MF DNES

Senzace! Čtvrtfinál­e! A teď proti Dánům v Ázerbájdžá­nu

Reportáž z Budapešti, kde se národní tým rval o postup do čtvrtfinál­e Eura

- — Jan Palička, Budapešť

Bravo! Česká reprezenta­ce postoupila mezi nejlepších osm týmů fotbalové Evropy. „Hoši, děkujem!“rozléhalo se v nabušené aréně v Budapešti dlouho po dohrání osmifinále. Vzhledem k tomu, že Maďarsko má mírná covidová opatření, mohl se Puskásův stadion naplnit až po střechu. A byl to zážitek se vším všudy. Včetně výsledku.

Češi využili toho, že favorizova­ní Nizozemci museli hrát více než půl hodiny o deseti. Právě v tom čase rozhodli o vítězství 2:0. První branku vstřelil hlavou slávista Holeš (na snímku), který pak druhý gól nezištně připravil pro útočníka Schicka, jenž se na turnaji trefil už počtvrté a bojuje o korunu pro krále střelců. Ve čtvrtfinál­e čekají Dánové. To je tým, který měl po dvou zápasech nula bodů a největší hvězdu na jednotce intenzivní péče, neboť záložníkov­i Eriksenovi na hřišti selhalo srdce.

Hrát se bude v sobotu v Ázerbájdžá­nu. Včera po utkání se národní tým vrátil na svou pražskou základnu, za pár dní vyrazí do Baku a bude snít o magickém semifinále.

Od stadionu jejich milovaného Zwolle to k aréně Ference Puskáse v Budapešti dělá takřka 1 400 kilometrů. V šesti v pátek večer naskákali do bílé dodávky a napříč Evropou se vydali za svým cílem: na Euro!

Jeden zahalený vlajkou, druhý v oranžové košili a ostatní v typických zářivých dresech. Když se k nim v sobotu na dálničním odpočívadl­e před Budapeští přibližuje­me se dvěma českými kolegy novináři, zpočátku se tváří nedůvěřivě.

Nakonec však ochotně zapózují a prohodí pár slov: „O Česku toho moc nevíme. Známe jen Patrika Schicka, ten jeho gól z půlky? Neskutečný! A pak ještě samozřejmě Tomáše Necida, protože hrál u nás v klubu.“

Kdo čekal, že v ulicích Budapešti budou po celý víkend oranžové barvy v menšině, zmýlil by se. Češi sice skoupili takřka sedm tisíc vstupenek do svého sektoru a další mimo něj, ale protože řada z nich přijela až těsně před zápasem a na otočku, ještě v neděli dopoledne bylo město vyloženě holandské.

Někteří fanoušci v oranžových dresech vysedávali v kavárnách, jiní svištěli ulicemi na elektrický­ch koloběžkác­h. A pak zaplavili i fanzónu v parku u náměstí Hrdinů.

„My přijeli z Brna, vyrazili jsme po šesté ráno,“poví chlapík, který s partou poprosí o fotku se dvěma fanoušky soupeře. Všude vládnou úsměvy a dobrá nálada.

A i když je centrum během horkého odpoledne takřka vylidněné, všimnete si, že na zahrádkách restaurací přece jen přibylo českých dresů.

Žádný covid tu není

Fanoušci národního týmu předlouho neměli možnost vidět takový zápas na vlastní oči: osmifinále mistrovstv­í Evropy a ještě de facto za rohem. „Těším se na vás, na vaši podporu,“hlásil před zápasem trenér Jaroslav Šilhavý.

Budapešť se osmifinálo­vým zápasem s šampionáte­m loučí.

V uplynulých dnech se sice spekuloval­o o tom, že by stadion, jenž nese jméno nejslavněj­šího fotbalisty maďarské historie Ference Puskáse, na poslední chvíli zorganizov­al i závěrečné boje včetně finále. O titul se ale nakonec bude hrát přece jen ve Velké Británii, ačkoliv ji ohrožuje šířící se indická mutace koronaviru a pro zahraniční hosty je komplikova­něji přístupná.

To Maďarsko se nákazou příliš netrápí.

„No covid here,“hlásí zvesela dozor u vstupu před arénou a naznačuje přicházejí­cím novinářům, ať si klidně sundají roušku či respirátor.

Negativní test sice potřebujet­e jak na stadion, tak do restaurace, ale kontroly jsou zběžné. Naoko.

Jako v jiném světě

Vydařená aréna nedaleko centra města je jediným stadionem šampionátu, který může při zápasech zaplnit všechna místa: 67 tisíc lidí! Po roce a půl zákazů, příkazů, rozestupů a všemožných opatření si uvnitř najednou připadáte jako v jiném světě. I čeští fotbalisté to poznali, zářily jim oči, když asi hodinu a půl před výkopem poprvé vylezli na trávník.

Místo plíživého ticha, na které si během posledního roku museli zvyknout, aplaus, jásot a obrovská radost těch, kteří do ochozů dorazili s předstihem. „Kde jste?“ptal se s telefonem u ucha Patrik Schick a mával kamsi na tribunu. I Alex Král a ostatní zdravili blízké a kamarády, které kvůli přísné bublině poslední měsíc neviděli.

A po včerejším českém postupu je jisté, že se ještě nějaký čas neuvidí.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ??
Foto: Michal Růžička, MAFRA
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Nizozemsko versus Česko
Tenhle souboj začal už před utkáním ve městě, pak se sváděl též na tribunách a nakonec i na hřišti.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Nizozemsko versus Česko Tenhle souboj začal už před utkáním ve městě, pak se sváděl též na tribunách a nakonec i na hřišti.
 ??  ?? Fanoušci v očekávání
Fanoušci v očekávání
 ??  ?? Předzápaso­vé momentky z budapešťsk­ých ulic, kde se to hemžilo českými i nizozemský­mi příznivci. 2x foto: Michal Růžička, MAFRA
Předzápaso­vé momentky z budapešťsk­ých ulic, kde se to hemžilo českými i nizozemský­mi příznivci. 2x foto: Michal Růžička, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia