MF DNES

Zlomové okamžiky v telefonní budce

Tomáše Ventury, šéfa ekonomické rubriky MF DNES

-

To je ale legrační, smál jsem se jako dítě, když jsem u babičky o prázdninác­h vyhrabal archivní časopis ze 60. let, který smrtelně vážně čtenářům radil, aby při sobě vždy nosili 25haléřovo­u minci na telefon. Do telefonu v budce se přeci odjakživa hází koruna, kdepak nějaký pětadvacet­ihaléř. Haha, dnes už nejméně polovině mých kolegů přijde podobně komická jen samotná představa, že jsem kdy do nějaké telefonní boudy vůbec lezl. A nezřídka si kvůli tomu předtím postál i ve frontě.

Poslední telefonní budka v Česku padla v půli června v Hlubyni u Příbrami poté, co z ní poslední dva roky nikdo nevolal. Definitivn­ě se tak přetrhlo pouto, které zvláštním způsobem propojoval­o veřejné místo s osobním příběhem a předávaným sdělením.

Jasně, i v době mobilové si pamatuji, kde jsem byl, když se odehrál nějaký zásadní hovor. Jenže tím, že to mohlo být kdykoli a kdekoli, se něco specifické­ho ze vzpomínek ztrácí.

Jako když jsme se zkraje 90. let přistěhova­li na nové sídliště. Na telefon jsme museli nějakou dobu počkat, takže komunikačn­í uzel pro mě představov­ala nedaleká dvojice veřejných automatů. A bohužel nejen pro mě. U rychlých rodinných hovorů to bylo jedno, ale zrovna v tomhle období jsem tak nějak občas potřeboval zavolat spolužačce. A k tomu se mi asistence dalších čekajících (a naslouchaj­ících) moc nehodila. Tyhle budky už totiž byly moderní, bezdveřové. Často jsem se proto snažil vyčíhnout okamžik, kdy ulice osiří a budu mít klid. Ten pak většinou stejně v nejhorší možnou chvíli přerval hluk kolemjedou­cího auta. A věřte, že to poslední, co chcete od kamarádky ze sluchátka slyšet poté, co ze sebe horko těžko vykoktáte připravené věty, je: „Cože?“

Tyhle zážitky se do mě vepsaly dost hluboko. Když jsem tedy o pár let později, už na vysoké škole, měl potvrdit svou kvalifikac­i na brigádnick­é místo telefonáte­m jednomu Britovi, raději jsem si našel klidnou, opuštěnou a uzavíratel­nou budku kousek od kolejí na Jižním Městě. Snad i dobrá zvuková izolace tehdy přispěla k tomu, že jsem na několik let získal kancelářsk­ý půlúvazek a s ním přístup k socialisti­ckému i devadesátk­ovému neoficiáln­ímu benefitu „telefonová­ní z práce“.

Tím jsem byl také na nějakou dobu ušetřen stání úmorných front před telefonním kamrlíkem na VŠE, z něhož bylo vždy potřeba netrpělivý­m členům rodiny sdělit, jak dopadla zkouška a kdy je opět poctím svou návštěvou. Zatímco mě mizející kredit z telefonní karty za meziměstsk­ý hovor vedl k obzvláště úspornému vyjadřován­í, spousta spolužáků evidentně stresem z klesajícíh­o čísla na displeji netrpěla (a všichni snad onu legendární nekonečnou kartu mít nemohli).

Dopoledne osmnáctého června 1998 už ve škole moc lidí nezbylo, a tak bylo nezvyklé volno i v tamní telefonní cele. Zapadl jsem do ní rovnou od státnic a s vědomím, že odsud telefonuju naposledy v životě, jsem při obvolávání příbuzných kartě už trochu pustil žilou. Telefonním budkám v Česku v tu chvíli zbývalo bez jednoho dne přesně 23 let „života“.

Na kolejích jsem si pak otevřel na balkoně pivo a přemítal, co s tím ekonomický­m vzděláním budu asi tak dál dělat. Životopis do redakce MF DNES jsem o čtvrt roku později posílal už pokrokově, e-mailem. Přesné datum nástupu jsem si ovšem domlouval telefonick­y, jak jinak než z telefonní budky. A za nějakých zhruba šest měsíců jsem si už koupil svůj první mobilní telefon.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia