energie.

Osvětlení reagující na okolí

Jako pilotní projekt THMP nyní zavádí tzv. plně dynamické osvětlení. Takový stožár veřejného osvětlení sám mění intenzitu svitu, a to podle různých vnějších faktorů, zejména na základě pohybu lidí či aut. Plně dynamické osvětlení umožňuje ztlumit světlo v parcích, pokud jsou zrovna prázdné, a THMP to už v některých z nich testuje. Zkušební provoz na silnici v současné době připravuje THMP rozjet na Libeňském mostě. Tyto „chytré lampy“, ale mohou pouze snižovat intenzitu svícení, nikoliv se úplně vypínat. To město neplánuje nikde, a to kvůli bezpečnost­i.

Důležitý je i nátěr stožárů veřejného osvětlení. Černý chce město použít na místech, kde by stožáry jinak příliš odrážely světlo, zelený zase tam, kde je žádoucí, aby stožár navazoval na své bezprostře­dní okolí. Jiný nátěr dostanou stožáry například také v historické­m centru a jiný v sídlištní zástavbě.

Dalším krokem po dokončení koncepce je její vtělení do městské vyhlášky, která umožní regulovat i osvětlení v soukromém vlastnictv­í. Koncepce by také měla být strategick­ým dokumentem pro jakoukoliv obnovu, modernizac­i či výstavbu veřejného osvětlení na území hlavního města Prahy.

 ?? Foto: THMP ?? Příliš světla Míra světelného znečištění má prokazatel­ný vliv na lidské zdraví. Přílišná zář z ulice lidem zhoršuje kvalitu spánku, což může vést k únavě či nespavosti, ale i ke vzniku duševních chorob.
Foto: THMP Příliš světla Míra světelného znečištění má prokazatel­ný vliv na lidské zdraví. Přílišná zář z ulice lidem zhoršuje kvalitu spánku, což může vést k únavě či nespavosti, ale i ke vzniku duševních chorob.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia