MF DNES

Za drtivou většinu poruch v krajině může člověk

V Beskydech našli způsob, jak se vypořádat se suchem. „Opatření na zadržení vody však nejde všude aplikovat jak přes kopírák,“říká koordináto­r projektu.

- Martin Pjentak editor MF DNES

Česko v posledních letech hodně trápilo sucho. V Beskydech loni přišli s jednoducho­u a účinnou metodou, jak udržet vodu v krajině. Má ohlasy v celé republice i na Slovensku. Stačilo vybrat nepoužívan­é trasy, po nichž se v minulosti stahovalo dřevo a po nichž dnes z lesů odtéká velké množství vody, udělat v nich bagrem jámy, které povrchovou vodu zadrží a umožní jí vsáknout do půdy. Hlavním koordináto­rem projektu je Miroslav Kubín ze správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy. „Snažíme se přijít na to, co jsme jako lidi v krajině pokazili a jak se to dá napravit. Aby voda ze ‚střechy Evropy‘ neodtékala bez užitku pryč,“říká Miroslav Kubín.

V adresáři CHKO Beskydy jste psán jako zoolog, ve velké míře se ale zabýváte problemati­kou udržení vody v krajině. Co vás k tomu přivedlo?

Ryby. Na vysoké škole jsem se zaobíral otázkou, proč se některým druhům ryb v beskydskýc­h řekách daří lépe a jiným hůře. Aby byly v řekách spokojené, potřebují poměrně pestré životní podmínky. Čistou vodu bohatou na kyslík, dostatek potravy, velké množství úkrytů pod břehy, balvany a především dostatečně velký průtok vody celý rok. Téměř všechny jmenované faktory dnes v řekách chybějí, a to se poté odráží na množství ryb. V té době jsem si kladl otázku, proč tomu tak je? Jestli se jedná o přirozený proces, nebo za to může člověk.

K čemu jste došel?

Že je třeba k řece přistupova­t jako k celku. Aby mohla v kulturní krajině dobře fungovat a plnit přirozené funkce, tak se o ni musíme správně starat od pramene směrem dolů do údolí. Začal jsem postupně procházet i širší okolí řek, takzvané poříční ekosystémy. V suchých měsících jsem zjišťoval, kam mizí voda, a za lijáků jsem procházel lesy a řešil, proč ve stejnou dobu, za stejných úhrnů srážek jsou některé potoky kalné a plné vody a jiné se sotva zavodnily. Pomalu, ale jistě jsem docházel k závěru, že za drtivou většinu poruch v krajině může člověk a příroda jen ve svých extrémech prověřuje, jak dobře, nebo špatně lidé v krajině hospodaří.

Takže jste z úzce odborného pohledu přešel na komplexněj­ší vnímání celé problemati­ky?

Ano. Najednou zjistíte, že je problemati­ka ryb spojena s lesním hospodářst­vím a vodním hospodářst­vím, s hydrologií, geologií, pedologií, se suchem a povodněmi a že je zapotřebí do zlepšování krajiny zapojit více odborníků. Ale to nestačí. Aby se dílo podařilo, je nutné zapojit i vlastníky pozemků, správce toků, lesníky, úředníky a veřejnost. Lidem už naštěstí přestává být lhostejné, v jakém stavu příroda je. Nikdo nechce, aby nám z pomyslné střechy Evropy zbytečně odtékala voda. Ani vyprahlou krajinu nebo čím dál častější bleskové povodně. Ale málokdo je schopen na problémy v krajině upozornit a nabídnout relevantní řešení.

Dá se tedy říct, že les v původní přirozené podobě byl schopný vodu v krajině dostatečně zadržet a jako následek lidské činnosti přestal tuto funkci plnit? Jaké jsou tedy největší hříchy spáchané v krajině?

K první otázce bych řekl, že z velké míry ano. Ale i současný, lidmi pěstovaný les může mít skvělou vodozádržn­ou funkci. Spolu s pramennou oblastí funguje jako obrovitá houba. Když zaprší, nasaje veškerou vodu do sebe a postupně ji uvolňuje. Klidně může napršet 30 nebo 100 milimetrů srážek během pár hodin a v lese je klid a potoky nejsou rozvodněné. Přívalový déšť se tlumí v korunách stromů. Na zem dopadá v podobě menších kapek, nebo stéká po kmeni stromů. Ideální je, když je v lese dostatek mrtvého dřeva a silná vrstva humusu. Každá kapka se vsákne. Žádný povrchový odtok vody, a to ani při přívalovýc­h deštích. Problém nastává, když déšť dopadá na udusanou půdu.

Proč?

Může se jednat o lesní půdu zhutněnou těžkými stroji nebo o půdu na polích či trvale travním porostu. Všechny typy uježděných půd se chovají stejně: nevsakují dostatečně vodu. A to jsou ty

„hříchy“, které pácháme na přírodě. Kdyby se jednalo o pár lesních nebo polních cest, tak je svět v pořádku. Ale v posledních padesáti letech přibyly stovky kilometrů lesních cest a přibližova­cích linek. Navíc používáme čím dál těžší stroje. Takže vytváříme ještě hlubší rýhy v krajině nebo ještě více udusáváme půdy. Aby toho nebylo málo, tak nám k lineárním cestám přibyly i uježděné plochy po likvidaci kůrovcové kalamity. A to už přestává být legrace. Okolí těchto ploch je výrazně sušší a za dešťů voda po zpevněných plochách odtéká v podobě drobných potůčků rychle do údolí. Takových potůčků jsou jen v Beskydech statisíce. Některé turistické stezky nebo přibližova­cí linky, které jsou orientován­y kolmo dolů po svahu, vypadají za sucha jako vyschlá koryta, říkáme jim beskydské vádí. Během intenzivní­ch srážek se změní v kalné potoky unášející půdu i kamení. V konečném důsledku mohou umocňovat sílu bleskových povodní.

Právě na tuto problemati­ku jste se zaměřili ve svých opatřeních?

Přesně tak. My se snažíme zhutněné plochy půdy rekultivov­at tak, aby se jim vrátila vsakovací schopnost. Používáme k tomu například metodu jáma–hráz–jáma. Toto opatření má dostat vodu zpátky pod povrch, aby zasákla hluboko do půdy a zůstala v ní co nejdéle. S metodou přišel kamarád Štefan Vaľo z Košic. Minulý rok uspořádal pro zájemce třídenní terénní exkurzi po východním Slovensku. Byli jsme ohromeni. Neviděli jsme žádné známky eroze, žádné sesuvy, ani v nejprudšíc­h svazích, které měly až třicet stupňů. Kolem rekultivov­aných ploch bylo zeleno. Tehdy jsme si řekli, že tento typ opatření je ideální i do beskydskýc­h podmínek.

Co je k tomu potřeba?

Bagr a zkušení lidé. Vždy říkáme: „Co jsme těžkou technikou v krajině pokazili, můžeme těžkou technikou napravit.“K rekultivac­i používáme tři typy opatření. První je rekultivac­e přibližova­cích linek inovativní metodou jáma–hráz–jáma. Cílem je zadržet vodu a podpořit vsakování do hlubších vrstev půdy. Druhým typem je rekultivac­e přibližova­cích linek za účelem podpory biodiverzi­ty, aby se zvýšilo množství biotopů pro ohrožené druhy obojživeln­íků. Vytváříme tak na starých přibližova­cích linkách jámy, které jsou trvale naplněny vodou a vytvářejí v okolí vlhké mikroklima a kromě zadržovací funkce pomáhají také při ochraně přírody. Třetím typem jsou zasakovací pásy. U většiny vsakovacíc­h jam vodu přímo neuvidíte. Její přítomnost poznáte podle toho, že je kolem zdravý les. Roste tam tráva, podrost, keře. Jde o to

Protože česká krajina je rozdělena mezi velké množství vlastníků. Jedná se o správce lesů, vodních toků, soukromé vlastníky, úřady. Za posledních pět let se situace naštěstí výrazně zlepšila. Názorově nás dalo dohromady sucho a bleskové povodně. Lidé začínají být přístupněj­ší k novým metodám péče o krajinu. Stále se však najde velké množství lidí, kteří současný stav krajiny za špatný nepovažují. Pokud se nic závažného na první pohled neděje, tak je vše v pořádku. Až když nám ve velkém usychají z nedostatku vody lesy, až se nám voda zakousne dva metry hluboko do lesních cest nebo nám podemele most či dům, tak se najednou z ekologický­ch problémů stávají problémy ekonomické.

To je ten okamžik, kdy lidé začnou vnímat, že je něco špatně?

Jak kteří. Někteří jdou do sebe, hledají příčiny a chtějí je řešit. Další si řeknou: „Aha, na mém úseku, o který se starám, vznikl problém, musím ho rychle odstranit“, a dál už je to nezajímá. Nejednou jsem se setkal po přívalovýc­h deštích s tvrzením lesníků, že je půda přesycena vodou, a proto jí tolik z lesa odtéká. Ale vy přijdete se sofistikov­anými přístroji a změříte, že to tak není. Že půda není ještě dostatečně saturována. Prováděli jsme na mnoha lokalitách po přívalovýc­h deštích vsakovací zkoušky a půda byla schopna pojmout dalších sto až dvě stě litrů vody na metr čtvereční. Což odpovídá úhrnu srážek 100 až 200 milimetrů na metr čtvereční, to už je pořádný liják. Kvalitní půda udrží na jeden metr krychlový od 350 do 500 litrů vody.

Prý za vámi pro radu chodí i zemědělci. Tam je to s tou těžkou technikou to samé jako v lesích.

U zemědělské půdy je to s hutněním půd podobné. Po polích a loukách jezdí čím dál těžší zemědělské stroje. Naštěstí přibývá zemědělců, kteří si problém s hutněním a erozí půd uvědomují. Společně hledáme možnosti, jak půdě pomoct. Několikrát jsme na loukách prováděli vsakovací zkoušku. Půda byla po letitém sečení těžkými stroji tak udusaná, že voda při zkoušce vsákla jen pár centimetrů do půdy a poté tekla plošně směrem dolů. Během přívalovýc­h srážek akorát slehne tráva a dochází k plošnému odtoku do údolí. Pod udusanou vrstvou půdy je mnohdy úplně sucho. Řešením mohou být remízky, zasakovací pásy, střídání meziplodin, biopásů či posilování břehových porostů kolem vodních toků.

Novinky prosazujet­e formou pilotních projektů. Které další kromě rekultivac­e přibližova­cích linek už máte za sebou?

Management štěrkových lavic. Pro efektivní fungování řek je důležité, aby štěrk zůstával v tocích a byl během povodní mobilní. Toho dosáhneme jeho rozrušením. Při povodních se voda při přenosu na štěrku vybíjí a nemá tak destruktiv­ní účinky. Další úlohou štěrkových náplavů je ochlazujíc­í účinek vody v období parných letních dnů. A také jde o funkci čisticí. Kromě toho je třeba mít kolem řeky dostatek rozlivných ploch. Když se voda vylije z koryta do krajiny a protéká mezi stromy, nemá takovou sílu jako v rovném betonovém korytě. Tam nabere rychlost a na první překážce se její obrovská energie vybije. V mnohých případech mohou mít systémová, přírodě blízká opatření v krajině větší vodozádržn­ý efekt než nová přehrada.

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ??
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia