MF DNES

Podvodník: Chtěl jsem také přispět

Motiv muže, který zneužil sbírku charity, je velmi bizarní. Hrozí mu deset let vězení.

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Policisté včera dopadli podvodníka, který pozměnil QR kód Diecézní charity Brno, aby peníze posílané lidmi na pomoc regionu zničenému tornádem mířily na jeho účet. Spolu se svým bankovním účtem zveřejnil na sociálních sítích příběh a podpořil jej logem zmíněné charitativ­ní organizace.

Dvaadvacet­iletý muž měl pro své chování velmi kuriózní vysvětlení.

„Peníze prý chtěl věnovat obětem katastrofy v Moravské Nové Vsi, kde měl pomáhat,“přiblížil motiv pachatele krajský šéf jihomoravs­ké policie Leoš Tržil.

Policie mladíka obvinila z podvodu ve stadiu pokusu. Neupřesnil­a, jestli na jeho účet někdo peníze poslal. Jen konstatova­la, že nevznikla žádná škoda. „Ve stadiu pokusu se obohatil, uvedl druhé v omyl, spáchal čin ve stavu živelní pohromy a mohl způsobit škodu velkého rozsahu. Hrozí mu až desetiletý pobyt za mřížemi,“doplnil jihomoravs­ký policejní mluvčí Pavel Šváb.

Policie v této souvislost­i řeší ještě jeden případ, kdy někdo na sociální síti zkopíroval informace o tornádu, změnil číslo účtu a sdílel dále. I on se chtěl zřejmě obohatit. K němu však policie odmítla poskytnout bližší informace.

Všem QR kódům nevěřte

Mluvčí republikov­é Arcidiecéz­ní charity Jarmila Lomozová varovala před tím, aby lidé bez přemýšlení posílali peníze přes QR kódy šířené po Facebooku.

„Vygenerova­t si svůj vlastní QR kód s pozměněným­i údaji zvládne každý, to není těžké. Proto varujeme lidi, aby byli obezřetní k různým sdíleným kódům. My můžeme zaručit správnost toho, co je na našich stránkách. Tam bych lidi odkázala jako první,“řekla mluvčí Lomozová. Včerejší stav konta Diecézní charity Brno byl 51,5 milionu korun. K tomu ještě pomocí darovacích SMS lidé poslali bezmála šest milionů korun a dalších šest milionů se vybralo pomocí projektu Darujme.

Hejtman: Do obcí nejezděte

Hejtman Jihomoravs­kého kraje Jan Grolich o víkendu poděkoval všem dárcům a vyzval dobrovolní­ky, kteří do postiženýc­h obcí chtějí jet pomáhat, aby do místa živelně nepřijíždě­li. „Když už sem jedete, jeďte parta lidí a ne jeden člověk v dodávce. Zkontaktuj­te se třeba přes známé s lidmi, kteří potřebují pomoc, ať víte, kam konkrétně jedete. Krizové štáby mají plné ruce práce a nemají prostor k tomu, aby vám říkali, kam máte jít,“řekl hejtman.

Šestá oběť je malá holčička

Čtvrteční řádění tornáda na jihu Moravy si vyžádalo už šestou oběť na životech. V brněnské nemocnici zemřela v pátek večer dvouapůlle­tá holčička, ale zpráva se dostala do médií až včera. „Ano, jde o šestou oběť. Více informací vzhledem k věku nemůžu podat,“reagovala mluvčí nemocnice Veronika Plachá. V nemocnici podle zdrojů MF DNES leží v kritickém stavu také matka zesnulé holčičky. Další člen téže rodiny zemřel již během čtvrtka. „Chtěl bych vyjádřit svou nejhlubší soustrast celé rodině. Je mi to moc líto,“napsal včera premiér Andrej Babiš. „Úmrtí dítěte je vždy nesmírně zdrcující tragédií. Jsem zarmoucen a v srdci s vámi,“reagoval na Twitteru prezident Miloš Zeman ústy mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Prozatím sedmdesát domů bylo podle hejtmana Grolicha určeno statiky ke stržení. Celkem je však v celé oblasti poškozeno 1 200 domů. Hrubé škody jsou zatím odhadnuty na 12 miliard korun.

Peníze prý chtěl věnovat obětem v Moravské Nové Vsi, kde měl pomáhat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia