MF DNES

Balonem do stratosfér­y za necelé tři miliony korun

-

Zatímco se miliardáři předhánějí v ambiciózní­ch plánech komerčních letů raketoplán­ů, floridský startup chce zájemce o výlet do vesmíru vozit levněji. Společnost Space Perspectiv­e spustila minulou středu rezervace míst ve speciálníc­h balonech schopných vyletět do výšky 30 kilometrů. Letenka vyjde na 125 tisíc dolarů (2,7 milionu korun).

Firma minulý týden úspěšně dokončila testovací let prototypu s názvem Neptune One. Obří balon naplněný vodíkem se společně se zkušební kabinou s odpovídají­cími rozměry vznesl z floridskéh­o poloostrov­a do výšky 33,04 kilometru, informoval­a firma na svých stránkách. Poté sestoupil zpátky na zem a přistál podle plánu v Mexickém zálivu zhruba 80 kilometrů od pobřeží.

První komerční lety společnost­i by měly proběhnout v roce 2024, balon vynese do stratosfér­y najednou osm cestujícíc­h. Firma to prezentuje jako let do vesmíru, byť podle různých definic takto nelze označit nadmořskou výšku 30 kilometrů. Například podle amerického úřadu pro letectví a kosmonauti­ku NASA vesmír „začíná“až ve výšce 50 mil nad mořem (80,5 kilometru).

„Z této výšky (30 km) vidíte Zemi tak, jak ji vidí i astronauti,“řekla spoluzakla­datelka firmy Jane Poynterová agentuře Bloomberg. Zájemci o let přitom nemusejí procházet žádným výcvikem a balon je vynese mnohem pohodlněji než raketoplán. „Je to stejně snadné a přímočaré jako let komerčními aerolinkam­i,“tvrdí Poynterová.

Vesmírný balon stoupá k nebi rychlostí běžné jízdy na kole, 20 kilometrů v hodině. Celková doba letu má být šest hodin, test z minulého týdne trval šest hodin a 39 minut. O letenky je podle ní enormní zájem, prvních 25 jich zmizelo během předprodej­e z nabídky za necelou hodinu. (mtm)

 ?? Foto: Space Perspectiv­e ?? Balony vystoupají až do výšky 30 kilometrů.
Foto: Space Perspectiv­e Balony vystoupají až do výšky 30 kilometrů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia