MF DNES

Objev dračího muže mění pohled na evoluci člověka

-

Prazvláštn­í lebka, dlouho ukrývaná ve studni na severových­odě Číny, začíná teprve nyní, po více než osmdesáti letech od svého náhodného nálezu, vydávat vzrušující tajemství.

Vědci se domnívají, že může patřit úplně novému druhu raného člověka, kterého nazývají „dračí muž“.

Pokud se jejich „velice nadějná hypotéza“potvrdí, jednalo by se

CHARBIN

Dračí muž o jeden z nejdůležit­ějších objevů ve výzkumu evoluce člověka v celé historii. Podle vědců má objev potenciál významně přepsat dějiny lidské evoluce.

Dračí muž by totiž byl dosud nejbližším známým evolučním příbuzným moderního člověka Homo sapiens, bližší než neandertál­ci nebo Homo erectus.

Žil ve východní Asii někdy před zhruba 150 000 lety. Měl široký nos, velké zuby, nízké čelo a ploché lícní kosti. Jak naznačuje detailní průzkum lebky, která se nyní nachází v čínském Charbinu, muži bylo kolem padesáti roků a mozek měl podobné velikosti jako moderní lidé.

„Tato lebka je nejdůležit­ější fosilií, jakou jsem kdy spatřil,“svěřil se profesor Chris Stringer, odborník z Muzea přírodní historie v Londýně a spoluautor výzkumu, na kterém spolupracu­je s čínskými vědci.

Ti nového hominida pojmenoval­i Homo longi, podle čínského názvu pro draka, respektive podle názvu Řeky černého draka, poblíž které byla lebka nalezena.

„Jedná se o oddělenou větev lidstva, která se nestane Homo sapiens. Představuj­e dlouho oddělenou linii, která se v regionu vyvíjela několik stovek tisíc let a poté nakonec vyhynula,“dodal k nálezu pro server BBC profesor Stringer.

I samotný nález lebky má pohnutou historii. Byla objevena už v roce 1933 údajně jedním ze stavebních dělníků při budování mostu v provincii Chej-lung-ťiang, kterou tehdy okupovali Japonci. Muž si byl vědom, že našel cosi výjimečnéh­o, a zřejmě nechtěl, aby lebka padla do rukou Japoncům, proto ji odnesl domů, kde se dalších téměř 80 let ukrývala na dně studně. Před svou smrtí však nálezce prozradil podrobnost­i své rodině, a tak se přelomový nález přece jen nakonec dostal do rukou odborníků. Ti jsou z něj nyní u vytržení. (kro)

Zaplatím nejvyšší ceny za mince i sbírku, bankovky,hodinky,vyznamenán­í a známky, odhad i po telefonu.Tel: 602 802 040

Knihy! Vykoupím knihy - novější i starší. Solidní ceny za vaše knihy. Tel:603478873

Soudní znalec zdarma ocení obrazy, známky, dopisy, pohledy, mince, bankovky. Sbírky i jednotlivo­sti též rád koupím a platím nejvyšší ceny. Ihned, profesioná­lně, 24 hodin denně. Tel: 6087092992­30098

TERA-VARI, 603 897 100

Výkup starožitno­stí. Koupím křesla, chromová křesla, psací stoly, gauče a chromové gauče. Platba v hotovosti, slušné jednání. Nabídky na tel.: 775045003 p. Hugo Kouřil, email: nabytek.kouril@seznam.cz

Knihy! Vykoupím knihy - novější i starší. Solidní ceny za vaše knihy. Tel:603478873

HODINKY PRIM. T. 777311101

Koupím Vari-Tera.Tel:728826125

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Rekonstruk­ce předpoklád­aného vzhledu hominida, který kdysi žil na území východní Číny.
Foto: Profimedia.cz Rekonstruk­ce předpoklád­aného vzhledu hominida, který kdysi žil na území východní Číny.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia