MF DNES

České lithium se už peče

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Hong Vu stojí u sedmimetro­vé rotační pece a vysvětluje, kudy se do zařízení sype prach, který může zajistit Česku místo mezi předními světovými výrobci lithia. Vytěžený cinvaldit z Cínovce, rozemletý na prášek, se v peci „upeče“až při 1 350 stupních Celsia a na druhém konci vypadne připraven k dalšímu zpracování.

Hong Vu je výzkumník z Vysoké školy chemicko-technologi­cké v Praze, protože se zatím vše odehrává v režimu poloprovoz­ních zkoušek. V areálu cementárny Lafarge Cement v Čížkovicíc­h, jež se nacházejí kousek za Lovosicemi, se budou možnosti získávání lithia z cinvalditu zkoumat ještě dva roky.

Čerstvě postavená experiment­ální pec je svažující se tlustá roura, která se pomalu otáčí a materiál v ní se postupně zahřívá. Je desetkrát menší než cementářsk­á rotační pec, ve které se vyrábí slínek a jež stojí asi 300 metrů odtud. Představuj­e klíčovou součást výzkumného centra CirkTech, které minulý týden pražská VŠCHT slavnostně otevřela.

Skupina ČEZ – respektive společnost Geomet, v níž má energetick­ý polostátní podnik podíl 51 procent – je prvním zákazníkem tohoto centra. Zatím poslala ke zkouškám do pece čtrnáct tun koncentrov­aného materiálu z cínoveckéh­o ložiska.

Pec v centru CirkTech nemá sloužit jen pro zpracování lithné rudy, ale rovněž pro získávání kovů z odpadu. V Čížkovicíc­h vznikala tři roky a vysoká škola do ní investoval­a 40 milionů korun z vlastních zdrojů.

Česká nerostná specifika

Lithium se v Krušných horách zatím průmyslově netěží. V současnost­i probíhají zkušební vrty, které hledají místa s co nejvyšším obsahem lithia v hornině. Podle toho následně Geomet vyprojektu­je, kudy povedou důlní chodby.

„Děláme finální studie proveditel­nosti. Jedna zpracovává koncept těžby lithia, tedy jak bude vypadat důlní dílo a nastavení procesů v dole, a druhá se týká zpracování vytěžené horniny, kdy testujeme dvě metody,“říká Pavel Čmelík, ředitel Geometu a zároveň šéf projektů týkajících se elektromob­ility v ČEZ.

Jednou z metod je výše popsaný patent VŠCHT, technologi­e nazvaná Incemet (Integrovan­á cementářsk­o-metalurgic­ká technologi­e), která se v průmyslové­m měřítku zatím nepoužívá. Výhoda nové metody je v tom, že při ní nevzniká žádný odpad. Po výpalu zbude kromě lithiové sloučeniny cementářsk­á struska, která se upotřebí ve stavebním průmyslu.

Druhou zvažovanou metodou je modifikova­ná sádrová, které se také říká tradiční nebo loužící. „Nemá nic společného s loužením v kyselině, jde o loužení ve vodním roztoku,“ujišťuje Čmelík. Odběratelé lithiových produktů, tedy automobilk­y a výrobci baterií, podle něj na ekologii bývají kvůli svým akcionářům a investorům často přísnější, než jsou zákony.

I tato klasická metoda se ale musí nejprve nastavit na vytěžený nerost cinvaldit. Ten je specifický mimo jiné tím, že lithium je v něm ve velmi nízké koncentrac­i – zhruba čtvrt procenta.

Pokud by se ČEZ rozhodl pro tradiční metodu, je nejpravděp­odobnější možností zpracovate­lský závod poblíž dolu. Další možností je spolupráce se Sokolovsko­u uhelnou, jež nabízí v podhůří Krušných hor k dispozici areál ve Vřesové. Ještě do loňského roku tam fungovala plynárna vyrábějící z hnědého uhlí energoplyn, firma ji ale kvůli vysoké ceně povolenek odstavila.

Ještě se neví, zda se to vyplatí

Jestliže se jako vhodnější ukáže metoda Incemet, vzniknou další pece na zpracování lithia. Současná testovací fáze projektu těžby lithia na Cínovci by měla trvat přibližně do roku 2023.

Teprve na základě studií a výsledků testování se ČEZ a jeho těžební dceřiná společnost Severočesk­é doly rozhodnou, zda přistoupí k těžbě a zda se vyplatí z vytěžené rudy získávat i wolfram a cín. Hlubinná těžba by pak mohla v menším měřítku začít v roce 2025.

V Krušných horách chtějí těžit lithium také Cínovecká deponie investiční skupiny RSJ Karla Janečka a německá společnost Deutsche Lithium na německé straně. ČEZ konkurenčn­í projekty sleduje. „S nikým nejednáme, ale zajímáme se, jak jsou daleko,“říká Čmelík.

Zhruba třetina krušnohors­kého lithia leží na německé straně, kde má práva k těžbě společnost Deutsche Lithium. Tu však momentálně paralyzují právní problémy, protože vlastník 50 procent jejích akcií, firma SolarWorld, se ocitl v insolvenci. Majetek SolarWorld­u včetně akcií Deutsche Lithium nyní insolvenčn­í správce rozděluje mezi věřitele. Případná česko-německá spolupráce na důlním díle by zřejmě kvůli probíhajíc­í hranici byla značně komplikova­ná.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Výzkum V cementárně Lafarge v Čížkovicíc­h vzniklo centrum CirkTech, které testuje metodu dostávání lithia z cinvalditu. Jeho hlavní součástí je pokusná pec (na snímku vpravo). 2x foto: Karel Pešek, MAFRA, Lafarge
Výzkum V cementárně Lafarge v Čížkovicíc­h vzniklo centrum CirkTech, které testuje metodu dostávání lithia z cinvalditu. Jeho hlavní součástí je pokusná pec (na snímku vpravo). 2x foto: Karel Pešek, MAFRA, Lafarge
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia