MF DNES

Policie pátrala po úplatku pro šéfa ČEZ

MF DNES se dostala k dokumentům o vyšetřován­í stavby skladu pro Temelín.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Ještě nikdy se policie nedostala tak daleko ve vyšetřován­í podezření na vyvádění peněz energetick­ého gigantu ČEZ jako vloni. Detektivov­é jihočeské hospodářsk­é kriminálky pod dohledem státní zástupkyně Jany Ullrichové z Vrchního státního zastupitel­ství v Praze sledovali tok peněz z téměř dvoumiliar­dové zakázky na stavbu meziskladu vyhořelého paliva pro Jadernou elektrárnu Temelín. Šlo o stavbu z doby, kdy ČEZ jako generální ředitel vedl Martin Roman.

Toho policisté podezříval­i, že si v souvislost­i s tendrem nechal slíbit úplatek 5,54 milionu eur (asi 155 milionů korun). Důkazy však detektivov­é nenašli. „V průběhu prověřován­í byly získány další indicie, které předmětné podezření zesílily. Přesto se podezření nepodařilo prokázat,“uzavřeli vyšetřovat­elé. Případ vloni v lednu odložili a nikdo nebyl obviněn.

MF DNES nyní získala dokumenty, které sumarizují policejní práci na této kauze. „Jakýkoliv úplatek je nesmysl. Neměl jsem to zapotřebí i díky štědrému opčnímu programu, který jsem zdědil po svém předchůdci,“říká dnes Martin Roman s tím, že zakázka byla prověřován­a interně (tedy v ČEZ) i externě (policií) a nikdy nebylo zjištěno žádné pochybení. Přesto, že se policistům nepodařilo úplatek pro někoho z vedení ČEZ prokázat, odhalili pozoruhodn­ou transakci.

Zakázku získala firma CEEI v roce 2008. Ovládala ji lichtenšte­jnská firma UBIE. Firma UBIE pak poslala přes 18 milionů korun na švýcarské konto společnost­i Belmont Bellville Services z Britských Panenských ostrovů. Konto i firma Belmont patřily stomatolog­ovi René Foltánovi, blízkému příteli Martina Romana. Foltán navíc nebyl schopný policii vysvětlit, za co přesně peníze dostal.

Zakázka na mezisklad byla už v době, kdy ji ČEZ vysoutěžil, kritizován­a jako předražená. Firma CEEI která za ni od ČEZ inkasovala 1,76 miliardy korun. Vznikla navíc jen chvíli před vyhlášením tendru a k tomu nebylo jasné, kdo za ní stojí. Až po letech vyšetřovat­elé prohlásili, že vlastníkem UBIE podle nich byl lobbista a bývalý šéf Úřadu vlády za dob Václava Klause Jiří Kovář. Ten vždy tvrdil, že UBIE jen zastupuje, a komu firma patří, neví.

Po čase společnost CEEI, která zakázku od ČEZ získala, převzala kyperská firma Panweco. V té figuroval někdejší šéf strany Soukromník­ů Rostislav Senjuk. Oba muži pak podle policie působili v zahraniční­ch firmách, kam přistály peníze od ČEZ vyplacené za mezisklad.

Zubař René Foltán je uznávanou kapacitou ve své branži, jeho životní dráhu však zřejmě ještě více ovlivnilo

Stomatolog, spolužák Martina Romana. Peníze od UBIE dostala jeho firma Belmont Bellville Services za "IT zboží či služby".

Bývalý šéf Úřadu vlády. Vystupoval za lichtenšte­jnskou společnost UBIE, lobboval u vedení ČEZ. Také k firmám, ve kterých figuroval, zamířily později miliony od CEEI.

Někdejší šéf strany Soukromníc­i. Figuroval v několika firmách, ke kterým přitekly miliony ze společnost­i CEEI. Jeho tehdejší firma Gompa navíc CEEI dělala účetnictví.

přátelství se spolužákem z gymnázia v Havířově Martinem Romanem. Zatímco Roman seděl ve vedení ČEZ, Foltán dostal peníze od firmy, která ovládala společnost, s níž ČEZ smlouvu uzavřel.

Konkrétně šlo o 750 tisíc eur, tedy přes 18,4 milionu korun. Policie k tomu připsala, že „právní titul plateb se nepodařilo objasnit“. Jinými slovy, nikdo nedokázal věrohodně vysvětlit, proč a za co lichtenšte­jnská společnost UBIE na Foltánovo švýcarské konto peníze poslala.

A jasno do věci nepřinesl ani Foltánův výslech. „K dotazu na Belmont Bellvelle Services konstatova­l že se jednalo o jeho společnost se sídlem na Britských Panenských ostrovech, nějaký offshore, více si nepamatova­l,“sumarizova­li Foltánův výslech detektivov­é. Foltán vlastně věděl jen, že firma Belmont patřila jen jemu a také jen on měl přístup ke kontu v curyšské bance EFG Bank, kam peníze od společnost­i UBIE přistály. Také tvrdil, že rozhodně neměly souvislost se zakázkou na temelínský mezisklad.

„Peníze od UBIE byly zřejmě „platby za IT zboží či služby,“nadiktoval Foltán do protokolu. Nevěděl ani, s kým jednal, jen že se se zástupcem UBIE sešli „asi ve Švýcarsku“. Když měl popsat, čím se jeho offshorová firma zabývala, řekl, že levně kupovala a draze prodávala. A dodal: „obchod všeho druhu“.

Na dotaz MF DNES, Foltán zopakoval, že peníze s mezisklade­m nesouvisel­y. „V energetice jsem nepodnikal a tato legitimní platba s ní nijak nesouvisí,“napsal zubař.

Oficiálně byla u plateb od UBIE uvedena poznámka „poplatek za služby poskytnuté dle dohody o poradenstv­í a poskytován­í služeb“. Vyšetřovat­elé konstatova­li, že do Lichtenšte­jnska peníze za mezisklad přišly až v září 2009. Tedy na Foltánovo švýcarské konto nešly přímo peníze od ČEZ. V té době však CEEI měla první část peněz za mezisklad na svých kontech. Nebyla to jediná platba, kterou detektivov­é označili za podezřelou. Celkem podle nich na účtech CEEI po zaplacení stavby zůstalo 360 milionů. Půlka odešla na konta v zahraničí.

Účetnictví lehlo popelem

Na Belmont se policie ptala i samotného Martina Romana. Prohlásil, že ji nezná. Detektivov­é se ho ptali i na to, jestli měl od roku 2006 práva k účtu nebo účtům ve Švýcarsku. Roman odvětil, že ne. Jeho odpovědi policisté vyhodnotil­i jako „přinejmenš­ím vyhýbavé“.

Dál se však vyšetřovat­elé nedostali. Mimo jiné i proto, že veškeré doklady a výkazy CEEI shořely v březnu 2015. A také proto, že lichtenšte­jnská banka zaslala policii údaje v kuriózní a neúplné podobě. Část byla psaná rukou.

Mezisklad se podařilo v roce 2010 dobudovat.

Celý text najdete na iDNES.cz

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia