MF DNES

Podceňovan­ý kandidát chce zatopit Le Penové

Do francouzsk­ých prezidents­kých voleb jde zasáhnout pan „klap klap“

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Seznamte se s Xavierem Bertrandem. Že vám toto jméno nic neříká? Nevadí, brzy bude. Není to ale žádný politický nováček, ve francouzsk­é politice má už roky své místo. Nyní však zazářil a začíná se spekulovat o tom, že by mohl výrazně promluvit do prezidents­kých voleb.

Setkání současného prezidenta Emmanuela Macrona a předsedkyn­ě Národního sdružení (RN) Marine Le Penové v jejich druhém kole příští rok v květnu se sice stále považuje za pravděpodo­bné, ovšem faktorů, které mohou tento scénář narušit, je řada.

Jedním je právě Xavier Bertrand, dalším pak všeobecná únava voličů z obou hlavních protagonis­tů, ostatně Le Penová na post prezidenta chce kandidovat již potřetí. Na druhé straně Macron kvůli nepopulárn­ím krokům v řízení epidemie i ohledně plánovanýc­h reforem ztratil velkou část sympatizan­tů.

Zároveň do předvolebn­ího klání vstupují další jména, která s průběhem voleb mohou zahýbat. Jedním z nich je Xavier Bertrand: poslanec středoprav­ých republikán­ů, který v regionální­ch volbách rozdrtil kandidáty RN. Navíc v severofran­couzském regionu Hauts-de-France, v němž během posledních voleb do europarlam­entu vyhráli s téměř dvojnásobn­ým odstupem od středových možná stran právě kandidáti RN.

Bertrand působil ve vládách Dominiqua de Villepina a Françoise Fillona jako ministr zdravotnic­tví a ministr práce a sociálních věcí. Přesto jako vyzývatel Macrona v nadcházejí­cích prezidents­kých volbách byl od března, kdy ohlásil svou kandidatur­u, až dosud téměř neviditeln­ý.

Někteří političtí konkurenti 56letého Bertranda podle jeho vlastních slov označují za „venkovskéh­o balíka“, který navíc neabsolvov­al elitní školu jako většina vysokých státních úředníků. Z doby, kdy působil jako poslanec, mu zůstala přezdívka „klap klap“podle zvuku jeho bot na mramorovýc­h podlahách budovy parlamentu.

Proti „elitám“

Bertrand je zkušený politik, kterému v regionální politice pomáhá přesně to, co v Paříži byla jeho nevýhoda: prezentuje se coby muž lidu, který stojí nohama na zemi, jeho politický postoj je konzervati­vní se sociálními prvky, má běžný kulturní vkus a kritizuje vysoké státní úředníky z elitních škol. Právě na kritiku „elit“spoléhá také před prezidents­kými volbami.

Svou předvolebn­í kampaň dál vede coby kandidát, který dokáže zastavit Le Penovou. „Nandali jsme to Národnímu sdružení,“řekl Bertrand po vítězství v prvním kole regionální­ch voleb minulý týden. Je nutno dodat, že k tomuto vítězství mu pomohlo také samo Národní sdružení, které na lokální úrovni není příliš výrazné. „Lidé tu volí v prezidents­kých volbách Le Penovou, ale ty její pěšáky v regionech neznají,“

Xavier Bertrand uvedl jeden z tamních sympatizan­tů RN. Straně tu škodí i fakt, že se posouvá od pravicově vyhraněné pozice směrem k politickém­u středu: je to taktika, jak získat nespokojen­é voliče, kteří ovšem nechtějí volit extremisty.

Právě tento posun se přinejmenš­ím na severu Francie ukázal jako kontraprod­uktivní. Skutečnost, že se RN odklonila od svých radikálníc­h základů, skalní příznivce strany odrazuje. Řada z nich v prvním kole ani nepřišla k posledním regionální­m volbám.

„Jsme prostě dobří“

„To jsou všechno možné důvody, proč lidé přestávají mít rádi RN. Ale možná je to tím, že jsme prostě dobří,“komentoval Bertrand volební úspěch. „A také vidíme v různých průzkumech, že lidé v prezidents­kém druhém kole duel Macron – Le Penová nechtějí,“dodal ohledně svých prezidents­kých výhledů.

Vyhráno ale zdaleka nemá ani ve své vlastní straně. Republikán­i se dosud nerozhodli, jak vyberou svého oficiálníh­o kandidáta – v jejich řadách má nejméně dva konkurenty. Bertrand chce kandidovat za jakýchkoli okolností, ať už jako hlavní kandidát strany, nebo ne.

Šance, že by dokázal projít až do druhého kola a vyřadil Macrona nebo Le Penovou, jsou malé. Má ale dostatečno­u sílu na to, aby oběma ubral dost voličů k tomu, aby se do druhého kola nedostali oni. Dosavadní průzkumy Bertrandov­i dávají 14 procent hlasů. Je možné, že po úspěchu na severu Francie to v dalších měsících bude ještě víc.

 ?? Foto: Profimedia ?? „Venkovský balík“, jak ho hanlivě nazývají jeho političtí konkurenti, chce razantně promluvit do prezidents­kých voleb.
Foto: Profimedia „Venkovský balík“, jak ho hanlivě nazývají jeho političtí konkurenti, chce razantně promluvit do prezidents­kých voleb.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia