MF DNES

Slováci nám činili potíže

Trenér hokejové reprezenta­ce Filip Pešán hodnotí včerejší zápas v O2 areně

- Jaroslav Tomas Hokejový reportér MF DNES

Trenér národního hokejového týmu Filip Pešán po včerejším vydřeném vítězství 2:0 nad Slovenskem v O2 areně nezastíral, že výkon týmu zdaleka neodpovída­l jeho představám.

„Odehráli jsme velice složité utkání, soupeř byl pohyblivěj­ší a důraznější v osobních soubojích,“řekl. „Kvůli tomu, že jsme nedokázali získávat kotouč a byli všude o krok později. Cesta k vítězství byla složitá. Až od komerční pauzy ve třetí třetině jsme začali trošičku připomínat tým, kterým bychom chtěli být. Teprve tam jsme Slováky přehrávali,“hodnotil Pešán.

PRAHA Nepřekvapi­li vás Slováci?

Nepřekvapi­li, protože jsme věděli, že přivezli mladý a bruslivý tým. Hráči z extraligy, kteří v něm byli, disponují velkou rychlostí. Na takhle malém hřišti jako v O2 areně je rychlost důležitým atributem. Věděli jsme, že nás čeká bruslivý soupeř, přesto se nám téměř dvě třetiny nepodařilo se s tím vyrovnat. Nakonec jsme však cestu našli.

Může za nevýrazný výkon, že stále zapracováv­áte nové a nové hráče?

To máte pravdu, ale například finalisté extraligy byli paradoxně naší nejlepší lajnou. Nebudeme se vymlouvat na neustále doplňování týmu, tak to mají všichni soupeři.

Porada

Otázka je, jestli se spíš nepodepisu­je na hráčích přes měsíc trvající příprava. Myslím, že toho mají za tu dobu plný zuby, teď trošku zvolníme, aby měli energii.

Řekl si brankář Roman Will spolehlivý­m výkonem a další nulou o nominaci na mistrovstv­í?

Řekl si o nominaci, říká si o ní každý den v tréninku jako spousta dalších hráčů. Rozhodně to není tak, že se Roman Will stal jedním z trojice gólmanů, kteří pojedou na mistrovstv­í světa. Ale odchytal velmi dobrý zápas a udělal výrazný krok k závěrečné nominaci.

Odvetu se Slovenskem hrajete už v pátek. Počítáte, že do hry zapojíte hráče, kteří seděli na tribuně?

Dám šanci dalším kromě Tomáše Zohorny, který dostal extra volno, aby drobný šrám vyléčil úplně. V brance nastoupí Kváča.

Jak se vám zamlouvá výkon jednoho z nejprodukt­ivnějších hráčů Matěje Blümela?

Matěj hraje svou hru a z ní zatím nezměnil ani píď, což je pro trenéra velmi dobrá zpráva. Je čitelný, velmi mile mě překvapuje a zatím není rozhodně žádný důvod ho z týmu vyndavat.

Šampionát začne nejpozději v historii. Jak zvládáte nekonečně dlouhou přípravnou fázi? Nebo je to naopak lepší, že máte na všechno víc času?

O realizační­m týmu nebudu hovořit, to je naše povinnost. Pro hráče ale vůbec není lehké být tolik týdnů v podstatě v bublině a hledat každý den energii trénovat a poslouchat mítinky. Za mě má ta mince dvě strany. Jsem rád, že s hráči pracujeme a poznáváme je, na druhou stranu bylo vidět, jaký čerstvý vítr přinesli finalisté, kteří se k týmu připojili.

 ?? Foto: Vít Šimánek, ČTK ?? Filip Pešán vydává hráčům pokyny při včerejším vítězném utkání proti Slovensku v pražské O2 areně.
Foto: Vít Šimánek, ČTK Filip Pešán vydává hráčům pokyny při včerejším vítězném utkání proti Slovensku v pražské O2 areně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia