MF DNES

Tajné spisy ministerst­va obrany ležely na kupě odpadků

-

(ČTK) – Na hromadě smetí u autobusové zastávky v anglickém hrabství Kent se našla téměř padesátist­ránková složka tajných dokumentů britského ministerst­va obrany. Obsahovala detailní vojenské informace o britském torpédobor­ci Defender, o možné reakci Ruska na jeho proplutí poblíž Krymu nebo o možnostech britské vojenské přítomnost­i v Afghánistá­nu po stažení amerických jednotek.

Vláda začala případ vyšetřovat. Podle mluvčího britského ministerst­va obrany jeden ze zaměstnanc­ů nahlásil ztrátu důvěrných dokumentů. Nálezce dokumentů oslovil stanici BBC, která na základě analýzy materiálů došla k závěru, že složka patřila vysoce postaveném­u zaměstnanc­i ministerst­va obrany. Většina dokumentů má označení „citlivé“, což je nižší stupeň utajení. Jeden dokument ale nese označení „tajné, výhradně pro Brity“(Secret UK Eyes Only), což je jedno z nejvyšších utajení významných pro bezpečnost země.

Dokumenty podle BBC například dokazují, že středeční incident mezi ruskou pohraniční stráží a torpédobor­cem Defender byla naplánovan­á akce s očekáváním ruské agresivní reakce. Oficiálně po incidentu britské ministerst­vo obrany vše označilo za „nevinné proplutí ukrajinský­mi vodami“. Ruská strana tvrdí, že vypálila výstražné výstřely kvůli plavbě Defenderu v ruských výsostných vodách. Za ty Moskva pokládá moře v okolí ukrajinské­ho poloostrov­a Krym, který anektovala na jaře 2014. Ukrajina ani Západ tuto anexi neuznávají. Podle Londýna na torpédobor­ec ale žádné výstřely vypáleny nebyly. Británie popřela i ruské tvrzení, že do předpoklád­ané trasy plavby britské lodi byly shozeny bomby. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia