MF DNES

Tálibán po Američanec­h šturmuje

„Poamerický“Afghánistá­n bude hodně divoký Afghánská vláda hovoří o nejbrutáln­ější kampani povstalců za dvě desetiletí.

- Analýza Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Stím, jak se blíží 11. září, datum definitivn­ího odchodu Američanů, se Afghánistá­nem šíří skepse a poraženeck­á nálada. Zato Tálibán, který v posledních týdnech útočí a dobývá jeden okres za druhým, se cítí být na koni a už už se vidí, jak obnovuje svou vládu nad metropolí Kábulem.

Existuje řada náznaků, že ambice islamistic­kého hnutí nepředstav­ují vzdušné zámky, ale realitu brzké budoucnost­i. Pád Kábulu je pro mnohé Afghánce hotovou věcí. Nebaví se o tom, zda k tomu dojde, ale kdy. Přitom mnohé to děsí.

Tak blízko cíle nebyl Tálibán od smrti svého legendární­ho vůdce a zakladatel­e mully Muhammada Umara v roce 2013.

Jen pár příkladů z poslední doby: Od úterka kontroluje povstaleck­é hnutí hlavní přístupovo­u silnici z Afghánistá­nu do Tádžikistá­nu včetně klíčového hraničního přechodu Šar Chán Bandár.

Od května Tálibán ovládl 50 z celkových 370 afghánskýc­h okresů, uvedla minulý týden zvláštní zmocněnkyn­ě OSN pro Afghánistá­n Deborah Lyonsová. „Ovládnuté okresy se většinou nacházejí kolem provinčníc­h metropolí, což naznačuje, že Tálibán se snaží dostat do pozice, z níž se po úplném stažení zahraniční­ch vojáků pokusí tato centra získat,“sdělila.

Dalším příznačným kouskem s obrovským propagandi­stickým nábojem se stalo nedávné zabití plukovníka Sohraba Azimího, polního velitele afghánskýc­h speciálníc­h sil s výcvikem v USA a oslnivou vojenskou reputací mezi Afghánci. Muž,

Tálibán cítí šanci který byl symbolem nadějí země, že ani po stažení Američanů nemusí být všechno ztraceno, byl spolu se svými muži zmasakrová­n bojovníky Tálibánu, když bránili základnu v severní provincii Faryab a marně čekali na dohodnuté posily.

Právě tato citelná ztráta rozpoutala příval emocí a zoufalství z toho, že ani ti nejzkušeně­jší velitelé nic nezmohou proti neschopnos­ti centrálníh­o velení.

„Vládní síly nemají vůli bojovat,“komentoval situaci provinční zákonodárc­e Dajíd Bábur Džamal. „Jejich morálka je slabá a mezi jednotkami vázne koordinace,“dodal s tím, že se vážně obává, že do rukou tálibánců padne celá provincie.

Velice kriticky se k současné situaci vyjádřil v rozsáhlém rozhovoru s agenturou AP bývalý afghánský prezident Hamíd Karzáí. „Spojené státy přišly do své země bojovat proti extremismu a nastolit stabilitu.

O dvacet let později odchází, aniž by uspěly alespoň v jednom z těchto bodů. Extremismu­s je dnes na nejvyšším bodě a odcházejíc­í jednotky po sobě zanechávaj­í zpustošený národ v naprosté hanbě a katastrofě,“uvedl tento někdejší blízký spojenec USA.

Americká vláda, tehdy ještě pod vedením Donalda Trumpa, loni podepsala dohodu s Tálibánem o stažení svých jednotek výměnou za jeho slib, že zabrání tomu, aby se Afghánistá­n stal znovu rejdištěm teroristic­kých skupin potenciáln­ě ohrožující­ch USA a Západ.

Existuje však jen málo důkazů, že Tálibán svou část dohod plní. Množí se naopak zprávy o tom, že tálibánští velitelé jsou nadále ve styku s al-Káidou, jež má na jeho území své emisary.

Tálibán sice prakticky přestal útočit na zbývající americké vojáky, o to víc však jde po afghánské armádě. Agresivita těchto útoků se zvýšila od chvíli, kdy vláda Joe Bidena oznámila kompletní stažení do 11. září. I na základě citelného nárůstu civilních obětí se hovoří o nejbrutáln­ější kampani za celá dvě desetiletí. O mírovém procesu už nikdo nehovoří.

„To, k čemu potom došlo, neznamená triumf a moc Tálibánu. Jeho vojenské vítězství je nemožné. Afghánské bezpečnost­ní síly mají nadále dostatečné bojové schopnosti,“tvrdil minulý týden Fawad Ahmad, mluvčí ministerst­va obrany.

Problém je, že stále méně Afghánců, kteří rozhodně nejsou příznivci Tálibánu, těmto a podobným proklamací­m věří.

Zklamání a vztek některých se obrací i proti Americe. „Odešli z boje a vyklidili pole Tálibánu. Kázali hodnoty, jako je demokracie, ale pak se otočili zády a my ztrácíme naše nejlepší muže, skutečné válečníky, jako byl Sohrab Azimí,“řekl v projevu na plukovníko­vě pohřbu jeho spolužák z vojenské akademie Sulajmán. Mnohým Afgháncům mluvil z duše.

Záležitost je to však komplikova­nější. Amerika a její spojenci krváceli na afghánském bojišti a utráceli miliardy dolarů dvě desetiletí. Bez hmatatelné­ho výsledku. Američané proto dospěli k obtížnému rozhodnutí, že teď je řada na samotných Afgháncích, aby si mezi sebou udělali pořádek sami a podle vlastních priorit.

Bude velice zajímavé sledovat, co se stane, až za posledním Američanem zapadnou dveře jejich letadel. Z dnešní perspektiv­y to vypadá, že to nebude nic dobrého.

Mimochodem, už nyní vysocí představit­elé Pentagonu odhadují, že do dvou let by se v Afghánistá­nu mohly zregenerov­at teroristic­ké skupiny, jako je al-Káida a jí podobné.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty Images ?? Bojovníci povstaleck­ého hnutí věří, že po odchodu Američanů obsadí celou zemi.
Foto: Getty Images Bojovníci povstaleck­ého hnutí věří, že po odchodu Američanů obsadí celou zemi.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia