MF DNES

Konvoj „Pomoc Moravě“vyrazil z Ústí

- — Tomáš Lánský

Konvoj s humanitárn­í pomocí jižní Moravě se spontánně vytvořil na Ústecku. Malá rodinná spediční firma Fiedler Transport z Teplic zde nabídla svůj kamion, který se měl po cestě do oblasti zničené tornádem naplnit postupně potřebnými věcmi. Kamion ale lidé po střechu zaplnili už na první zastávce v Ústí nad Labem. Navíc se s auty, dodávkami a kamiony připojily i další firmy. Do zasažených obcí pak dorazila celá kolona nákladních aut s nápisem Pomoc Moravě.

„Bylo to bleskové. Když jsem ty lidi poprvé vyzval, málem mi shořel v kapse telefon, jak všichni nabízeli pomoc. První kamion byl zaplněn prakticky hned,“svěřil se majitel firmy Jakub Fiedler. „Když jsem viděl ty obyčejné lidi, jak se sjíždějí a přivážejí věci, tak jsem brečel. Takovou obrovskou vlnu solidarity jsem nečekal, myslel jsem nejdřív, že bude problém naplnit už ten první kamion,“dodal Fiedler.

Multikára s nealko pivem

Do akce se pak zapojila i ústecká firma Hannas Masters. Ta už na zastávce v pražských Letňanech rovněž naplnila svůj kamion. Jako třetí ještě přibyl kamion firmy Zásilkovna.

Na čtvrté zastávce se pak přidala s dalším autem ještě společnost ZDAR. Celá kolona aut pak dorazila do Hodonína, kde posádky předaly krizovému štábu několik tun potravin, oblečení, nábytku, nářadí a dalších věcí. „Dubská porcelánka věnovala paletu hrnků a talířů, Bílinská kyselka zase nápoje. Těch firem a jednotlivc­ů je tolik, že je nemůžu vyjmenovat. A nejvíc mě překvapil pán, co přijel se svou multikárou plnou nealko piva,“vzpomněl Fidler.

Mrzí ho však, že namísto uznání teď čelí urážkám lidí, kteří ho obviňují z toho, že si tímto způsobem dělá reklamu na svoji firmu. „Dostal

jsem slušný hejt. Ale nic si z toho nedělám. Mrzí mě to jen s ohledem na všechny ty lidi, co se do sbírky zapojili,“dodal Fiedler.

S pomocí se ještě během víkendu nabídly i další firmy. Podle jihomoravs­kého hejtmana Jana Grolicha nemá smysl pokoušet se přivážet materiální pomoc přímo do zasažených obcí. „Pak tu není schopen se vytočit náklaďák, neprojede bagr. Materiální pomoc distribuuj­eme pomocí krizových štábů. Kdo chce jet pomáhat do vesnic, toho policie zastaví na odstavném parkovišti, dál musí jít po svých,“upozornil Grolich.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia