MF DNES

Víc lidí v bazénech i živá hudba a jídlo

- — Tomáš Lánský

V Česku se od soboty opět rozvolnila některá koronaviro­vá opatření. Původně měla platit až do 1. července. Nakonec změny vláda nasměroval­a již na uplynulý víkend.

Nově může do obchodů více lidí. Od soboty v nich smí být jeden zákazník na 10 metrů čtverečníc­h, dříve to bylo 15 m2. Stejné podmínky nyní platí i pro muzea a galerie.

Bazény a wellness centra smějí být naplněna na 75 procent namísto původních 50 procent. Kadeřnictv­í, kosmetické a nehtové salony již nemusejí obsluhovat v jednu chvíli pouze jednoho zákazníka, rovněž nemusejí vést jejich evidenci.

Změna přišla i u kulturních akcí. Nově může být v hledišti pět tisíc lidí, pakliže se akce koná venku. U vnitřních akcí smí být přítomno maximálně dva tisíce lidí. Sál přitom nesmí být zaplněn na více než 75 procent. V hledištích je nově povoleno konzumovat jídlo a pití.

Očkování se zrychlí

V restaurací­ch vláda povolila živou hudbu. Tanec však nadále není povolený. V kinosálech je nyní povolena konzumace. Návštěvy hradů a zámků jsou bez omezení, lidé však musejí být buď očkováni, nebo mít negativní test na covid.

Od pátku 25. června se zrušila devadesáti­denní lhůta, po kterou si lidé po prodělaném covidu dosud nemohli rezervovat termín očkování. Cílem je urychlit očkování i u této nemalé skupiny obyvatel, a to i s ohledem na výskyt mutací.

„Dostupné vakcíny jsou účinné i proti mutacím a my chceme, aby tito lidé byli ještě více chráněni,“vysvětlil ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO). „Z odborného pohledu nic nebrání tomu, aby lidé, kteří prodělali koronaviru­s, se mohli očkovat ihned, jakmile jim skončí izolace a zdravotní stav jim to umožní,“doplnila náměstkyně ministra zdravotnic­tví Martina Vašáková.

Podle ministra zdravotnic­tví by opatření nastavená k 26. červnu měla zůstat v platnosti delší dobu.

Při zhoršení epidemie by chtěl reagovat jejich zpřísněním v zasažených regionech. Mezi nimi totiž stále panují velké rozdíly v počtu nakažených. Zatímco incidenční číslo udávající počet nemocí na 100 tisíc lidí bylo minulý týden v Královéhra­deckém kraji jen jedna, Praha měla hodnotu 16.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia