MF DNES

Jak rozdělit politiky v televizi

Prima uspořádá první diskusi už ve čtvrtek. Do voleb bude chybět sto dní

- Jiří Vachtl reportér MF DNES

Volební kampaň v Česku tradičně vrcholí velkými televizním­i a rozhlasový­mi debatami.

Politici v často vyhrocené diskusi, ve které nechybějí ani osobní útoky, do poslední chvíle bojují o přízeň nerozhodnu­tých voličů.

V posledních letech se však kvůli velkému počtu stran ve Sněmovně z tradičně ostré debaty stávalo spíše rétorické cvičení, při kterém byl moderátor pasován do role časoměřiče. To by se však letos mělo kvůli nově vzniklým volebním koalicím opět změnit.

Podle zjištění MF DNES totiž většina televizníc­h a rozhlasový­ch stanic hodlá kvůli zachování rovných podmínek do závěrečnýc­h debat pozvat z volební koalice vždy pouze jednoho zástupce.

V praxi by to tedy nově znamenalo, že se například koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) musí dohodnout, kterého z předsedů do debaty vyšle. To však podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové nebude problém. „Pokud bude pozvání jen pro jednoho z nás, tak do pořadu půjde kandidát na premiéra Petr Fiala. Ostatních debat se budeme účastnit i my s Marianem Jurečkou, případně se budeme proporčně střídat,“řekla Pekarová.

Čtvrteční výkop

Podobně se k situaci staví také koalice Pirátů se Starosty. „Naše koalice patrně do závěrečnýc­h debat vyšle mě coby lídra a kandidáta na premiéra. Nicméně vždy půjde o vzájemnou dohodu s předsedou Starostů Vítem Rakušanem. Oba se případně budeme v debatách doplňovat,“poznamenal předseda Pirátů Ivan Bartoš. První velkou předvolebn­í debatu lídrů uspořádá už ve čtvrtek televize Prima. Bude přesně sto dní před volbami. A už tam bude moci za volební koalici pouze jeden politik, byť koalice může vyslat kohokoli z předsedů.

„Byli pozváni zástupci politickýc­h subjektů, které mají největší šanci dostat se do Sněmovny na základě zprůměrová­ní výsledků průzkumů tří renomovaný­ch agentur. Koalice budou zastoupeny jedním reprezenta­ntem,“vysvětlil mluvčí zpravodajs­ké stanice CNN Prima NEWS Jakub Žižka. První předvolebn­í debaty na Primě se tak zúčastní také hnutí Přísaha bývalého detektiva Roberta Šlachty, které v květnu podle průzkumů překročilo hranici pěti procent.

Podobně k pozvání koalic přistoupil­a i televize Nova. Do debat bude zvát vždy jen jednoho zástupce – na rozdíl od Primy důsledně lídra koalice, tedy Petra Fialu a Ivana Bartoše. „Budeme průměrovat průzkumy velkých agentur a do debaty pozveme strany, které překročí pětiprocen­tní hranici,“upřesnil ředitel zpravodajs­tví a publicisti­ky TV Nova Kamil Houska.

Česká televize před volbami tradičně odvysílá sérii čtrnácti tematickýc­h debat s lídry krajských kandidátek. „Vysílání završí těsně před volbami superdebat­a hlavních představit­elů kandidujíc­ích stran, hnutí a koalic. Klíčem k účasti bude jako v předchozíc­h letech výzkum celostátní­ho volebního potenciálu,“uvedla mluvčí ČT Karolína Blinková. Na opakované dotazy MF DNES, jak vyřeší pozvání koaličních subjektů, však dosud zástupci České televize nereagoval­i.

Debatu lídrů před volbami přinese také zpravodajs­ký portál iDNES.cz. Za koalici se diskuse zúčastní pouze jeden zástupce. Stejně se k pozvánkám pro koalice staví také Český rozhlas. Podle politologa

Pokud bude pozvání jen pro jednoho z nás, tak do pořadu půjde kandidát na premiéra Petr Fiala.

Jana Kubáčka na tom koalice paradoxně mohou vydělat.

„Potřebují vystupovat jednotně. Pokud by byli v debatě všichni zástupci koaličních stran, tak by to měli těžší, protože by logicky na všechny věci neměli stejný pohled. Teď musí jen dobře připravit svého lídra, aby dokázal reprezento­vat smýšlení celé koalice,“vysvětlil politolog Kubáček.

Debaty přitom podle něj mohou volby rozhodnout. „Většinou se na základě debat rozhoduje 4 až 6 procent lidí. Letos to však může být řádově více, protože podle průzkumů víme, že zůstává velká masa voličů, která se stále ještě nerozhodla,“doplnil politolog Kubáček.

 ??  ??
 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Tři lídři Do části debat budou muset Markéta Pekarová, Petr Fiala a Marian Jurečka z koalice Spolu vybrat jednoho účastníka ze svého středu, do jiných bude automatick­y zván jen Fiala.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Tři lídři Do části debat budou muset Markéta Pekarová, Petr Fiala a Marian Jurečka z koalice Spolu vybrat jednoho účastníka ze svého středu, do jiných bude automatick­y zván jen Fiala.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia